Sărbători la pachet pentru cei fără casă

0

Globuri strălucitoare, miros de brad și scorțișoară, daruri și toți cei dragi aproape. Pentru cei mai mulți dintre noi, sărbătorile sunt sinonime cu sentimentul de căldură pe care-l trăiești atunci când se adună familia în jurul mesei de Crăciun. Dar cum arată sărbătorile celor pentru care “acasă” este o prelungire a străzii? Cum arată mesele celor care au uitat sau poate n-au știut niciodată cum e să fie cu adevărat sărbătoare?

”Sărbătorile sunt pentru toți!” Nu-i așa? Animați de această convingere, am participat alături de colegii de la Asociația Carusel la cea de-a treia ediție a evenimentului cu același nume, organizat sub patronajul Ambasadei Olandei la București. Chef Cezar a gătit împreună cu studenții Facultății de Sociologie şi Asistență Socială de la Universitatea din Bucureşti, ceilalți participanți au făcut și împărțit pachete cu alimente persoanelor marginalizate social care trăiesc în Centrul Vechi al Bucureștiului și din alte zone. Asociația React a adăugat acestor pachete truse de prim ajutor, la fel de necesare oamenilor străzii ca și alimentele.

După pregătitul mâncării, am pornit încărcați cu pachete spre adăposturile celor fără casă. O dată cu seara, ceața s-a lăsat groasă și grea peste centrul Bucureștiului. Eram cu toții bine îmbrăcați, dar umezeala se insinua prin haine și ne învăluia într-o răceală deloc prietenoasă. Nimeni nu pomenea nimic de frig, probabil ne gândeam cu toții la același lucru: cum ar fi să…

Valeriu Oancea are 29 de ani și nu are venituri de niciun fel. Deși e din București, este pe străzi de mic copil. Doarme prin scări de bloc și mănâncă ce primește de la oameni. Aproape niciodată mâncare caldă. Ajută și el la una-alta, cum ar fi la deszăpezit. Nu are familie și nu mai știe ce înseamnă acasă. Spre deosebire de el, Victor Stancu e mai bogat: are cinci copii și o soție. Cum nu are un serviciu stabil, singurul venit pe care se bazează este alocația copiilor. Mai muncește ici-colo cu ziua, dar banii câștigați după ore de muncă se cheltuiesc în câteva minute. Cei șapte împart o singură cameră, încălzită cu un foc de lemne într-o sobă improvizată.

Asemeni lor sunt mulți, mult prea mulți. Aproape 300 de pachete au fost împărțite ieri în Centrul Vechi al Bucureștiului, Ferentari și strada Vulturilor. Din păcate au rămas alții la care nu am avut cum să ajungem, în ciuda efortului și entuziasmului colegilor din alte organizații nonguvernamentale sau al voluntarilor implicați. Un voluntar mai mult nu e niciodată în plus: orice ajutor e binevenit în astfel de momente.

A fost o zi a contrastelor, în care am trăit intes atât căldura bucătăriei în care au fost pregătite bucatele cât și frigul înțepător de afară. O zi în care îți dorești mai mult ca oricând să ajungi acasă. O zi în urma căreia simți deopotrivă bucurie și tristețe: te bucuri pentru ceea ce ai reușit să faci, dar îți pare rău pentru tot ceea ce trăiesc acești oameni în fiecare zi. Și te gândești că ar trebui să te bucuri de ceea ce ai în fiecare zi: pentru noi, cei norocoși, e de la sine înțeles că sărbătorile miros a brad și scorțișoară.

COMUNICAT_Presa_17.12.2014

Asociaţia React este o organizaţie neguvernamentală, creată în 2006 pentru a veni în sprijinul actorilor societăţii civile prin proiecte ample, durabile, cu impact în comunităţile vizate. Organizaţia activează în patru domenii: sănătate publică, educaţie, dezvoltare comunitară şi economie socială, are 5 sucursale în care lucrează mai mult de 50 de angajaţi şi peste 200 de voluntari. Până în prezent, Asociaţia React a obţinut 14 premii de excelenţă, naţionale şi internaţionale, şi a contribuit la salvarea a mai mult de 200.000 de vieţi omeneşti. www.asociatiareact.ro .

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are 20 de ani de experiență ca trainer, facilitator pentru peste 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat (inclusiv social), ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.