Scenariul de film scris de Macedonski, adaptat pentru teatru senzorial

0

Cum să devii bogat și influent

Miercuri, 1 aprilie, începând cu ora 19:00, la Art Yourself Gallery (Str. Clucerului nr. 88) va avea loc o nouă reprezentație a scenariului de film scris de Alexandru Macedonski în anul 1911, intitulat Cum să devii bogat și influent. Scris la Paris acum mai bine de 100 de ani, scenariul va prinde viață la București prin spectacolul realizat de Laboratorul de teatru senzorial „Citit În”. Vor interpreta: Adrian Ciglenean, Olga Berar (vioară), Răzvan Ropotan și Ruxandra Coman.

unnamed

Rezultat al unui proces continuu de studiu prin metoda laboratorului teatral, spectacolul va provoca imaginația în aceeași manieră vizionară prin care autorul și-a construit universul literar, definit prin reverie, simbolism, sinestezie, exotism sau ironie, totul desfășurându-se sub cupola protectoare a basmului.

Cum poate fi redat astăzi un scenariu de film mut publicului spectator? Și, mai ales, cum poți deveni bogat și influent? Sunt întrebări la care actorii au răspuns astfel: ”Datorită unor inspirate procedee artistice de ultimă oră, e suficient să închizi ochii și să afli cum. Spectacolul nostru durează o oră, are un pronunțat caracter senzorial, nu este mut, dar este orb.”

Despre scenariu puteti afla mai multe ascultand reportajul difuzat de Radio Romania Cultural.
Cu acest scenariu de film Macedonski devine unul dintre primii autori români care realizează un text cu destinația adaptării cinematografice, după unii cercetători fiind considerat, cel mai probabil, primul autor român care abordează genul (Tudor Vianu: 1944, Romulus Vulpescu: 1966).

Istoria scenariului își află cititorii pe registre diferite și pe o durată de mai mulți ani, astfel că forma inițială a textului a fost cea a unei povestiri orientale cu savuroase accente comice apărute în anul 1877, devenind ulterior scenariul propriu-zis (subintitulat basm) și scris de această dată în franceză în 1911, până astăzi, primăvara anului 2015, când textul capătă forma unui spectacol de teatru senzorial (având la bază traducerea lui Romulus Vulpescu din 1966).

Art Yourself Gallery
Scenariul nu s-a filmat niciodată, publicul spectator având șansa de a-l viziona prin ”ecranul imaginației” miercuri seară, la a doua reprezentație după succesul avanpremierei din 31 octombrie 2014, din cadrul Nopții de octombrie.

Acest spectacol este o producție a Laboratorului de teatru Citit În.
Actorii Adrian Ciglenean, Răzvan Ropotan, Ruxandra Coman, împreună cu Olga Berar la vioară, vor construi ”un performance sinestezic în care spectacolul va începe o dată cu închiderea cortinei, ghidând spectatorii către teatrul interior.”

Donație recomandată: 10-20 de lei.

Conceptul evenimentului este realizat pentru un număr restrâns de persoane, participarea fiind posibilă numai prin rezervare la nr. 0721.831.160

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează