Scrisoare deschisă către Ministerul Culturii „București Docuart Fest” declarat neeligibil de CNC și notat cu două note de zero

0

Scrisoare deschisă către Ministerul Culturii
„București Docuart Fest” declarat neeligibil de CNC și notat cu două note de zero

docuartFest-2014

Asociația Docuart a inițiat în data de 10 august o scrisoare deschisă către Ministerul Culturii, prin care cere reanalizarea și modificarea regulamentului în vigoare al Consiliului Național al Cinematografiei pentru sesiunea de finanțări nerambursabile, drept urmare a neregulilor care pot fi săvârșite prin modul în care acesta este formulat în prezent.

Proiectul „București Docuart Fest”, singurul festival dedicat exclusiv documentarului românesc, a fost declarat neeligibil de Centrul Național al Cinematografiei (CNC). Ca urmare a modului de analiză și notare lipsit de claritate, precum și a erorilor de calcul constatate, organizatorul festivalului, Asociația Docuart, a decis să se adreseze Ministerului Culturii.

Principalul obiectiv al redactării de către Docuart a scrisorii deschise îl constituie modificarea documentului „Regulament privind concursul de selecție a proiectelor cinematografice în vederea acordării de credite financiare directe pentru dezvoltare de proiecte, producție şi distribuire de filme” al CNC. Asociația invocă, în acest sens, motive precum conflictul de interese, lipsa posibilității de contestare a notelor, lipsa justificării notelor și diferențele neobișnuit de mari între notele acordate.

Aplicând în cadrul sesiunii de finanțare CNC, Docuart nu a întrunit, conform rezultatului final oferit de cei 7 membri ai consiliului de administrație, criteriile necesare pentru a primi finanțare (conf. răspuns adresă nr 3169 / 11.06.2015). Din cele 70 de puncte necesare, proiectul depus de Docuart a primit 68.5 puncte. Acest rezultat final cuprinde, însă, o serie de nereguli în forma de notare a consiliului de administrație, precum și greșeli de calcul. Printre sesizările către Ministerul Culturii se numără: calcularea greșită a totalului acordat de unul din jurați (53 în loc de 54 de puncte, cât reiese în urma adunării), diferența mare între punctajele finale acordate de fiecare membru (53 de puncte în contrast cu cele 79 oferite de un alt membru) și acordarea nejustificată de două note de zero pentru un criteriu la care ceilalți membri au oferit aproape nota maximă (8 din 10 puncte posibile). Președintele Docuart, Daniela Apostol, menționează în scrisoare că „o evaluare obiectivă nu ar permite asemenea distanță de 26 de puncte”.

În lipsa unor lămuriri din partea CNC, pe care asociația le-a solicitat imediat după primirea rezultatului, Docuart a depus o cerere în vederea aplicării prevederilor art. 74 din Ordinul Ministrului Culturii şi Cultelor nr. 2335 / 2006, conform cărora Consiliul de Administrație al CNC poate acorda fonduri în afara sesiunii de concurs. Analizarea acestei cereri a fost refuzată.

În încheierea scrisorii, președintele Docuart își exprimă îngrijorarea cu privire la notarea corectă a celorlalte proiecte finanțate în această sesiune și la desfășurarea ultimelor evenimente care încalcă principiile de funcționare CNC. Conform atribuțiilor oficiale, CNC susține programe de cultură și educaţie cinematografică, acordând sprijin financiar nerambursabil pentru distribuirea și exploatarea filmelor românești, inițiază și sprijină financiar orice forme de punere în valoare a creației cinematografice românești și a patrimoniului național al cinematografiei. În fapt, acestea sunt obiective ale proiectului depus de Docuart și declarat neeligibil de CNC.
Mai multe detalii despre proiectele asociației http://docuart.ro/despre

Despre „București Docuart Fest”
„București Docuart Fest” este singurul spațiu care reunește filme documentar exclusiv românești, contemporane. Cea de a 4-a ediție se va desfășura în perioada 30 septembrie – 4 octombrie 2015. Primele trei ediții au adunat peste 25.000 de spectatori, peste 90 de documentare românești proiectate, peste 20 de astfel de filme studențești, 6 sesiuni de master class cu jurnaliști și regizori români, peste 15 premii acordate în cadrul evenimentelor.

Demersul curent a pornit din dificultatea în care se află asociația de a organiza în condiții cât mai bune festivalul, având până la momentul actual mai mult de 60 de filme înscrise în preselecție la ediția curentă.

Festivalul nu percepe taxă de înscriere studenților sau regizorilor profesioniști, dar nici spectatorilor. Intrarea liberă face parte din inițiativa de a încuraja consumul de produse culturale autohtone pe care o derulează Docuart. Astfel, președintele asociației încheie scrisoarea deschisă cu următoarele rânduri:
„În acest context şi având în vedere alte nereguli semnalate de ceilalți operatori culturali de-a lungul timpului în legătură cu modul de aplicare a regulamentului de către CNC, ne bazăm pe o soluționare corectă din partea unei instituții care sprijină în mod firesc şi nepartizan fenomenele culturale”.

Scrisoarea deschisă poate fi citită în întregime aici
http://docuart.ro/stiri/scrisoare-deschisa-catre-ministerul-culturii

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 16 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.