Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Sanzienele: Farmece de dragoste si ritualuri magice

0

SanzieneFundatia Calea Victoriei va invita vineri, 24 iunie, de la ora 19:00, sa povestim intr-o seara speciala despre obiceiurile asociate cu noaptea de Sanziene, o sarbatoare care isi are originile in traditii stravechi, strans legate de festivitatile din jurul solstitiului de vara. Vom descoperi cateva dintre obiceiurile de Sanziene si vom aminti si de practicile si superstitiile mai multor culturi asociate solstitiului de vara in cadrul evenimentului: Sanzienele: Farmece de dragoste si ritualuri magice.

Nu doar vechii greci si romanii sarbatoreau cea mai lunga zi din an; majoritatea marilor civilizatii aveau obiceiul de a marca aceasta zi festiva. In cultura populara locala, sarbatoarea din pragul solstitiului de vara s-a transformat prin adoptarea crestinismului in comemorarea nasterii Sfantului Ioan Botezatorul, pastrandu-se insa vie si o traditie precrestina care a luat forma Sanzienelor.

Ne vom amuza si relaxa citind retete de dragoste utilizate de fete in Evul Mediu si Renastere. Vom descoperi farmecele de indragostire si potiunile magice din flori de vara cu ajutorul carora ele isi aflau ursitul.

Vom raspunde asadar, pe parcursul acestei intalniri, la cateva intrebari:

• Care e legatura dintre Sanziene si Rusalce?
• De ce se spune ca Sanzienele favorizeaza dragostea?
• De ce se crede ca in noaptea de Sanziene se deschid cerurile?
• Cum poti sa-ti visezi ursitul in noaptea de Sanziene?
• De se credea ca farmecele de indragostire facute in ziua solstitiului de vara sunt mai eficiente?

Lector: Cristian Vechiu
Data incepere: 24 iunie 2016; Ora curs: 19:00
Numar ateliere 1;
Cost: 35 ron ; Cost redus: (card fidelitate, studenti, pensionari) 30 ron
Locul desfasurarii: Str. Popa Soare nr. 40, etaj 1
Inscrieri la CONTACT@VICTORIEI.RO
Detalii la www.victoriei.ro

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.