Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Scrisoare deschisa despre Parcul Natural Vacaresti

0

În atenția D-lui Attila Korodi, Ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice

Spre știință D-lui Victor Ponta, Primul Ministru al României

Domnule Ministru, Domnule Prim- Ministru,

În data de 6 iulie 2014 a încetat perioada legală de consultare publică în vederea aprobării Hotărârii de Guvern care instituie regimul de arie protejată în zona Văcărești.

Sprijinul Dumneavoastră asumat până acum fără echivoc a fost un factor important în finalizarea demersurilor pentru constituirea ariei protejate Parcul Natural Văcărești, o realizare durabilă nu numai în beneficiul locuitorilor Capitalei, dar și un exemplu de acțiune pozitivă de protecția mediului.

În acest moment, toata atenția comunității științifice, a activiștilor de protecția mediului și a cetățenilor obișnuiți este îndreptată către Dumneavoastră. Parcul Natural Văcărești este la un singur pas de a deveni realitate:  aprobarea Hotărârii de Guvern.

În acest context, vă reamintim că orice întârziere are efecte negative asupra ecosistemului Văcărești. Vă prezentăm mai jos câteva pericole care amenință în continuare zona și care pot fi preîntâmpinate o dată cu aprobarea Hotărârii de Guvern:

  • temperaturile ridicate din ultima vreme reprezintă un risc ridicat pentru apariția incendiilor de vegetație. În fiecare anotimp cald din ultimii ani s-au înregistrat incendii în zonă. Impactul acestora este deosebit de negativ asupra ecosistemului. Incendiile se declanșează mai ales din cauza căutătorilor de materiale neferoase care incendiază cabluri electrice în zonă. Instituirea regimului de arie protejată va determina un control riguros al acestei situații și ne va permite să sesizăm autoritățile responsabile (Poliția Locală, Garda de Mediu) ori de câte ori în zonă se înregistrează astfel de incidente.
  • braconajul piscicol și ornitologic. Având în vedere lipsa controlului și neimplicarea autorităților, fapte normale având în vedere statutul incert al zonei, fenomenul braconajului continuă să se manifeste nestingherit afectând mai ales păsările și fauna piscicolă. Aprobarea grabnică a Hotărârii de Guvern va permite intervenția autorităților de control și sancționarea făptașilor.
  • abandonarea deșeurilor. Din experiența anilor trecuți, suntem în măsură să vă comunicăm că în anotimul cald, cantitatea de deșeuri din zonă crește, mai ales deșeuri de construcții. În condițiile în care zona oricum suferă de pe urma deșeurilor abandonate în anii trecuți, continuarea acestei operațiuni este inadmisibilă.
  • tăierea vegetației. Acțiunile de defrișare a arborilor și de tăiere a vegetației pentru hrana animalelor domestice continuă nestingherite. Putem înțelege la fel de ușor că aceste activități au impact negativ asupra zonei.

În afară de pericolele menționate mai sus, există și vești bune. În ultima perioadă, mii de cetățeni și-au exprimat interesul de a vizita Parcul Natural Văcărești. Am încercat, în calitate de inițiatori ai proiectului, să le oferim alternative (așa cum este Observatorul Parcului Natural Văcărești) sau chiar să organizam mici tururi informale în zonă. Credem că aprobarea Hotărârii de Guvern va reprezenta un pas înainte către organizarea unei minime infrastructuri de vizitare în zonă și, astfel, pentru primirea în condiții decente a cetățenilor interesați de acest loc.

Domnule Ministru, Domnule Prim- MInistru, considerăm ca Parcul Natural Văcărești are în momentul de față toate documentele necesare și argumentele valabile pentru a fi înființat. Vă solicităm cu această ocazie să aprobați Hotărârea de Guvern care instituie protecția în zonă și să contribuiți astfel la înființarea primului parc natural urban din România! Totodată, vă asigurăm de întregul nostru sprijin în acest sens.

Cu stimă,

În numele Grupului de Inițiativă pentru Înființarea Parcului Natural Văcărești[1]

Dan Bărbulescu

Asociația Salvați Dunărea și Delta


[1] Grupul de inițiativă pentru înființarea Parcului Natural Văcărești este alcătuit din organizațiile Salvați Dunărea și Delta, Ecopolis, Kogayon și National Geographic – Romania care în anul 2012 au demarat procedurile de instituire a protecției în zonă.

Braconaj Deseuri de constructii Deseuri Incendieri Taieri abuzive Taieri de copaci

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.