S-au deschis înscrierile pentru Atelierele Dalcroze conduse de profesorul Adriana Ausch, dedicate atât cadrelor didactice, cât și profesorilor și muzicienilor 

0

În perioada 18-22 noiembrie, Asociația Cultură prin Muzică organizează o serie de ateliere de  muzică și mișcare prin pedagogia Dalcroze în mai multe instituții din București, Târgoviște și Ploiești. Aceste ateliere interdisciplinare au rolul de a introduce pedagogia Dalcroze ca o completare în educația artistică și de formare continuă a cadrelor didactice din diverse domenii care utilizează muzica.

Atelierele vor fi susținute de profesor Adriana Ausch (Longy School of Music of Bard College, Cambridge USA). Conținutul fiecărui atelier este gândit pe specificul fiecărei discipline și se articulează în jurul materiilor de bază în pedagogia Dalcroze – Ritmica Dalcroze (Eurhythmics), Solfegiul și Improvizația.

Pe parcursul atelierelor, participanții vor descoperi diferite fațete ale pedagogiei muzicale active Dalcroze pe care le pot corela cu noțiunile programei pentru muzică și mișcare din România.

Pedagogia Dalcroze pentru elevi cu vârsta între 3 și 14 ani introduce muzica împreună cu mișcarea: valorizarea cântecelor prin mișcare, exerciții de concentrare, coordonare,  expresie, și dezvoltare corporală prin muzică.

Programul conține:

  • Revizitarea unor noțiuni de bază în educația muzicală – tempo, ritm, melodie, frază, măsură, expresie – prin prisma pedagogiei Dalcroze;
  • Introducerea notației muzicale;
  • Schema de organizare pentru ora de muzică și mișcare;
  • Piste de aplicare a elementelor pedagogiei Dalcroze în programa de specialitate existentă în România în funcție de nevoile specifice ale cadrelor didactice.

Program Ateliere Dalcroze cu prof. Adriana Ausch (18-22 Noiembrie 2023)

BUCUREȘTI – Arcub, Sala Studio (Strada Lipscani, nr. 84-92)

  • Atelier Dalcroze pentru cadrele didactice – Muzică și mișcare

18 noiembrie, sâmbătă | 10 :00 – 17 :00

19 noiembrie, duminică | 14:30 – 18:30 

  • Atelier Dalcroze pentru pentru profesori de muzică și muzicieni

21 noiembrie, marți | 16 :30 – 20 :30 

TÂRGOVIȘTE – Amfiteatrul George Enescu, Liceul de Arte “Bălașa Doamna” Târgoviște, strada Locotenent Pârvan Popescu nr. 60

  • Atelier Dalcroze pentru cadrele didactice – Muzică și mișcare

20 noiembrie | 16 :30 – 20 :30 

PLOIEȘTI – Clubul Artist Ploiești, strada Cantacuzino nr. 196B

  • Workshop Dalcroze pentru cadrele didactice – Muzică și mișcare 

22 noiembrie | 16:30 – 20:30 

Ce este Metoda Dalcroze?

„Este o metodă care folosește mișcarea naturală a corpului pentru a dezvolta o senzație muzicală în corp care ajută la intelectualizarea conceptelor muzicale”, explică Hélène Nicolet, care predă ritmica Dalcroze adulților, seniorilor și studenților la Haute Ecole de musique și la Institutul Jaques – Dalcroze din Geneva. „Alegerea denumirii de ritmică se datorează faptului că Emile Jaques-Dalcroze a dorit să dezvolte omul în raport cu ritmul care este prezent în toate. Și-a bazat gândirea pe faptul că ritmul este elementul muzical regăsit în toate aspectele vieții.”

De ce mișcare corporală?

Muzica este o artă gestuală într-un spațiu dramatic. Corpul experimentează exprimarea ritmului, nuanțele dinamice ale sunetului în timp și spațiu prin activarea mușchilor și a nervilor. Corpul este cel care execută mișcările pentru a produce un sunet muzical. Prin antrenarea întregului corp, a întregii ființe, participanții descoperă și adâncesc expresivitatea artistică și înțelegerea mesajului muzical.

Pedagogiile muzicale de tip activ și-au făcut  apariția la începutul secolului 20 punând accentul pe legătura esențială dintre mișcarea corporală și muzicalitate într-o abordare interactivă și pluridisciplinară. Această abordare permite dezvoltarea inteligențelor multiple și exersarea facultăților afective, motrice, imaginative, spațiale și intelectuale, în relație cu muzica.

Profesor formator: Adriana Ausch (Longy School of Music of Bard College in Cambridge, Massachusetts, SUA, M.M.D., M.M.V.P., Dalcroze Certificate, Dalcroze License)

Nu predați doar muzică, ci predați frumosul !

Pasionată de artele care includ mișcarea, de muzică și de artele vizuale, Prof. Adriana Ausch a găsit în educația Dalcroze spațiul în care își exprimă abordarea renascentistă a tuturor artelor. A obținut un master în pedagogia Dalcroze (M. M. Dalcroze), Certificatul și Licența Dalcroze  precum și un master în interpretare vocală (M. M. Vocal Performance) la Longy School of Music of Bard College in Cambridge, Massachusetts, Statele Unite ale Americii. 

Prof. Ausch este membră a Professional Development Committee of Dalcroze Society of America (https://dalcrozeusa.org) și președintă a New England Dalcroze Chapter și Dalcroze Chair – Winchester Community Music School, Winchester.(https://winchestermusic.org).

În ultimii 20 de ani, Profesor Adriana Ausch a predat ritmica Dalcroze pentru elevi și studenți de toate vârstele, de la 3 la 75 de ani, la Tufts University (Boston), Winchester Music School (Winchester), Southern Maine Community College (Maine), Longy School of Music (Cambridge). Începând din 2001, Prof. Adriana Ausch predă Solfegiu, Ritmică (Eurhythmics), Improvizație, Plastique Animée și Pedagogie Dalcroze în cadrul Programului Profesional Dalcroze. În cadrul acestui program, a dezvoltat noi cursuri inspirate de Dalcroze pentru studenții de la Longy School atât la nivel de licență, cât și la nivel de masterat. Printre cursurile  create de Adriana Ausch se numară Eurhythmics Lab, Improvizație pentru cântăreți, Muzică și arhitectură, Introducere în Dalcroze și Cabaret Collage.

Înscrieri și detalii puteți găsi pe site-ul asociației www.culturaprinmuzica.ro

Organizatori: Asociația Cultură prin Muzică 

Cu sprijinul: ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București

Parteneri: RRM – Radio România Muzical, Liceul de Arte “Bălașa Doamna” Târgoviște, Clubul Artist Ploiești

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.