Șase stâne moderne nou construite – puncte importante de reper pentru oieritul contemporan

0

În cadrul proiectului “Modele agricole sustenabile pentru zona montană din România”, finanțat de către guvernul Elveției prin Programul de cooperare Elvețiano-Român, au fost modernizate de 6 stâne și saivane pentru a aduce condițiile în care lucrează și trăiesc ciobanii români la nivelul celor din vestul Europei. În realizarea proiectului au fost implicate patru organizații românești  – Federaţia Agricultorilor de Munte “Dorna” (FAMD), AGROM-RO, ROMONTANA, Fundaţia Open Fields – și una elvețiană: Schweizerische Arbeitsgemeinschaft für die Berggebiete (SAB – Centrul Elvetian pentru Regiunile Montane). Cele cinci organisme, alături de șase asociații de oieri, beneficiarii direcți ai proiectului, au reușit, în doi ani, să construiască, de la zero, șase stâne moderne în județele Neamț, Suceava, Harghita, Bistrița-Năsăud, Mureș și Vrancea, acestea constituind, în acest moment, cele mai moderne stâne din România.

Detalii despre proiect vor fi furnizate în cadrul unei conferințe care va avea loc marți, 15 noiembrie, ora 9.00 A.M., Crowne Ballroom, Hotel Crowne Plaza, Bucureşti, eveniment la care vor fi prezenți Dl. Achim IRIMESCU – Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Excelența Sa Dl. Urs HERREN – Ambasador al Confederației Elvețiene, Ing. Ioan AGAPI – Manager Proiect, președinte Federația Agricultorilor de Munte ”Dorna”, Ovidiu SPÎNU – Director Executiv Fundația Openfields.

București, 7 noiembrie 2016 ­- Asigurarea independenţei energetice prin resurse regenerabile, îmbunătățirea managementului în ceea ce privește pășunatul precum și crearea unui brand, „De la Munte”, sub umbrela căruia urmează să se comercializeze produsele lactate de oaie, sunt câteva dintre obiectivele principale ale proiectului Modele agricole sustenabile pentru zona montană din România.

Proiectul a apărut ca răspuns la necesitatea dezvoltării zonei montane, în condițiile în care aceasta este considerată a fi defavorizată din cauza lipsei de oportunități de carieră și, implicit, a migrării forței de muncă spre orașe, reducându-se astfel șansele pentru dezvoltarea  acestei zone.

Peste 200 de proprietari de ovine și-au întărit competențele prin participarea la traininguri unde au dobândit cunoştinţe manageriale, cunoștințe privind fabricarea brânzeturilor, reproducerea animalelor sau tehnici de marketing.

Modele agricole sustenabile pentru zona montană din România a urmărit însușirea  de cunoștințe de către oieri în vederea gestionării eficiente a producției și administrării stânei. Combinat cu informații despre accesarea finanțării, ciobanii vor reuși să îmbunătățească infrastructura de producție – stânele – precum și standardele de calitate și de igienă ale produselor lactate. Aceste lucruri vor conduce la noi piețe potențiale și la un venit mai ridicat pentru fermieri. În consecință, oierii au o nouă perspectivă de a investi în continuare în efectivele de animale și astfel va crește numărul de ovine dar și cantitatea de produse lactate. Produsele lactate care rezultă din noile facilitățile și care apar ambalate sub brandul “De la Munte” au înregistrat deja creșteri de 10 % ale vânzărilor, în primul an, și unii fermieri și-au crescut efectivul de animale care compune turmele.

Totodată, o altă componentă a acestui proiect are în vedere managementul pășunilor în contextul dezvoltării durabile, pășunatul corect și eficient având un rol foarte important în echilibrul ecologic.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.