Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

România la Bienala de Artă de la Veneția Adrian Ghenie — Darwin’s Room

0

Duminică, 25 octombrie, ora 17, librăria Humanitas de la Cișmigiu
România la Bienala de Artă de la Veneția
Adrian Ghenie — Darwin’s Room

Albumul Adrian Ghenie – Darwin’s Room este prima publicație românească dedicată lui Adrian Ghenie, unul dintre cei mai apreciați artiști români în viață, reunind reproduceri de calitate ale lucrărilor prezentate la Bienala de Artă de la Veneția, texte critice, interviuri, analize și extrase din presa internațională.

Volumul, co-editat de Mihai Pop și Corina Șuteu, însoțește proiectul care reprezintă România la cea de-a 56-a ediție a Bienalei de Artă de la Veneția (9 mai-22 noiembrie 2015, curator: Mihai Pop, arhitect: Attila Kim). Prezentarea albumului va avea loc duminică, 25 octombrie, ora 17, la prima întâlnire dedicată Bienalei de la Veneția găzduită de librăria Humanitas de la Cișmigiu, la care vor participa Corina Șuteu, coordonator de proiect și co-editor al albumului, și Attila Kim, arhitectul expoziției.

Cele două ediții ale Duminicilor Bienalei de la Veneția sunt ocazii de a intra în contact cu experiența celui mai important eveniment internațional de artă contemporană, în timpul ultimei luni a desfășurării acestuia. Editorii albumului dedicat expoziției și realizatorii Darwin’s Room vor pune în perspectivă parcursul realizării conceptului și expoziției, sensul acestora pentru Adrian Ghenie, rolul picturii într-o piață de artă dominată de alte medii.

„Tema Bienalei din acest an – All the World’s Futures, formulată de curatorul Oknui Enwezor – propune un exercițiu de reflecție privind viitorul umanității, iar Pavilionul României contribuie prin expoziția Darwin’s Room, cuprinzând picturi recente ale artistului, la nuanțarea citirii trecutului ca parte indispensabilă a viziunii despre viitor. Acest lucru implică și examinarea atentă a miturilor care au stat la baza scrierii istoriei, a ficțiunilor care au ajuns să definească o națiune și a luptelor de putere în urma cărora au apărut „centrul“ și „periferia“ (sau învingătorii și învinșii). Adrian Ghenie propune, prin „laboratorul“ lui Darwin, o cale de reinterpretare a surselor istorice la care ne raportăm, filtrate prin materialul vizual „neoficial“, abundent și neordonat ierarhic, alcătuit din fotografii, articole și documentare ca surse principale.“

(Mihai Pop)

Corina Șuteu este consultant independent și trainer în management cultural, politici culturale europene, cooperare culturală și autor a numeroase studii, articole și o carte pe aceste teme. A condus și creat programe pentru instituții și organizații culturale din diverse domenii creative și academice, atât în România, cât și în Statele Unite, Franța și alte țări europene. În perioada 1991-1993 a fost director al Uniunii Teatrale din România și ulterior director al Theatrum Mundi. Între 1995-2001 a fost director al Mastere Specialisee Europeen en Management des entreprises culturelles (Dijon, Franța). A inițiat și implementat programul de Masterat ECUMEST pentru Europa Centrală și de Est în 1995 și a înființat Asociația ECUMEST. A co-inițiat programul Policies for Culture, în colaborare cu European Cultural Foundation, Amsterdam, în 2000. Între 2006-2012 a fost director al Institutului Cultural Român din New York. A fost președinte al Forumului Rețelelor Europene și membră în comitetul de conducere al IETM – Informal European Theatre Meeting, al ENCATC – European Network of Cultural Administration Training Centers. În prezent, este președinte al Asociației Film ETC. și al festivalului de film românesc Making Waves de la New York.

Attila Kim este arhitect, specializat în proiectare de expoziții culturale, restaurare și proiectare. Câștigător al mai multor premii în cadrul Bienalei de Arhitectură București, a fost nominalizat de două ori pentru premiul de arhitectură contemporană al Uniunii Europene – premiul Mies van der Rohe – și pentru premiul de arhitectură contemporană Iacov Chernikhov, Moscova. Este cordonatorul și arhitectul Romanian Design Week. A realizat reabilitarea Cinematografului Elvira Popescu (Institutul Francez București), a Cinematografului Arta (Cluj Napoca) și a Noului Cinematograf al Regizorului Român (Muzeul Țăranului București). Este autorul mai multor librării Cărturești, showroom-uri și expoziții comerciale și târguri. Este membru fondator și partener al atelierelor de arhitectură Studio Kim Bucșa Diaconu (SKBD) și Lundi Et Demi. A studiat arhitectură la Univeristatea Tehnică din Cluj Napoca și a avut burse de studii în Slovacia, Statele Unite ale Americii și Olanda. După obținerea diplomei de arhitect, a continuat cu studii de masterat în domeniul reabilitării patrimoniului construit, în cadrul Universității Babeș Bolyai din Cluj Napoca, și cu studii doctorale (DLA) în cadul Universității de Artă Moholy Nagy, Budapesta, urmate de perioada de cercetare ca bursier New Europe College din București. A fost membru al juriilor concursului pentru Pavilionul României la Bienala de Arhitectură de la Veneția în 2010 și a Anualelor de Arhitectură București 2013, respectiv Timișoara 2008.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.