Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

S-a strigat Răspiua! Primul loc de joacă incluziv se deschide în București

0

Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială a construit primul spațiu de joacă polisenzorial cu destinație publică din București în care se pot juca toți copiii, indiferent de (diz)abilități. Inaugurarea are loc duminică 23 iulie, de la ora 17, în grădina Muzeului Culturii Romilor, și este o invitație pentru copii și adulți deopotrivă, pentru explorarea unui loc de joacă așa cum ar trebui să fie — creativ, interactiv și incluziv.

Comunicat_Imagine render interior 1 Comunicat_Imagine render interior 2 Comunicat_Planul locului de joaca_legenda polisenzoriala

“Plăcinta Răspiua” este o construcție radială în care fiecare felie de spațiu este folosită pentru a provoca un simț sau mai multe. Ea poate fi explorată și de copiii în scaun rulant, îi poate inspira în zona muzicală pe cei cu deficiențe de vedere sau autism, ajută la dezvoltarea musculaturii prin suprafețele cățărabile și poate fi interesantă prin diversitatea texturilor pentru toți copiii. Cel mai important, aduce împreună copii tipici și copii cu dizabilități.

Spațiul are o suprafață de 28 metri pătrați și poate fi folosit în același timp de până la 20 de copii cu vârste de 3-10 ani. Circularitatea construcției ajută copiii să se orienteze mai ușor, obligându-i să memoreze succesiunea jocurilor, iar mersul în cerc în interiorul Plăcintei este atractiv și poate ține copiii la joacă pentru mai mult timp.

După staționarea la Muzeul Culturii Romilor pe timpul verii, obiectivul AMAis este să mute permanent structura de joc în Parcul Național din București, acolo unde poate servi comunității cu cea mai mare densitate de copii cu dizabilități din oraș.

Răspiua este o inițiativă de accesibilizare a locurilor de joacă din oraș pentru toți copiii. Demersul are trei direcții de acțiune — documentarea comportamentelor copiilor în timpul jocului, proiectarea unor spații de joacă care să stimuleze toate simțurile și să acomodeze orice dizabilitate și promovarea unor principii de accesibilizare a locurilor de joacă la nivel instituțional și public.

Răspiua este un proiect AMAis finanțat prin Programul Mobilizăm excelența, creat de Porsche România și dezvoltat împreună cu Fundația Comunitară București.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.