Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Scrisoare deschisă privind situaţia cinematografului Favorit, din cartierul bucureştean Drumul Taberei

0

 

Domnului Victor Ponta, Prim-ministru al României şi Ministru interimar al Ministerului Culturii

Doamnei Aurelia Cristea, Ministrul delegat pentru Dialog Social

Domnului Marius Cristian Iuraşcu, Director general, Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor – RADEF Româniafilm

Domnului Paul Nicolae Petrovan, Prefect al Municipiului Bucureşti

Domnului Sorin Oprescu, Primar al Municipiului Bucureşti

Domnului Rareş Mănescu, Primar al Sectorului 6

Domnului Cosmin Teleaşă, Director, Centrul Cultural European Sector 6

→ Cine suntem

Suntem un grup de cetăţeni – prieteni, vecini, oameni obişnuiţi din Cartierul Drumul Taberei. În 2010, ne-am constituit în Grupul Iniţiativa Favorit (GIF), cu sprijinul Centrului de Resurse pentru Participare Publică. De atunci milităm pentru reabilitarea cinematografului Favorit şi transformarea lui într-un centru cultural comunitar cu multiple funcţiuni.

→ Scopul activităţii noastre

În anii ’70-’80, Favorit a fost al doilea mare cinematograf al Bucureştiului (cu aproape 1.000 de locuri) şi unul din puţinele repere culturale ale cartierului Drumul Taberei. Cinematograful s-a închis în 1997, iar clădirea s-a degradat de la an la an. Pentru cartier şi cei peste 300.000 de locuitori ai săi, istoria acestui loc şi importanţa lui simbolică pot reprezenta un fundament pentru a construi, împreună cu autorităţile locale, un veritabil centru cultural şi comunitar, care lipseşte în momentul de faţă şi care ar putea să furnizeze cetăţenilor servicii extrem de necesare.

 

→ Ce am făcut pentru comunitate, pe scurt

 1. Ca urmare a insistenţelor GIF (petiţii, interpelări, comunicate de presă, mese rotunde şi evenimente organizate în faţa cinematografului), Primăria Sectorului 6 şi-a manifestat interesul concret în a prelua, renova, moderniza şi administra Cinema Favorit. Primăria Sector 6 a asigurat banii necesari pentru a se realiza studiul de fezabilitate (2011) şi proiectul tehnic (2012), iar în 2013 şi 2014, reprezentanţii primăriei locale au alocat în bugetul local o sumă considerabilă, destinată începerii proiectului Favorit. Din păcate, Primăria Sectorului 6 nu a putut demara acest proiect şi derula investiţia prevăzută, fiindcă nu este proprietarul clădirii cinematografului, aceasta fiind în proprietatea Ministerului Culturii şi în administrarea RADEF RomâniaFilm.
 2. În anul 2013, GIF a fost în audienţă la RADEF. Cu acea ocazie, dl. director general Marius Cristian Iuraşcu a promis că va contacta reprezentanţii Primăriei Sectorului 6 şi că împreună vor găsi o soluţie de rezolvare a proiectului Favorit. Cu această ocazie, dl. director general Marius Cristian Iuraşcu a comunicat că RADEF RomâniaFilm nu are Consiliu de Adminstraţie şi nu poate lua decizii care privesc implicarea acestuia.
 3. În iulie 2014, ca urmare a unei adrese înaintate de Primăria Sectorului 6, în cadrul colegiului prefectural al Municipiului Bucureşti s-a discutat situaţia cinematografului Favorit. Cu această ocazie, reprezentantul RADEF RomâniaFilm, dl. director economic Marcel Negruţi a afirmat, surprinzător, că RADEF are Consiliu de Administraţie legal constituit şi că urmează ca în cel mai scurt timp să contacteze instituţiile abilitate pentru stabilirea calendarului de transfer al cinematografului Favorit printr-un protocol de predare-primire, conform prevederilor legale (Legea 303/2008 privind cinematografia, art. II, pct.5).
 4. Cu ocazia celui mai recent eveniment cultural organizat de GIF (26 septembrie 2014), grupul a aflat de la dna. Elena Incrosnatu, directorul adjunct al RADEF RomâniaFilm,  că instituţia nu are Consiliu de Administraţie şi deci nu poate lua decizii privind predarea cinematografului.
 5. Ne-am adresat în scris, prin e-mail, Ministerului Culturii (nr. de înregistrare 3442/30.06.2014) pentru lămurirea situaţiei juridice a clădirii cinematografului Favorit. Dar nu am fost primiţi în audienţă, fiind însă asiguraţi, de fiecare dată, că petiţia noastră se află în mapa d-lui ministru.
 6. Ministrul delegat pentru Dialog Social, dna. Aurelia Cristea, a invitat organizaţiile neguvernamentale să participe la un proces consultativ pe mai multe tematici cu impact social pentru România. Reprezentanţii GIF au răspuns invitaţiei şi au ridicat problema situaţiei juridice a clădirii cinematografului Favoritului. De asemenea, GIF a cerut sprijin în facilitarea purtării unui dialog cu reprezentanţi ai Ministerului Culturii, în conformitate cu cererea de audienţă nr. 3442/30.06.2014. Doamna ministru s-a arătat foarte deschisă dialogului şi a promis că va lua legătura cu reprezentanţii Ministerului Culturii, pentru soluţionarea acestei situaţii.

→ Ce dorim

În condiţiile în care Ministerul Culturii, proprietarul actual al clădirii Cinematografului Favorit, şi RADEF RomâniaFilm, administratorul acesteia, nu pot asigura resursele necesare refacerii şi administrării clădirii, solicităm Ministerului Culturii demararea procedurii de transfer al proprietăţii acestei clădiri către Primăria Capitalei, şi ulterior către Primăria Sectorului 6, conform legislaţei în vigoare. Este un demers necesar pentru a asigura demararea refacerii acestui spaţiu şi construirii unui centru cultural şi comunitar al cartierului Drumul Taberei – un posibil model pentru alte zone ale capitalei.

După ce veţi analiza situaţia prezentă, vă rugăm oferiţi GIF şi comunităţii pe care o reprezintă răspunsuri la întrebările următoare:

 1. Există sau nu Consiliu de Administraţie la RADEF RomâniaFilm?
 2. În situaţia în care există şi îşi desfăşoară activitatea, are acesta competenţe în ceea ce priveşte trecerea cinematografului Favorit din patrimoniul RADEF în cel al Municipiului Bucureşti?
 3. Dacă cinematograful Favorit ajunge în patrimoniul Municipiului Bucureşti, când se va emite o hotărâre a Consiliului Municipal pentru trecerea cinematografului Favorit în administrarea directă a Primăriei Sectorului 6?
 4. În situaţia în care nu există un Consiliu de Administraţie al RADEF RomâniaFilm, este posibil ca Ministerul Culturii să numească unul? În cât timp poate fi realizat acest lucru, dat fiind că orice tergiversare agravează starea de degradare a clădirii?
 5. Dacă cinematograful Favorit ajunge în administrarea directă a Primăriei Sectorului 6, în cât timp se poate începe procedura de licitaţie pentru proiectul Favorit?

În speranţa unui răspuns prompt,

Grupul „Iniţiativa Favorit”

Despre autor

avatar

Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe este o organizație neguvernamentală a cărei misiune este de a acționa pentru ca deciziile publice să raspundă nevoilor și dorințelor actorilor sociali.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.