Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Se lansează SEMI / SILENT, primul laborator independent de creație sonoră și radiofonică din România

0

SEMI / SILENT se lansează cu o colecție de podcasturi de creație sonoră și radiofonică autohtonă, sâmbătă, 22 octombrie, ora 16, la sediul OAR.

poster-semi-silent-web

SEMI / SILENT – www.semisilent.ro – este primul proiect independent ce reinventează la scară locală creația radiofonică și propune documentare sonore pentru studiul patrimoniului imaterial. Arta radio este un domeniu cu tradiție încă de la apariția mediului radiofonic, dar astăzi e ignorată de posturile comerciale, iar cele de stat din România o practică cu precădere în studio și o împachetează ca teatru sau ficțiune. Proiectul nostru se prezintă ca o platformă online de podcasturi de artă radio, documentar sonor de creație bazate pe înregistrări de teren.

În deschiderea evenimentului, autorii SEMI / SILENT prezintă în premieră creații radiofonice originale, realizate doar cu înregistrări de teren, descoperiri personale în peisajul sonor al Bucureștiului. Cotidianul sonor urban este recuperat din locuri familiare – Gara de Nord, Piața Obor și Mănăstirea Antim – de autorii Mara Mărăcinescu, artist sonor și inginer de sunet, Mihaela Dedeoglu, jurnalist cultural la RFI și Sașa Liviu-Stoianovici, muzician.

Punând proiectul în context internațional, Silvan Gire, producător și fondator ARTE Radio Franța, vorbește despre noile formate ale creației radiofonice  documentare . ARTE Radio este o platformă de creație radiofonică online de prestigiu, fondată la inițiativa canalului cultural de televiziune ARTE.

Evenimentul se încheie cu o discuție despre perspectivele pe care le deschide SEMI / SILENT în creație și cercetare, pentru dezvoltarea și difuzarea de producții sonore elaborate de artiști, cercetători, jurnaliști și alți pasionați ai genului radiofonic. Specialiști în etnografie, antropologie, sociologie, arhitectură și urbanism vor participa la o masă rotundă moderată de antropologul Ciprian Tudor.

Cu ocazia lansării, în zilele 21 și 23 octombrie, are loc un atelier de scriere sonoră dirijat de Silvain Gire, fondatorul ARTE Radio.

SEMI / SILENT este o inițiativă a programului Sâmbăta Sonoră creat în 2009 de Asociația Jumătatea Plină pentru investigarea artelor sonore și a muzicilor contemporane.

Lansare SEMI / SILENT

Sâmbătă, 22 octombrie, ora 16

Casa Mincu, sediul Ordinului Arhitecților din România

Str. Pictor Arthur Verona, nr. 19, București

Program extins:

2-6 noiembrie: prezentarea proiectului, sesiune de ascultare și atelier de field recording dirijat de Mara Mărăcinescu în cadrul festivalului de film Alter-Native, Târgu Mureș, în parteneriat cu Galeria B5 Studios.

9-11 noiembrie: prezentarea proiectului, sesiune de ascultare în și atelier de field recording dirijat de Mara Mărăcinescu în cadrul festivalului Temps d’Images, Cluj.

*SEMISILENT.RO a organizat în cadrul festivalului Pelicam 2016 o prezentare a proiectului și un atelier de field recording pentru liceeni, iar în cadrul festivalului CUCA 2016 un spațiu de ascultare.

SEMI / SILENT este susținut de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Organizator: Asociația Jumătatea plină prin programul Sâmbăta Sonoră

Parteneri: ARTE Radio, Institutul Francez, Ordinul Arhitecților din România, Asociația Les herbes folles, Asociația Dala, Asociația ARTeast, Colectiv A.

Sponsor: Corcova

Parteneri media: Zeppelin, Sub25, DOR, Revista Arta, Scena9, feeder.ro

www.semisilent.ro

www.facebook.com/SEMI-SILENT-1089379971117207/

www.sambatasonora.blogspot.com

www.facebook.com/Asociaţia-Jumătatea-plină-205349602818445/

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.