Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

S-a lansat Reteaua Civica Bucuresti, o initiativa care reuneste 13 grupuri civice din Bucuresti

0

Rețeaua Civică București – RCB este o inițiativă civică ce reunește 13 grupuri civice din București și s-a lansat oficial ieri, 11 aprilie 2016. RCB își propune să cultive participarea cetățeanului la viața orașului precum și responsabilizarea politicienilor și a autorității publice, pentru un parteneriat onest și responsabil între cetățean – politician ales prin vot – autoritate publică locală.

20151114_114736

În ultimii ani, simțul civic și-a făcut loc, la început timid, în peisajul vieții sociale românești pentru ca apoi să se impună definitiv cu manifestațiile de stradă de la finalul anului 2015. În acest context, în Bucuresti activeaza de peste 5 ani, mai multe inițiative ale cetățenilor, oameni ce se implică activ în viața comunității și luptă pentru salvarea copacilor sau a spațiilor verzi, pentru amenajarea parcurilor, a pistelor pentru bicicliști sau a trotuarelor, pentru salvarea monumentelor da patrimoniu și a clădirilor ce adăposteau odată cinematografe sau centre comunitare.

Printre cauzele care au închegat grupurile de inițiativă civică în lupta pentru cartierul lor se numără: oprirea dezvoltării urbane haotice şi necontrolate care are consecinţe nefaste asupra calităţii vieţii (poluare crescută, trafic tot mai aglomerat, grad de confort urban scăzut), protejarea și extinderea spațiilor verzi din oraș, momentan insuficiente, îmbunătăţirea infrastructurii de transport, salvarea monumentelor istorice şi a clădirilor de patrimoniu.

20160402_115832

În prezent, Grupurile de inițiativă civică își doresc, fiecare în parte, o viață mai buna în cartierele lor și acționează pentru ca cetățenii să fie informați, implicați si consultați în mod real de către autoritățile publice în luarea și implementarea deciziilor ce influențează calitatea vieții în cartierele bucureștene.

Având în vedere aceste deziderate, grupurile de cetățeni au obținut până acum succese notabile, fiind implicate tot mai activ în viata publică și mobilizând un număr din ce în ce mai mare de cetățeni. Acum consideră că e momentul să își îndrepte atenția și spre ceea ce se întâmplă în afara cartierelor lor.
Cetățenii simt nevoia de a-și uni forțele, de a-și face publice țelurile și viziunea comună și de a-și spori șansele în obținerea succesului dorit: București, un oraș european frumos și civilizat, armonios dezvoltat și coerent administrat în spiritul respectului față de cetățeni.

În acest context ia ființă Rețeaua Civică București – RCB.

Prima acțiune comună a RCB a fost protestul din Prelungirea Ghencea din data de 24 noiembrie 2015, când oameni din toate cartierele bucureștene au legat un lant uman în fața unei clădiri ce nu respecta distanța de siguranță impusă de lege, față de o butelie GPL. Protestul a avut drept rezultat retragerea de către ISU a avizului favorabil acordat anterior, în prima zi lucrătoare de după protest.

De asemenea la 2 aprilie, circa 500 de cetățeni din tot Bucureștiul au participat la Marșul Cartierului Floreasca – un marș de protest ce a avut ca scop sensibilizarea autorităților publice cu privire la dezvoltarea urbană haotică din cartierul bucureștean Floreasca, la finalul căruia Grupul de Inițiativă Floreasca a strâns 464 de semnături pentru Petiția Verde de Verdi și Petitia împotriva Prelungirii PUZ Calea Floreasca nr. 159-165.
Cea mai recentă acțiune a RCB a fost participarea în 9 aprilie a.c. la marșul de protest al cetățenilor din Prelungirea Ghencea, pentru lărgirea străzii și pentru pasajul peste Șoseaua de Centură.

În data de 28 mai 2016, Rețeaua Civică București organizează un Forum de Candidați la Primaria Capitalei.

Mulțumim, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, care a contribuit la formarea Reţelei Civice Bucureşti, atât prin organizarea primelor două ediţii ale Târgului de Iniţiative Civice din Capitală, cât şi prin asistenţa gratuită în advocacy și în dezvoltare organizațională pe care o acordă permanent sau punctual grupurilor de iniţiativă bucureştene, parte a RCB, dar și rețelei în ansamblu.

