Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Scoala de Vara de Arheologie

0

Fundatia Calea Victorieiva invita la Scoala de Vara de Arheologie, din 15-19 iulie, de la ora 19.00. Cursul este sustinut de istoricul specializat in arheologie si paleoantropologie Alexandra Ion.

Scoala de Vara de Arheologie

Arheologia este studiul culturilor si al societatilor trecute, prin intermediul urmelor materiale, precum cladiri, unelte, ceramica sau morminte. De-a lungul istoriei, aventura descoperirii i-a purtat pe arheologi din desert si pana in jungla, de la piramidele egiptene la orasele mayase, trecand prin Troia Iliadei si ajungand in Italia, la Pompei sau in Catacombele Romei.

Pornind pe urmele unor asemenea descoperiri, acest curs va propune o introducere in teoriile, metodele si tehnicile de investigare, interpretare si conservare a trecutului.

Pe baza unor studii de caz, vom descoperi impreuna in ce fel contribuie arheologia la cunoasterea societatilor trecutului: cum se desfasoara o cercetare arheologica, ce se intampla dupa ce aceasta se termina si cum anume ajung expertii la concluziile lor. Intalnirile noastre sunt interactive, iar participantii au ocazia sa realizeze fise de descoperiri, sa descifreze inscriptii romane sau sa interpreteze un profil stratigrafic.

Temele celor 5 intalniri sunt:

1. Ce este arheologia? Teme de interes arheologic. Studii de caz: Descoperirea Troiei si Stonehenge

2. Siturile arheologice: Cum se formeaza, cum le descoperim si cum le studiem. Cazul Çatalhöyük si Pompei.

3. Descoperirile arheologice, intre arheologia vietii domestice si sistemele economice sau religioase: de la sarcofagul faraonului Tutenkhamen la cele mai vechi fosile umane, de la statueta lui Venus din Wilendorf la piatra Rosetta. Vom vedea ce tip de informatii poate oferi fiecare tip de descoperire si ce povesti exista in jurul lor.

4. Stiinte conexe arheologiei: Vom afla cum se face datarea descoperirilor si care sunt limitele ei, dar si ce inseamna antropologia fizica, fotografie aeriana etc.

5. Politica trecutului, ieri si azi: cui apartine trecutul? Studii de caz: arheologia ca propaganda (cazul arheologiei naziste), trecutul ca subiect al disputelor legale (cazul comunitatilor de indieni americani sau aborigeni australieni) si arheologia sociala (Arheologie sau Antropologie?).

 

“… Cand ochii mei au inceput sa se obisnuiasca cu lumina, detaliile camerei au inceput sa iasa incet din ceata: animale ciudate, statui și aur – pretutindeni licărirea aurului. Pentru moment – ceea ce trebuie sa fi parut o eternitate pentru ceilalți- am ramas mut de uimire și atunci când Lordul Carnarvon, care nu mai rezista suspansului nicio secunda, m-a întrebat cu nerăbdare, “Poti sa vezi ceva?”, tot ce am putut face a fost sa zic, “Da, lucruri minunate.”– Howard Carter, Tomb of Tutankhamen

 

Lector: Alexandra Ion

Data incepere: 15 Iulie 2013; Ora curs: 19:00

Frecventa: zilnic (luni-vineri)

Cost: 200 ron, Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 180 ron

Locul desfasurarii: Str. Popa Soare, nr. 40, etaj 1 (in apropierea Rondului Pache Protopopescu si Biserica Sfanta Vineri – Blvd Corneliu Coposu)

Inscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO

 

 

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.