Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Sâmbătă, 25 aprilie, are loc al șaselea marș al bicicliștilor Oraș pentru Oameni!

0

Adunarea va începe de la ora 14.30 (locul de întâlnire este Parcul Herăstrău, intrarea Charles de Gaulle, București). Motivele sunt aceleași, încă de la primul protest: neaplicarea măsurilor de siguranță rutieră,  încurajarea transportului motorizat în timp ce oraşul este cea mai poluată capitală europeană,  lipsa unei viziuni a administrației oraşului pentru creşterea calității vieții, menținerea în funcții a persoanelor vinovate de pagubele de milioane de euro provocate de recepția ilegală a pistelor pentru biciclete, neaplicarea măsurilor de eficientizare a transportului public prin asigurarea de benzi dedicate.

11185773_10204117115792187_744011188_n

Asociația OPTAR a solicitat Primariei Capitalei sa informeze cetățenii despre traseul marsului și motivele de protest. Pentru a asigura libera circulație a oamenilor, organizatorii au propus un set de masuri pentru ca transportul public si cel pietonal sa nu fie afectat.  Bucureștenii care conștientizează gravitatea poluării din București sunt rugați să renunțe sâmbătă la transportul motorizat individual și să aleagă transportul public, bicicleta sau mersul pe jos.

Traficul rutier este principalul generator de poluare în București.

Un document oficial al Primăriei[1],  demonstrează faptul că pe 21 septembrie 2013, ziua în care a avut loc al treilea marș Oraș pentru Oameni, concentrația medie a dioxidului de azot în zona Piața Victoriei a început să crească odată cu redeschiderea traficului motorizat, după trecerea coloanei de bicicliști.

Este o dovadă a faptului, că în ultimii 3 ani, marșurile bicicliștilor au asigurat scăderea poluării 2 zile pe an.

Pentru bucureștenii care au neapărată nevoie să utilizeze transportul motorizat individual, le recomandăm să evite traseul marșului între orele 15:30 și 18:30.

Traseul marșului:  15:30 – Bdul Maresal Constantin Prezan – Sos Pavel Dimitrievici Kiseleff – Pta Victoriei – Sos Nicolae Titulescu – Pasajul Basarab – Sos Grozavesti – Intoarcere la Intrarea Grozavesti – Sos Grozavesti – Pasajul Basarab (regrupare 20 de minute) – Sos Nicolae Titulescu – Pta Victoriei – Calea Victoriei – Piata Revolutiei (regrupare 20 de minute) – Calea Victoriei – Bdul Regina Elisabeta – Bdul Schitu Magureanu – Pod Izvor – Splaiul Independentei pana la str Halelor – str Bibescu Voda – Pod Serban Voda – Bdul Dimitrie Cantemir – Parcul Tineretului (18.30)

Marșul este organizat de Comunitatea Bicicliștilor din București (CBB) și Organizația pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR), în parteneriat cu Filiala Bucureşti a Ordinului Arhitecților din România și are susținerea următoarelor organizații non-guvernamentale și grupuri informale: Turific! Handmade, SkirtBike, Tribul, Sinapseria, FreeriderPunctRo, Adevărații VeloPrieteni, Viața mea, bicla!, Pushbike București, Uleiosul, Bicicliști Urbani, Hai cu Bicla, We Bike, BikeLover, ActiveWatch, Casa Jurnalistului, Spokes, Militia Spirituala, Pista mă-sii, Veloprieteni, Veloprietenii dalmatieni(Made in China), MaiNoi, Masa Critica Bucuresti, Bucharest Fixed, Bucureștiul mai-danez, ProCiclism, Kyklos, Ciclomesageri, Portocala Mecanica, Asociatia S.T.U.P. (Social Trading Urban Place), Atelier Pinion, Divainbocanci.ro, Asociatia de Ecoturism „AZIMUT”, Bună dimineața, București, Business pe bicicletă, Bicla.ro, Asociația Peisagiștilor din România – filiala București, BițaColor, Comunitatea Uniți Salvăm, Asociația EDELVAIS, Quantic Association, Asociația Transform, România Curată, Asociația Front, Mai Mult Verde, Revista Zeppelin, Activiști Fără Frontiere, Onest, România Pozitivă, Bike addict ,Biciclop ,Bicishop, Bikexpert, BikeXcs, Brema Bikes, Doua Roti, DK Bike – Freerider’s Shop, Himalaya Bike Shop, Giant Romania, HyperSport LifeStyle, Hervis Sports, Spokes, Kerobike, Bike Nature, Sportwin, Provelo, Perfect Bike, Teo Bikes, Bicitalia.

IMPORTANT! Comunitatea Bicicliștilor din București și OPTAR, organizatorii marșului, se delimitează de orice mesaj sau acțiune politică ce poate fi asociată acestui protest. Acțiunea nu are nicio conotație politică, fiind în fapt o acțiune care vizează politicile de dezvoltare urbană în București. Considerăm că mediul politic este de fapt destinatarul final al acestui marș, astfel că invităm orice membru de partid care dorește să se alăture marșului să o facă mai degrabă instituțional, prin decizii administrative care să conducă la o dezvoltare sustenabilă a orașului.

Solicităm mediului politic să ne înțeleagă demersul ca fiind unul al cetățenilor. Deși membrii de partid sunt și ei cetățeni, aceștia sunt o categorie aparte care, odată prezenți în această acțiune, va contamina politic un demers onest și civic. Ne așteptăm la responsabilitate și respect față de cetățenii Bucureștiului.

În urmă cu aproximativ două luni, Președintele Klaus Iohannis a fost invitat să se alăture marșului, având în vedere mandatul de mediator pe care îl are în calitate de Președinte. Ne dorim ca problema infrastructurii sustenabile să fie unul dintre subiectele mediate de Președinte, în condițiile în care decizia politica cu privire la alocarea de fonduri pentru acest domeniu întârzie. Astfel că retransmitem invitația adresată domnului Klaus Iohannis.

Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR) este o asociaţie care susţine dezvoltarea mobilităţii urbane prin oferirea de alternative viabile de deplasare pentru cetăţeni, indiferent cum aleg să se deplaseze: pe jos, cu bicicleta, cu transportul public sau cu autoturismul.

Comunitatea Bicicliştilor din Bucureşti (CBB) militează pentru dezvoltarea unor politici şi a unei infrastructuri care să încurajeze mobilitatea urbană prin aplicarea normelor europene în domeniu în scopul îmbunătăţirii calităţii vieţii.

Filiala Bucureşti a Ordinului Arhitecților din România este organizaţia profesională care reprezintă, promovează şi protejează la nivelul Municipiului Bucureşti interesele profesiei de arhitect, având implicit misiunea publică de responsabilizare a locuitorilor capitalei faţă de calitatea mediului construit.


[1] Memoriu tehnic – Proiect privind implementarea unui sistem de transport cu bicicleta in zona centrala a Municipiului Bucuresti

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat social, ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.