Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Scoala de vara de retorica: teorie si practica (7-11 iulie)

0

Retorica nu exista doar ca dar din nastere. Ca tehnica, retorica se poate insusi prin efort intelectual, prin asimilarea marilor „productii” retorice (scrise si audio-vizuale) si, desigur, prin aplicatii concrete. Acestea sunt obiectivele pe care cursul de fata si le propune.

david_the_death_of_socrates1328642627899-370x250

 

Primele doua cursuri („Retorica si comunicare”, respectiv „Parcursul intelectual si istoric al retoricii”) raspund unei evidente necesitati didactice: locul retoricii in comunicare, relatia retoricii cu domeniile academice relevante precum filosofia si psihologia sociala, evolutia retoricii din punct de vedere filosofic si istoric, functiile retoricii etc. O atentie deosebita va fi acordata unor elemente de retorica la Aristotel.

Urmatoarele doua cursuri vor lega aceste cadre teoretice ale retoricii de pildele unor practicieni renumiti: vom citi texte celebre ale unor oratori, predicatori cel putin la fel de celebri (Cicero, Sf. Ioan Gura de Aur); de asemenea, vom viziona si vom audia mari oratori ai secolului XX (Martin Luther King, Winston Churchill, Nelson Mandela etc). În cadrul ultimei intalniri, vom face cateva aplicatii de retorica.

Temele celor cinci intalniri vor fi:

 1. Retorica si comunicare

2. Parcursul filosofic si istoric al retoricii

3. Studiu aplicat: modele scrise

4. Studiu aplicat: modele audio-vizuale

5. Aplicatii practice

Lector: Nicolae Dragusin

Data incepere: 7 Iulie 2014; Ora curs: 19:00

Numar ateliere: 5

Frecventa zilnic: luni-vineri: 7-11 iulie

Cost: 225 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 200 ron

Loc: fundatie – Popa Soare nr 40, etaj 1, Bucuresti

Va puteti inscrie la contact@victoriei.ro

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.