Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

ROMÂNIA PUBLICĂ: Cât de actuală este dezbaterea asupra procedurilor de demitere a parlamentarilor în circumscripții?

0

Sorin Cucerai și Victor Giosan deschid dezbaterea cetățenească din 14 decembrie pe subiectul procedurii de “recall”: Cetăţenii ar trebui să poată declanşa în circumscripţie proceduri de demitere a parlamentarilor?

Reprezentanții a două partide politice au răspuns invitației la dezbatere și vin să își expună pozițiile în forumul cetătenesc pe care proiectul România Publică il propune: Radu Zlati, deputat PNL și Florin Dragan, vicepreședinte Noua Republică. Li se alatură invitații noștri, Codru Vrabie, Cristian Neagoe și Civitas Politics.

De fiecare dată când intrăm într-o criză există riscul soluțiilor radicale. Este procedura de declanșare a unor referendumuri în circumscripții pentru demiterea parlamentarilor una democratică? Considerată de mulți analiști ca o solutie la limită de tip sancțiune și care poate fi ușor manipulată de adversarii politici, metoda de demitere a parlamentarilor ne provoacă asupra funcționării sistemului politic românesc. Procedura este funcțională în state precum Statele Unite sau Canada, dar nu este practicată în țările europene decât în anumite cantoane ale Elveției, în Romania fiind interzis in mod explicit mandatul imperativ.

Este însa o chestiune de calitate a democrației sau mai degrabă de resurse și funcționabilitate? Poate recall-ul sa fie un instrument al democraţiei semidirecte grefat pe democraţia reprezentativă şi, într-un sens mai larg, o expresie a democraţiei participative? Ce sacrificăm dacă am pune în aplicare o astfel de metodă, tinând cont că ea există în acest moment în cazul primarilor dar nu este deloc utilizătă de comunități?

Dezbaterea publică va fi moderată de jurnalistul Laurenţiu Diaconu-Colintineanu și aduce față în față în acest format experți, politicieni și cetăţeni selectaţi  dintr-un eşantion reprezentativ (pe criterii de gen, vârstă, educaţie). Asumarea politică a unor poziţii pe subiecte de interes public reprezintă un semn de sănătate a unei democraţii iar programul România Publică dă o astfel de oportunitate atât cetăţenilor cât şi clasei politice, printr-un format de forum cetăţenesc autentic.

Vă invităm la dezbatere, sâmbătă 14 decembrie la Bucuresti la Universitate, în Amfiteatrul Odobescu, începând cu ora 11.30.

Înregistrările de participare se pot face pe adresa romaniapublica@gmail.com.

www.romaniapublica.ro

macheta_final_Romania Publica_14 dec

 

Iniţiatorii proiectului România Publică: Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică (ARDOR), Fundaţia Median Research Centre (MRC) şi Grasp – Societatea Globală a Tinerilor Profesionişti. Ne desfăşurăm activitatea în domeniile educaţiei pentru dezbateri, cercetării în zona consultărilor cetăţenesti şi în susţinerea de iniţiative într-o retea globală de profesionişti. Median Research Centre deţine aplicaţia TestVot, utilizată în alegerile parlamentare din 2008 şi 2012 din România, la cele europarlamentare din 2009 (versiune Ro şi En), la cele prezidenţiale din România (2009) şi la cele parlamentare din Republica Moldova (2009, versiune Ro şi Ru).

Acest program este realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program finanţat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sponsorizat de Raiffeisen Bank, administrat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.