RCB este compusă din următoarele grupuri de inițiativă civică:

Grupul de iniţiativă civică Lacul Tei – Ne-a adus împreună dorinţa de a crea cartierul pe care ni-l dorim. În acest moment, cele mai importante probleme care ne preocupă sunt aflarea cauzelor reducerii nivelului apei lacului din Parcul Circului şi combaterea acestora şi îmbunătăţirea circulaţiei mijloacelor de transport în comun din cartier. Grupul s-a format în 2010 cu sprijinul CeRe.

http://laculteiinfo.wordpress.com // initiativalacultei@gmail.com

Grupul Iniţiativa Favorit – Suntem împreună datorită oamenilor din cartierul bucureștean Drumul Taberei care încă din anul 2010 și-au exprimat dorința reabilitării cinematografului Favorit și transformarea acestuia într-un centru cultural comunitar multifucțional. Deoarce cinematograful Favorit nu era în administrarea primăriei Sectorului 6, pentru aplicarea proiectului tehnic (2012), grupul a făcut nenumărate demersuri în acest sens. Acum Favoritul este în administrarea primăriei și așteaptă licitația, pe care grupul o va monitoriza. Grupul s-a format în 2010 cu sprijinul CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică.
http://initiativafavorit.blogspot.ro; initiativa.favorit@gmail.com;

Grupul Floreasca – Constituit în anul 2014, Grupul de Inițiativă Floreasca militează pentru conservarea spațiului verde dintre blocuri și din parcuri, pentru păstrarea caracterului rezidențial al cartierului Floreasca precum și pentru înființarea unui centru social-cultural comunitar în cartier. Gruparea civică are aproape 1.000 de simpatizanti și beneficiaza încă de la înființare de sprijinul Centrului de Resurse pentru Participare Publică – CeRe.
http://grupulfloreasca.wordpress.com//grupulfloreasca@gmail.com https://www.facebook.com/grupulfloreasca

Grupul “Salvaţi Parcul Tineretului” – Milităm pentru respectarea normelor în vigoare privind protecția mediului, urbanism, dar și pentru salvarea celor 17 ha din întregul perimetru al Parcurilor Tineretului și Lumea Copiilor precum și a celor 6,8 ha din Parcul Lumea Copiilor de pe strada Pridvorului sector 4, care au fost transformate în proprietăţi private, în timp ce locurile de joaca pentru copii, utilităţile, băncile și mobilierul urban au fost scoase, vegetatia arboricola plantată între 1987 – 1993 a fost defrișată, iar zonele retrocedate au devenit teren de construcţii pentru ansambluri rezidențiale.

Facebook: https://www.facebook.com/SalvatiParculTineretului2012
www.tineretului.org

“Iubim Sectorul 3” – s-a format în anul 2015 în urma nemulțumirilor cetățenilor privind deciziile urbanistice deșănțate luate de autoritățile Sectorulului 3 (borduri roșii de 30 cm în tot sectorul, autorizarea construirii blocurilor noi fără locuri de parcare, betonarea spațiilor verzi etc). Ne revoltă de asemenea, lipsa de dialog cu cetățenii, de care dau dovadă autoritățile Sectorului 3. Milităm prin diferite metode, cum ar fi petiții, flash-mob-uri, informare online, participare la ședințe de consiliu.

http://iubimsectorul3.blogspot.ro/Iubim Sectorul 3 // https://www.facebook.com/IubimSectorul3
iubimsectorul3@gmail.com

“Luptă pentru strada ta” – este un grup de oameni de pe str. Luncşoara, din sectorul 2, care se opune construcţiei unui bloc de 10 etaje în vecinătatea lor pentru că afectează spaţiile verzi şi locurile de parcare ale rezidenţilor.

