Scoala de poetica cinematografica

0

ŞCOALA DE POETICĂ CINEMATOGRAFICĂ 2011

Anul acesta dorim să extindem aria tematică a ŞCOLII DE POETICĂ FOTOGRAFICA cu un curs de POETICĂ CINEMATOGRAFICĂ.

Cursul de un an urmează să sensibilizeze, antreneze şi în final să formeze autori de filme de scurt şi lung metraj cu specific de producţie cu buget foarte mic.

Centrul de greutate a acestui antrenament estetic va fi studiul teoretic cu aplicări practice a scenariului cinematografic de scurtmetraj, a decupajului regizoral şi a regiei de film, bazat pe formularea secvenţei ca unitate atmosferică. În continuare dorim să înzestrăm cursanţii cu posesiuni creative la nivelul imaginii statice, a coloanei sonore, a montajului şi chiar a producţiei.

Cursul va fi organizat pe 3 trimestre (octombrie-ianuarie 10 cursuri, februarie-aprilie 10 cursuri, aprilie-iunie 10 cursuri si 3 cursuri in iulie – finisarea si subtitrarea filmelor pentru festivaluri) cu teme trimestriale obligatorii. Primul semestru va fi dominat de comunicări teoretice, analize cinematografice şi elaborarea unui scenariu de scurtmetraj documentar şi a unui scenariu de scurtmetraj narativ, in trimestrul 2 urmand sa finalizeze unul din scenarii, la alegere, documentarul sau fictiunea, ambele de aproximativ 10 minute.  Cei ce nu vor putea realiza cele 2 scenarii la nivelul cerut de consiliul profesoral nu vor continua şcoala, astfel, primul trimestru este de fapt adevăratul examenul de admitere. În trimestrul doi continuă comunicarea teoretică, se formează echipe si se realizeaza  scurtmetrajul de 10 minute. Deasemenea, tot in trimestrul 2 se va finaliza scenariul scurtmetrajului narativ de 15-30 minute Vor avea acces la ultimul semestru numai cei ce realizează filmul de 10 minute si scenariul filmului narativ de 30 minute la un nivel estetic coerent. În semestrul trei pe lângă continuarea comunicărilor teoretice, fiecare cursant va realiza scurtmetrajul narativ de 30 minute.

Dorim să anunţăm aproximativ 30 de locuri, ştiind din experienţa şcolii de fotografie că 40% din cei înscrişi părăsesc cursul din cele mai diferite motive. Oricum, credem că cei care vor parcurge doar primul trimestru vor rămâne cu o nouă, modernă şi profundă viziune cinematografică.

Enumerăm câteva din principiile de construcţie filmică cu care dorim să abilităm cursanţii noştri.

1.Definiţia atmosferică a secvenţei.

2.Raportarea fiecărei subunitate a filmului la centrul de tensiune maximă, care trebuie să fiinţeze cu necesitate spre finalul duratei filmului. Tensiunea maximă se va defini ca o funcţie ce schimbă radical citirea contextului filmic de până atunci.

3.Cuplarea secvenţelor după principiul carabăţian al opoziţiei şi similitudinii.

4.Durata secvenţial să fie reglată prin autoironie structurală.

5.Introducerea noţiunii de ”camera fixă este cea mai complexă mişcare de aparat”.

6.Intercondiţionare organică între dramaturgie, imagine şi sunet.

7.Verbalitatea să fie înlocuită cât de mult de efortul atmosferic al imaginii şi a coloanei sonore.

8.Eliminarea expunerii unor concepte sociale, morale, didactice sau politice. Acestea mai degrabă să se cristalizeze în spectator, cu multe nuanţe posibile.

9.Cardinala (tensiunea dintre început-lipsă şi final-eliminarea distonată a lipsei) ca mijloc de eliminare surplusurilor din film.

10.Ne propunem să lucrăm cât mai mult cu montaj în cadru.

Profesori. Francisc Mraz Ferko (regie şi armonie filmică), Gyuri Ilinca (imagine statică), Claudiu Trif (montaj), profesor invitat Victor Velculescu (coloană sonoră) şi diverşi confernţiari invitaţi pe teme punctuale.

 

ÎNSCRIERI

Înscrierile se fac până pe data de 10 octombrie 2011.

În perioada 10-16 octombrie vor avea loc interviurile pentru admitere.

Înscrierile se fac pe adresele francisc.mraz@gmail.com şi g.g.ilinca@gmail.com (concomitent), va cuprinde o formulare liberă a intenţiei de înscriere (o propoziţie), CV, contacte şi o fotografie pentru legitimaţie.

Cursul va începe pe 18 sau 19 octombrie.

Pentru această primă promoţie se aplică o taxă de curs promoţională, 450 euro, achitat în 3 rate, la începuturile trimestrelor.

Informaţiile ulterioare se vor posta pe site-ul http://fotopoetica.ro, secţiunea film.

Filmele vor fi prezentate în gale ale şcolii la Green Hours.

Eventuale informaţii suplimentare puteţi să solicitaţi prin e-mail francisc.mraz@gmail.com, cu tema ”şcoala film”.

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează