„Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi” la Sala Radio

0

Orchestra Naţională Radio şi Orchestra de Cameră Radio se alătură „Săptămânii Internaţionale a Muzicii Noi” (SIMN) – eveniment ajuns la ediţia 25!

Adrian Morar

Organizată de Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România, SIMN este cel mai important festival din România dedicat creaţiilor recente şi ocupă deja un loc semnificativ în viaţa muzicală internaţională. Ediţia a 25-a a „Săptămânii Internaţionale a Muzicii Noi” (SIMN), ce se va desfăşura între 22-29 mai, cuprinde o suită variată de evenimente. Alături de nume ale compozitorilor români confirmaţi deja pe plan internaţional, vor reprezenta creaţia autohtonă şi cei mai importanţi artişti ai tinerei generaţii.

Miercuri,  27 mai (19.00), la Sala Radio, sunteţi invitaţi la concertul Orchestrei de Cameră Radio,  ce se va derula sub bagheta lui GHEORGHE COSTIN, dirijor al Filarmonicii „Banatul” – Timişoara. Solişti serii vor fi violoncelistul MIRCEA MARIAN şi ALEXANDRU MATEI – la percuţie. În programul concertului veţi asculta: Ulpiu Vlad – Sonorităţi  şi anemone II, concert pentru violoncel şi orchestră de coarde, Adrian Iorgulescu – Concert pentru percuţie şi orchestră de coarde, George Balint – Istorie, pentru orchestră de cameră şi Wolfgang Rihm –  Erscheinung.

Cel de-al doilea eveniment de la Sala Radio înscris în „Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi” este concertul Orchestrei Naţionale Radio, desfăşurat vineri,  29 mai (19.00), sub conducerea muzicală a dirijorului ADRIAN MORAR. Le veţi aplauda ca soliste pe RALUCA STRATULAT – vioară şi  ANDREEA  ŢIMIRAŞ – violoncel.

Veţi asculta în repertoriul serii Simfonia a IV-a semnată de Ştefan Niculescu, compozitorul omagiat în cadrul celei de-a 25-a ediţii a evenimentului. Muzicianul este şi primul director artistic al SIMN şi fondator al acestei manifestări. Pe lângă lucrarea menţionată, programul serii mai cuprinde: Dan Dediu – Concert pentru vioară, violoncel şi orchestră, Marc Mellits – Brick şi Octavian Nemescu – Muzica primelor 14 minute ale unei ore fatale.

Între cele două evenimente menţionate, joi, 28 mai (19:00), la Sala Radio, în seria “Ansambluri corale de prestigiu”, Corul Preludiu al Centrului Naţional de Artă Tinerimea Română, dirijat de VOICU ENĂCHESCU, se întâlneşte pe scenă cu unul dintre cei mai mari pianişti români din toate timpurile: VALENTIN GHEORGHIU. Pe lângă ipostaza sa de interpret, de această dată îl veţi aplauda pe artistul român şi în calitatea sa de… compozitor! Lucrarea sa – Eminesciana pentru cor şi pian – va fi interpretată în primă audiţie absolută. O serie de alte partituri semnate de compozitori români vor fi de asemenea cântate pentru prima oară, cu această ocazie, în faţa publicului de la Sala Radio.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, în Magazinele Germanos şi la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.  Accesul la Sala Radio, cu transportul în comun, se poate face cu liniile de tramvai nr. 24 şi 44 până la staţia „Radio România” – Piaţa Virgiliu (Str. Berzei la intersecţia cu Ştirbei Vodă, în apropierea străzii Berthelot). Puteţi de asemenea alege mijloacele de transport care circulă în apropiere – Str. Mircea Vulcănescu, Str. Berzei, Str. Ştirbei Vodă, Bdul. Eroilor, Calea Plevnei, Bdul. Dinicu Golescu – autobuzele 133, 178, 126, 168, 226, 368 etc.

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează