Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Școala Altfel – Ediția 2016. Idei de activități extracurriculare ALTFEL

1

Cea de-a 5-a ediție a programului „Şcoala Altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun 2016” se apropie, iar școlile pregătesc programe speciale pentru copii, care mai de care mai interesante.

Scoala-Altfel-2016
Ce se întâmplă în săptămâna Școala Altfel?

Ediția de anul acesta are loc între 18 și 22 aprilie, conform OMECS nr. 4496/31.08.2015 care se referă la structura anului școlar 2015 – 2016.

În acestă săptămână altfel, orele normale sunt înlocuite de activități speciale, pe care părinții, elevii și învățătorii le pot stabili împreună. Pe lângă partea educativă, este important ca activitățile să aibă și o parte distractivă, informală.

Propuneri de activități pentru săptămâna Școala Altfel 2016

Pentru săptămâna Școala Altfel, propunem Orar Special cu activități cu adevărat deosebite: teatru și improvizație cu actori cunoscuți, lecții de percuție muzicală și karaoke, experimente neobișnuite de fizică și chimie, activități sportive, vizite în natură și programe de dezvoltare a abilităților de viață.

“Am construit acest ghid cu programe interactive de educație alternativă pentru a face planificarea activităților mai ușoară pentru școli și grădinițe, care caută cursuri educative și distractive” – spune Mădălina Râpanu, Manager BluParty.

Iată la ce tipuri de activități pot participa copiii în săptămâna Școala Altfel 2016:
1. Activități cultural-artistice

Pentru stimularea afinității culturale a micuților, activități precum vizite la muzeu și instituții publice sunt o idee foarte bună. În această direcție, Muzeul Național de Geologie organizează vizite libere sau ghidate, dar au și programul dedicat Geology by Touch.
Micuții cu înclinații artistice pot participa la lecții interactive de improvizație pentru copii. Muzicienii se pot bucura de o experiență muzicală unică, lecție interactivă de tobe africane tradiționale Djembe sau pot participa la sesiuni distractive de karaoke, care să îi umple cu energie pozitivă.
2. Activități tehnico-științifice

Copiii cu înclinații spre materii reale, care își doresc să devină oameni de știință au ocazia să participe la activități care să îi stimuleze în această direcție. Printre eprubete, pahare Erlenmeyer, coloranți, esențe ce își schimbă mirosul și gustul, copiii pot face experimente sub supravegherea atentă a unor profesori trăzniți care îi vor distra pe tot parcursul programelor.
Super puterile eroilor preferați și trucurile magicienilor vor deveni banale, iar interesul și atracția micuților față de știință va crește.
3. Activități sportive

Copiii cu abilități sportive pot fi orientați către activități care să îi stimuleze și să le consume energia. Aceștia pot merge la ore de echitație, organizate de Centrul de Echitație și Hipoterapie Poveste cu Cai, unde vor avea ocazia să călărească ponei și să învețe mai multe despre acest sport.
Micuții care simt nevoia de activități mai stimulante pot participa la programe intensive de dans unde să învețe mișcări de dans contemporan tip RNB, hip-hop și street dance sau pot participa la programe sport cu trasee suspendate.
4. Vizite în natură

Copiii care iubesc viața la țară și pentru care cel mai plăcut moment al vacanței de vară este atunci când merg în vizită la bunici, au ocazia să participe la activități distractive în natură. Cei mici se pot bucura de o zi la fermă sau o vizită la rezervația de zimbri unde vor învăța despre responsabilitatea protejării mediului și faunei autohtone.
O altă oportunitate oferită prin programul Alta Turism pentru Școala Altfel 2016 este vizita la o fabrică de lapte unde micuții vor învăța despre procesul de producție a produselor lactate și pot gusta din specialitățile locale.
5. Abilități de viață. Educație financiară și orientare în carieră

Dezvoltarea abilităților de viață de la o vârstă foarte fragedă este importantă pentru copii. Prin programul oferit de ONG-ul Junior Achievement România, micuții au ocazia să se familarizeze cu lumea afacerilor, să joace rolul unor mici antreprenori, să identifice nevoi și să propună soluții care pot genera o schimbare pozitivă în comunitate.

Programele propuse acoperă minimum o zi de activităţi și sunt potrivite atât pentru copiii de grădiniță, cât și pentru elevi.

Pentru mai multe idei inedite de a petrece săptămâna Școala Altfel 2016 și sfaturi pentru planificare, vezi toate posibilitățile în acest ghid care va fi updatat constant, pe măsură ce se anunță noi activități: https://www.bluparty.ro/planificare-activitati-scoala-altfel-2016/

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Un comentariu

 1. avatar
  gica tomusescu on

  Buna ziua.
  Sunt educatoare la grupa mijlocie. Gradinita este arondata scolii ,iar , consilierul educativ nou, ne cere sa facem , pentru scoala altfel,5 Proiecte educationale– pentru fiecare activitate cate unul,, apoi , sa completam 5 fise de activitate model, pe care le avem, de la isj. Fisa model ar fi una de monitorizare a activitatii. Sunt nelamurita. Eu fac proiecte educationale si la nivelul scolii si in parteneriat cu gradinite din oras, cu un teatru pentru copii, cu „Salvatii copiii”etc si stiu ca un proiect educational se face pe o perioada mai lunga, nu pentru o ora sau o zi, acestea din urma fiind niste activitati extrascolare sau extracurriculare. Eu cred ca fisa de activitate trimisa de isj tine locul proiectului, nu trebuie sa facem 5 proiecte educationale si 5 fise de activitate! MI-am facut hartiile tot timpul, dar acum mi se pare o exagerare. Va rog sa ma lamuriti.
  Multumesc mult! O zi buna va doresc!

  P.S. Pentru orice fel de activitate , de8 martie, de Craciun…trebuie sa facem PROIECTE EDUCATIONALE. Eu inteleg cu totul altceva prin pr,educ.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.