SenseAbility – campanie de conștientizare pe nevăzute

0

Asociaţia Metodelor Alternative de Integrare Socială a lansat pe 21 aprilie ediția 2016 a proiectului SenseAbility, invitând presa la un tur pe nevăzute al casei Ion Mincu și la o discuție deschisă despre accesibilizarea orașului la nevoile persoanelor nevăzătoare. SenseAbility doreşte să implementeze un mod multidisciplinar de abordare a problemelor cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi vizuale, în contextul urban existent şi propune o platformă socio-culturală, un spaţiu de contact între persoanele cu dizabilităţi vizuale şi persoanele valide.

colaj senseability 2015

Proiectul a fost implementat în cadrul Anualei de Arhitectură Bucureşti 2015 cu sprijinul Ordinul Arhitecțiilor din România, filiala Bucureşti, fiind selectat în cadrul concursului Apel la proiecte către bucureșteni, în mai 2015 și obtinând premiul Președintelui OAR București la sfarșit de an. Proiectul a presupus o serie de tururi prin trei clădiri reprezentative ale oraşului – Casa Verona, Casa Monteoru şi Vila Rosetti. Aceste tururi au fost făcute pe nevăzute, prin intermediul unor ochelari speciali puşi la dispoziţie de echipa asociației. Pe parcursul a patru weekenduri, aproximativ 170 de persoane au vizitat cele 3 clădiri, atât persoane cu deficienţe de vedere, cât şi persoane valide. Feedback-ul pozitiv primit de la vizitatori, a determinat Asociaţia sa dorească continuarea acestui proiect și în 2016, facilitând accesul persoanelor cu deficienţe de vedere în cât mai multe spaţii-simbol din Bucureşti.

Experiența SenseAbility este una polisenzorială, atunci când nu te poți baza pe vizual, toate elementele din jur devin repere – ecou, miros, texturi, proporții, dimensiuni, temperatură, prin intermediul lor descoperi spațiul din jur. Această experiență are dublu-rol: de a crea empatie față de persoanele nevăzătoare și de a susține demersul de a integra social una dintre categoriile defavorizate din România.

DSC_8544
Senseability 2016 aduce și o nouă inițiativă legată de accesibilizarea mediului construit prin realizarea unor planuri de evacuare tactile. Acestea vor deservi nevoilor legate de siguranţă, facilitând totodată gradul de acces al persoanelor cu deficienţe de vedere în raport cu mediul construit. Introducerea acestor machete oferă posibilitatea unei percepții de ansamblu asupra clădirii, percepţie ce este foarte greu de accesat în alt fel. Pentru turul pe nevăzute din casa Ion Mincu, arhitecții din cadrul Asociației, au creat o machetă/plan tactil dupa planurile puse la dispoziție de OAR Național. Planul tactil va fi donat Ordinul Arhitecților din România cu sediul în casa Ion Mincu, astfel persoanele cu deficiențe de vedere vor putea explora cu ușurință interioarele remarcabile ale acestei case de patrimoniu.

Obiectivul proiectului în 2016 este accesibilizarea unui număr cât mai mare de spații-simbol din București prin realizarea acestor planuri tactile ce vor facilita accesul persoanelor cu deficiențe de vedere. De asemenea, lansăm un apel către spațiile simbol din București doritoare să găzduiască un eveniment SenseAbility și astfel să devină accesibile nevăzătorilor, alăturându-se unui proiect cu caracter social și devenind un spațiu de contact între persoanele cu dizabilităţi vizuale şi persoanele valide.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine aproape 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele informații care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. 12 ani De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.