Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Scoala de poetica cinematografica

0

ŞCOALA DE POETICĂ CINEMATOGRAFICĂ 2011

Anul acesta dorim să extindem aria tematică a ŞCOLII DE POETICĂ FOTOGRAFICA cu un curs de POETICĂ CINEMATOGRAFICĂ.

Cursul de un an urmează să sensibilizeze, antreneze şi în final să formeze autori de filme de scurt şi lung metraj cu specific de producţie cu buget foarte mic.

Centrul de greutate a acestui antrenament estetic va fi studiul teoretic cu aplicări practice a scenariului cinematografic de scurtmetraj, a decupajului regizoral şi a regiei de film, bazat pe formularea secvenţei ca unitate atmosferică. În continuare dorim să înzestrăm cursanţii cu posesiuni creative la nivelul imaginii statice, a coloanei sonore, a montajului şi chiar a producţiei.

Cursul va fi organizat pe 3 trimestre (octombrie-ianuarie 10 cursuri, februarie-aprilie 10 cursuri, aprilie-iunie 10 cursuri si 3 cursuri in iulie – finisarea si subtitrarea filmelor pentru festivaluri) cu teme trimestriale obligatorii. Primul semestru va fi dominat de comunicări teoretice, analize cinematografice şi elaborarea unui scenariu de scurtmetraj documentar şi a unui scenariu de scurtmetraj narativ, in trimestrul 2 urmand sa finalizeze unul din scenarii, la alegere, documentarul sau fictiunea, ambele de aproximativ 10 minute.  Cei ce nu vor putea realiza cele 2 scenarii la nivelul cerut de consiliul profesoral nu vor continua şcoala, astfel, primul trimestru este de fapt adevăratul examenul de admitere. În trimestrul doi continuă comunicarea teoretică, se formează echipe si se realizeaza  scurtmetrajul de 10 minute. Deasemenea, tot in trimestrul 2 se va finaliza scenariul scurtmetrajului narativ de 15-30 minute Vor avea acces la ultimul semestru numai cei ce realizează filmul de 10 minute si scenariul filmului narativ de 30 minute la un nivel estetic coerent. În semestrul trei pe lângă continuarea comunicărilor teoretice, fiecare cursant va realiza scurtmetrajul narativ de 30 minute.

Dorim să anunţăm aproximativ 30 de locuri, ştiind din experienţa şcolii de fotografie că 40% din cei înscrişi părăsesc cursul din cele mai diferite motive. Oricum, credem că cei care vor parcurge doar primul trimestru vor rămâne cu o nouă, modernă şi profundă viziune cinematografică.

Enumerăm câteva din principiile de construcţie filmică cu care dorim să abilităm cursanţii noştri.

1.Definiţia atmosferică a secvenţei.

2.Raportarea fiecărei subunitate a filmului la centrul de tensiune maximă, care trebuie să fiinţeze cu necesitate spre finalul duratei filmului. Tensiunea maximă se va defini ca o funcţie ce schimbă radical citirea contextului filmic de până atunci.

3.Cuplarea secvenţelor după principiul carabăţian al opoziţiei şi similitudinii.

4.Durata secvenţial să fie reglată prin autoironie structurală.

5.Introducerea noţiunii de ”camera fixă este cea mai complexă mişcare de aparat”.

6.Intercondiţionare organică între dramaturgie, imagine şi sunet.

7.Verbalitatea să fie înlocuită cât de mult de efortul atmosferic al imaginii şi a coloanei sonore.

8.Eliminarea expunerii unor concepte sociale, morale, didactice sau politice. Acestea mai degrabă să se cristalizeze în spectator, cu multe nuanţe posibile.

9.Cardinala (tensiunea dintre început-lipsă şi final-eliminarea distonată a lipsei) ca mijloc de eliminare surplusurilor din film.

10.Ne propunem să lucrăm cât mai mult cu montaj în cadru.

Profesori. Francisc Mraz Ferko (regie şi armonie filmică), Gyuri Ilinca (imagine statică), Claudiu Trif (montaj), profesor invitat Victor Velculescu (coloană sonoră) şi diverşi confernţiari invitaţi pe teme punctuale.

 

ÎNSCRIERI

Înscrierile se fac până pe data de 10 octombrie 2011.

În perioada 10-16 octombrie vor avea loc interviurile pentru admitere.

Înscrierile se fac pe adresele francisc.mraz@gmail.com şi g.g.ilinca@gmail.com (concomitent), va cuprinde o formulare liberă a intenţiei de înscriere (o propoziţie), CV, contacte şi o fotografie pentru legitimaţie.

Cursul va începe pe 18 sau 19 octombrie.

Pentru această primă promoţie se aplică o taxă de curs promoţională, 450 euro, achitat în 3 rate, la începuturile trimestrelor.

Informaţiile ulterioare se vor posta pe site-ul http://fotopoetica.ro, secţiunea film.

Filmele vor fi prezentate în gale ale şcolii la Green Hours.

Eventuale informaţii suplimentare puteţi să solicitaţi prin e-mail francisc.mraz@gmail.com, cu tema ”şcoala film”.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.