Facebook: Luptă pentru strada ta
Email: luptapentrustradata@gmail.com

Grupul de iniţitivă civică “Tudor Vladimirescu” – Ne-a adus împreună nevoia de a avea un parc, străzi, trotuare, parcări și locuri de joacă pentru copii amenajate corespunzător. Zona Drumul Taberei.
http://initiativatv.blogspot.ro
https://www.facebook.com/pages/Initiativa-Civica-Tudor-Vladimirescu

Iniţiativa Prelungirea Ghencea – Suntem un grup de vecini nemulțumiți de calitatea proastă a infrastructurii și a spațiului public la margine de București. Cerem autorităţilor să amenajeze corespunzător strada Prelungirea Ghencea, cu trotuare, piste de biciclete, staţii RATB, 4 benzi de circulaţie și pasaj suprateran peste Șoseaua de Centură. Între timp, ne-am dat seama că zona noastra are nevoie de o dezvoltare urbanistică armonioasă, că avem nevoie și de un parc, că avem nevoie să socializăm și să devenim o comunitate în adevăratul sens al cuvântului.
https://www.facebook.com/InitiativaDinPrelungireaGhencea //initiativa.ghencea@yahoo.com

Grupul „Salvaţi Parcul Drumul Taberei” – a fost înfiinţat ca grup facebook în a doua parte a anului 2014, ca urmare a lucrărilor de reamenajare a Parcului Drumul Taberei, lucrări care s-au materializat prin defrișări de arbori și construirea unor spaţii expoziţionale care au redus în mod considerabil suprafaţa spaţiului verde din parc. Milităm pentru desfiinţarea construcţiilor ilegale, inutile și inestetice din Parcul Drumul Taberei şi din Ştrandul Drumul Taberei şi pentru replantarea arborilor în locul acestor construcţii.
https://www.facebook.com/groups/salvatiparculdrumultaberei/

Încotroceni – Oameni, Idei, Povești – Suntem un grup de locuitori din cartierul Cotroceni, care ne-am propus să facem din Cotroceni un spaţiu mai bun de locuire, un cartier mai primitor și mai armonios pentru toţi locuitorii săi. Scopul nostru este ca locuitorii Cotroceniului să se cunoasca mai bine și să se identifice cu spiritul comunităţii unde trăiesc și astfel calitatea vieţii să crească. Pe 4 iulie ne vedem la Ziua cartierului Cotroceni în localul nonconformist Ota, de la ora 11.00.
https://www.facebook.com/incotroceni // incotroceni@gmail.com
Iulian Ungureanu, iulian.ungureanu@gmail.com

Grupul Civic „Luptăm pentru Aleea Lunguleţu” se opune construirii ilegale a unui imobil de 8 etaje în Aleea Lunguleţu, în mijlocul altor blocuri de 10 etaje.
https://www.facebook.com/luptam.pentru.aleea.lunguletu // asocd14@gmail.com

Grupul de Iniţiativă Callatis Drumul Taberei – Grupul civic din Drumul Taberei este prezent în comunitate din anul 2010 și încearcă să pună pe agenda publică problemele cartierului. După ce în 2012 a convins autoritățile să refacă Parcul Istru, în 2014 membrii grupului au reușit să determine Primăria Sectorului 6 să reamenajeze zona adiacentă Școlii nr.279 și să sporească măsurile de siguranță rutieră și pietonală în această zonă.
callatis.drtaberei@gmail.com // http://callatis-drumultaberii.blogspot.ro/

Grupul Parcul Herastrau reprezintă acțiunea cetățenilor care militează pentru respectarea întrutotul a statutului de zonă protejată – monument istoric și pentru asigurarea unor condiții civilizate în parc pentru cetățeni. Ultimul abuz al autorităților, ridicarea unui gard neautorizat pe banul public, prin care se urmărea ciuntirea a încă 4,4 din parc, a fost „picătura care a umplut paharul”.

În urma demersurilor Grupului Parcul Herăstrău precum și a altor cetățeni care s-au coalizat cu noi, pe data de 31 martie, autoritatile au decis să înceapă desființarea gardului ridicat în mod abuziv în Parcul Herăstrău, prin care se mai restricționa accesul publicului pe o suprafață de peste 4 ha.

Despre autor

avatar

Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe este o organizație neguvernamentală a cărei misiune este de a acționa pentru ca deciziile publice să raspundă nevoilor și dorințelor actorilor sociali.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.