Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Salvați Copiii România împlinește dorința lui Florin: Școala sa va fi dotată cu un monitor inteligent, iar 145 de copii vor primi ghiozdane și rechizite

0

București, 23 noiembrie 2020: În demersul comun de asigurare a accesului egal la educație de calitate dintre Organizația Salvați Copiii și Școala Gimnazială nr. 162 din București, școala va fi dotată cu un monitor inteligent pentru cabinetul de fizică-chimie, iar 145 de copii vulnerabili, elevi ai școlii, vor primi ghiozdane și rechizite. Totul a început cu dorința lui Florin, un băiat care ar fi putut cere orice pentru sine, dar a ales să pună școala și pe colegii săi din medii defavorizate pe primul loc.

Când președintele executiv al Salvați Copiii România, Gabriela Alexandrescu, a decis să își doneze ziua de naștere lui Florin, băiatul nu a stat prea mult pe gânduri: o bicicletă, un birou și o tabletă pentru el, dar mai ales sprijin pentru colegii săi și pentru școală, în așa fel încât toți să aibă acces egal la educație.

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, a precizat: ”Participarea școlară este esențială în această perioadă de criză, iar noi facem eforturi conjugate pentru ca niciun copil să nu rămână în afara școlii. Consecințele accesului limitat la educație sunt dezastruoase și se întind pe termen lung și iată ce lecție de maturitate ne dă un copil, care înțelege că acces real la educație înseamnă că niciun copil nu e marginalizat”.

Școala Gimnazială nr. 162, situată în cartierul bucureștean Giulești, are 600 de elevi și 41 de cadre didactice. Acest număr s-a menţinut constant de-a lungul timpului, majoritatea elevilor provenind din cartierul Giuleşti, inclusiv Giulești Sârbi și 16 Februarie, cartiere care, din punct de vedere administrativ, sunt arondate la două sectoare (sectorul 1, respectiv, sectorul 6).

“Ne bucurăm să continuăm colaborarea dintre școala noastră și Salvați Copiii, care în cei peste 10 ani a dus la menținerea în școală a generații de copii. Vă mulțumim pentru tabla inteligentă și rechizitele pentru copii”, spune Director adjunct Isabela Birnberg.

Elevii fac parte din familii cu o situaţie materială şi financiară extrem de modestă, mulți dintre părinți fiind fără locuri de muncă. În ultimii ani, se observă o migrare a părinţilor în alte state ale Uniunii Europene în căutarea unui loc de muncă, copiii fiind lăsaţi în grija bunicilor.

„Am fost impresionat de dorința lui Florin. Putea să ceară pentru el însuși jocuri, dar a ales să dăruiască din darul lui și celorlalți copii, și școlii. Asta e definiția cea mai bună a solidarității, să înțelegi că binele tău depinde și de binele altora, că noi trăim împreună, chiar și în vremurile acestea grele, în care distanțarea socială e regula”, spune Omid Ghannadi, arhitect.

Organizația Salvați Copiii a dotat până în prezent 54 de școli din județele Argeș, Brașov, Caraș-Severin, Călărași, Constanța, Cluj, Dâmbovița, Dolj, Hunedoara, Iași, Mureș, Suceava, Timș, Vaslui și din București cu tablete și cu ghiozdane pentru elevi, dezinfectanți, produse de igienă și protecție și alte materiale necesare profesorilor, precum și cursuri pentru profesori, în vederea asigurării unui act educațional online de calitate.

În continuare, 45 de școli au făcut apel la sprijinul Salvați Copiii, pentru a asigura acces egal și nediscriminatoriu la educație pentru toți copiii. Acestea au nevoie de tablete și alte dispozitive de predare online, măști și produse dezinfectante. Ne puteți ajuta să ajungem și la ele, printr-o sponsorizare sau donație.

Companiile care vor să își ofere suportul pot completa contractul de sponsorizare și trimite la secretariat@salvaticopiii.ro.

CONTEXT

Datele studiului ”Impactul Covid-19 asupra copiilor din România”, realizat de Salvați Copiii România, arată că aproape jumătate dintre copiii din România nu au acces la o tabletă sau la un computer, singurele dispozitive care pot permite o participare reală la lecțiile online.

Închiderea școlilor și organizarea cursurilor școlare online duce la situații-limită, îngrădind dreptul la educație al copiilor din medii defavorizate.

În această perioadă, Organizația Salvați Copiii și-a intensificat eforturile de sprijinire și protecție a copiilor vulnerabili (copii din familii cu dificultăți socio-economice, copii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate, copii refugiați sau solicitanți de azil) și de colaborare strânsă cu autoritățile locale (primării, inspectorate școlare, școli) pentru a identifica cele mai bune soluții. Actiunile s-au concentrat pe următoarele direcții:

  • suport material de urgență constând în alimente, produse de igienă, dezinfectante sau tichete sociale pentru 7.000 de copii și familiile lor;
  • activități de pregătire școlară estivală și monitorizare a situației copiilor din grupuri vulnerabile – pentru 4.000 de copii;
  • asigurarea accesului la educația online prin achiziționarea a 3.500 de tablete cu acces la internet, care au fost oferite copiilor din grupuri vulnerabile;
  • formarea a peste 250 de cadre didactice pentru a fi pregătite să lucreze online cu elevii;
  • intervenţii de consiliere psihologică şi socială, online/telefonic, adresate copiilor şi părinţilor /persoanelor în grija cărora au rămas copiii;
  • suport autorităților locale din 150 de localități prin echipe mobile, în vederea luării de măsuri urgente pentru începerea școlii în siguranță.

De 30 de ani, Salvați Copiii România construiește programe sociale, politici publice și practici solide în beneficiul copilului din România. Expertiza și complexitatea proiectelor la nivel național fac din organizație o instituție socială esențială, al cărei rol este medierea între societatea și autoritatea publică, în beneficiul copilului. În trei decenii de activitate, Salvați Copiii a intervenit activ în societate, identificând soluții concrete pentru protejarea și sprijinirea copiilor vulnerabili și a militat, în același timp, pentru o colaborare viabilă cu autoritățile decidente, pentru asigurarea interesului superior al copilului. Salvați Copiii și-a asumat rolul de supraveghere vigilentă a autorităților publice, în așa fel încât acestea să implementeze politici publice de durată care să corecteze cauzele care duc la vulnerabilizarea copiilor.

Totodată, organizația a reușit să creeze rețele active de solidaritate, prin încurajarea responsabilității sociale a companiilor și a societății, în sens larg. În calitate de membru al Save the Children, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supraviețuire, educație, protecție și participare, asumându-ne MISIUNEA de a obţine progrese importante privind modul în care copiii sunt trataţi şi producerea schimbărilor imediate şi de durată în viaţa acestora. În cei 30 de ani de activitate, peste 2.200.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Organizației Salvați Copiii.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.