Scoala de Vara de Folclor: A spune si a asculta povesti si basme

0

Scoala de Vara de Folclor A spune şi a asculta poveşti şi basme

Fundatia Calea Victoriei va invita luni 8 iulie, de la ora 19.00, la Scoala de Vara de Folclor: A spune si a asculta povesti si basme, sustinuta de etnologul Laura Jiga Iliescu.

Pe parcursul acestui atelier vom asculta, discuta si citi impreuna povesti romanesti din alte timpuri care pastreaza intelepciunea, simbolurile si umorul popular, incifrate si slefuite in secole de calatorii, de la un povestitor la altul.

Este evident ca asistam, de o vreme, la un proces (uneori supralicitat) de redescoperire si, mai ales, de revalorificare a povestilor. Dar, de fapt, ce este o poveste traditionala? Care sunt mesajele pe care le transmite si cum o face? Dar un basm traditional? O legenda?

In cursul intalnirilor plasate generic sub titlurile urmatoare, vom discuta cateva dintre basmele folclorului romanesc.

Temele celor cinci sedinte sunt:

I. Fat-frumos cel cu cartea in mana nascut sau despre lectura si magia cartii

II. Greuceanu, Dragan cenusa, Faurul pamantului, metamorfoze si fierarit

III. «Avea cateii lui, de care nu se despartea niciodata… » si alte animalele ajutatoare

IV. Fata din Dafin, Tufanica, doua situatii de implinire neasteptata a destinului

V. De la Ion Creanga si Petre Ispirescu, la Petru Radean din Neamt. Povestitorul si ascultatorul de povesti sau despre cine, ce, cum, cand si cui se adresa povestea in satele traditionale; cum se ascultau, de ce nu se mai asculta, ce se asculta in schimb.

 

Lector: Laura Jiga Iliescu

Data incepere: 8 Iulie 2013; Ora curs: 19:00

Frecventa : luni 8, marti 9, miercuri 10, joi 11, vineri 12 iulie

Cost: 200 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 180 ron

Locul desfasurarii: Str Popa Soare 40, etaj 1 (in apropierea Rondului Pache Protopopescu si Biserica Sfanta Vineri-Blvd Corneliu Coposu)

Inscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO

 

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.