Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Șerban Pitic și Radu Țigănaș câștigă Turneul Campionilor în Dezbateri 2014

0

Cei mai buni debateri români s-au întâlnit în acest weekend la București la Turneul Campionilor în Dezbateri 2014. În cadrul finalei desfășurată luni, 9 decembrie la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, Șerban Pitic și Radu Țigănaș au devenit noii campioni ai României la dezbateri.

Ei au câștigat atât premiul de popularitate oferit în urma votului publicului, cât și trofeul Turneul Campionilor în Dezbateri 2014 prin decizia arbitrilor competiției după o dezbatere de peste 60 de minute pe tema Ar trebui desființată imunitatea parlamentară”.Cel mai bun vorbitor a fost desemnat Șerban Pitic, el a strâns cele mai multe puncte în clasamentul individual realizat după cele 6 runde preliminarii.
​Șerban Pitic 
face debate de peste 10 ani, este în prezent antrenor al echipei naționale a României pentru Campionatul Mondial de Dezbateri Academice pentru liceeni, președinte al ARGO (Asociația Română de Gândire și Oratorie) și debater în circuitul național și internațional de dezbateri pentru studenți. Anul acesta a câștigat competiția Oxford IV 2014 la categoria ESL (engleză ca limbă secundă) și a ajuns în sferturi la Campionatul European 2014 de la Zagreb. Tot în 2014, a fost semi-finalist la BBU Open 2014, Cluj și campion la Open-ul Facultății de Drept 2014, Cluj, precum și finalist și Best Speaker la Bucharest Cup 2014.

Coechipierul său, Radu Țigănaș a început să facă dezbateri academice în clasa a 10-a. În perioada liceului, nu a avut parte de rezultate excepționale, o finală de regională, un break ocazional, dar nu a reușit să ajungă în top. Dar cu perseverență, muncă și noroc, în studenție a început să aibă rezultate demne de pus într-un CV, precum finala de la Great Debaters 2011, finala ESL de la Cambridge IV 2011, câștigător al Turneul Campionilor în Dezbateri 2012, finala EFL (engleză ca limbă străină) de la World Universities Debating Championship Berlin 2012 și recent a câștigat finala ESL de la SOAS IV 2013.

Celelalte 3 echipe calificate în finală sunt formate din debateri care la rândul lor au strâns numeroase premii la competiții naționale și internaționale în acest an. Echipele formate din Laura Drăgoi și Cătălin Radu Barbu, Adriana Panait și Andrei Petre Melinte, respectiv Bianca Dragomir și Călin Mureșanu au oferit publicului o demonstrație de argumentație și persuasiune în finala competiției.
Ajuns la cea de-a treia ediție,Turneul Campionilor în Dezbateri este cel mai important eveniment public anual al ARDOR – Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică și este o competiţie care îi pune faţă în faţă pe cei mai buni debateri români.

Formarea unor buni cetățeni, care să valorizeze și să apere democrația este unul dintre scopurile explicite ale sistemelor educaționale din țările pe care noi le luăm drept model. În România, din păcate, se construiește prea puțin în această direcție. Programele ARDOR sunt printre puținele care adresează acest neajuns. Cei peste 2000 de elevi și studenți care practică dezbaterile în proiectele și în cluburile noastre sunt printre cei în care ne putem pune speranța că și în viitor vom continua să trăim într-o democrație.„, a declarat Emanuel Beteringhe, președinte ARDOR în cadrul evenimentului.

 


​La eveniment a fost prezent și Adam Sambrook, 
Deputy Head of Mission la Ambasada Marii Britanii la București care a împărtășit celor prezenți din istoricul dezbaterilor în Marea Britanie dar și din experiența de pregătire a fiului său pentru campionatele de dezbateri la care participă. Domnul Adam Sambrook a înmânat finaliștilor cupele și medaliile.

Organizator: ARDOR în parteneriat cu ARDOR Muntenia și Centrul de Oratorie și Dezbateri al Universitătii Româno-Americane

Partener principal: Porsche Romania

Parteneri:Țuca Zbârcea și Asociații, British Council, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, I.S.M.B., Colegiul Național Sf Sava, Zizin, Okian, UN Youth Delegate și Universitatea Româno-Americană.

Mai multe info pe website-ul http://campionidebate.org/

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.