Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Semnează petiția ”Oraș pentru oameni”!

0

Consideri că toate persoanele au dreptul la acces la spațiul public? Atunci semnează petiția

”Acces egal în spațiul public”, lansată de ActiveWatch, și ajută-ne să transformăm spațiul urban într-un loc accesibil tuturor persoanelor, inclusiv celor cu dizabilități. Semnătura ta face diferența!

Semnează petiția noastră online și astfel vom avea toți acces egal în spațiul public! http://www.orasulestitu.ro/accesegal/petitie-online.php

Prin această petiție, ActiveWatch alături de partenerii săi, le solicită autorităților respectarea demnității umane, implementarea Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități (ratificată în Parlament în 2010), prin crearea unei instituții publice care să monitorizeze și să creeze condiții de accesibilizare a mediului fizic (accesibilizarea mijloacelor de transport în comun, a străzilor și a unităților publice sau private), a mediului informațional și a instituțiilor de învățământ pentru toate persoanele cu dizabilități, în funcție de tipul dizabilității acestora.

Semnează și tu petiția ”Acces egal în spațiul public” și spune-le astfel că fiecare om are dreptul să aibă acces la școală, la muncă, la mijloacele de transport în comun și la informație. Haideți să arătăm că indiferența nu ne caracterizează, să le arătăm că ne pasă și vrem ca fiecare om să aibă condiții egale de accesibilizare.

Primul drept încălcat, prin lipsa accesibilizării, este dreptul de a fi cetățean, membru al comunității, egal în drepturi și obligații cu ceilalți. Lipsa accesibilizării unitare și continue, cu respectarea normativelor tehnice în vigoare, împiedică orice efort de a face prezente sau vizibile persoanele cu dizabilități în spațiul public.

Super-eroi, cei care rămân oameni în ciuda unui oraș care îi este ostil

Cunoaște-o pe Miruna, un super-erou la 19 ani, care visează să devină psiholog. Suferă de tetrapareză spastică și se deplasează zilnic prin București cu scaunul rulant. Știi cât de greu se strecoară un scaun rulant printre mașini? Uneori, este nevoită să meargă pe carosabil, pentru că trotuarul a devenit loc de parcare. Sunt gropi, borduri și mereu multe alte obstacole care îi transformă accesul în oraș într-un labirint. Miruna alături de fratele ei, Rareș, ne arată aventura ÎN SCAUN RULANT – pe gheață.

În prezent, capitala se confruntă cu o problemă reală în ceea ce privește gradul de accesibilizare a mediului fizic și informațional. Bucureștiul este un oraș inaccesibil pentru persoanele cu dizabilități: trotuarele și stațiile de transport în comun de suprafață nu au fost adaptate pentru a permite urcarea, respectiv coborârea persoanelor în scaune rulante, semafoarele nu sunt dotate cu avertizoare sonore în majoritatea intersecțiilor aglomerate etc. În plus, paginile web ale autorităților publice nu au fost accesibilizate până în acest moment pentru a permite accesul la informații persoanelor cu deficiențe de vedere sau cu dizabilități psihosociale.

În acest sens, de-a lungul timpului, ActiveWatch, alături de partenerii săi, a lansat o serie de acțiuni speciale pentru a mări gradul de conștientizare a necesității accesibilizării orașului pentru toți locuitorii săi, inclusiv pentru persoanele cu dizabilități, în cadrul campaniei ”Fără bordură”: acțiunea ”Eroi pentru o zi” (la stația de metrou Unirii), ”Marșul Oraș <accesibil> pentru oameni”  (care s-a derulat între Piața Universității și Piața Victoriei din București) și o competiție sportivă în scaune rulante (trei jucători din echipa Motivation România și trei oameni de comunicare au jucat un meci amical de baschet în scaune rulante,  în incinta Afi Palace Cotroceni).

Acces egal în spațiul public este un proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România, cu suma de 66382,2 EUR.

cover_fara_bordura 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat social, ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.