Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Se deschid cerurile de Sânziene | eveniment ARCEN la Școala Centrală

0

Vă așteptăm joi, 23 iunie 2016, de la orele 19.30, la evenimentul „Se deschid cerurile de Sânziene”, în Grădina Interioară de la Școala Centrală (str. Icoanei nr. 3-5).

unnamed (1)

foto: Alberto Groșescu

„Unii spun că în noaptea aceasta, exact la miezul nopţii, se deschid cerurile. Nu prea înţeleg cum s-ar putea deschide, dar aşa se spune: că în noaptea de Sânziene se deschid cerurile. Dar probabil că se deschid numai pentru cei care ştiu cum să le privească…”. (Mircea Eliade)

La Sânziene se înjumătățește anul, iar la miezul zilei Soarele joacă pe cer”. E ziua în care vara începe să dea înapoi, iar cucul amuțește, căci a cântat neîntrerupt trei luni. În dimineața de Sânziene fetele se spală goale în rouă pentru a fi drăgăstoase. Sânzienele sunt și o sărbătoare a iubirii, e ziua în care e bine să faci dragoste, căci Sânzienele aduc bucurie și rod celor care le serbează. La Sânziene păsările se jelesc căci începe vara să dea spre iarnă. Bărbații dau flori fetelor, căci de Sânziene, florile și tot câmpul încep să dea-napoi. Sânziana umblă în această zi, cea mai lungă din an, pe de-asupra pământului, cântă și dansează, însoțită de zâne tinere fecioare, purtând toate cununi de flori pe cap și spice de grâu.

Sărbătoarea Sânzienelor sau Drăgaica va fi marcată cu muzică, istorisiri, șezătoare cu povești despre Sânziene și Rusalii, lecturi din romanul „Nuntă în cer” de Mircea Eliade, toate acestea învăluite în atmosfera celei mai lungi zi din an.

Lectura unor pasaje deosebite, culese din romanul lui Mircea Eliade, „Nuntă în cer”, va fi însoțită de muzica adusă de Alexandru Anghel de la Radio Guerrilla, iar florile de Sânziene, spicele de grâu, colacii calzi -simbolul Soarelui-, lumina și mirosurile de iunie, vor crea o atmosferă deosebită la care vă invităm să participați, joi, 23 iunie, în Grădina Interioară de la Școala Centrală.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.