Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

„ROantanamo” la Frontline Club București

0

Frontline Club București, promotor al jurnalismului independent, organizează miercuri, 9 aprilie, o dezbatere în jurul unei investigații fără precedent în presa românească, despre implicarea României într-un program secret CIA.

Evenimentul va avea loc la Institute, The Café, în data de 9 aprilie, începând cu orele 18:30, și va începe cu proiecția anchetei „ROantanamo”.

afis_ROantanamo_mare

Investigație fără precedent în presa din România, „ROantanamo” a purtat echipa de jurnaliști pentru doi ani și jumătate, pe un traseu sinuos, acoperind mii de kilometri în Europa. Ce au descoperit? Țara noastră a fost implicată într-un program secret CIA, o operaţiune extrem de controversată, cu avioane discrete și închisori bine ascunse.
Puse cap la cap, datele strânse de echipa de jurnaliști care au investigat preț de doi ani și jumătate existența acestui program pe teritoriul țării noastre arată o implicare serioasă a României: închisoare clandestină în Bucureşti, vizite ale şefilor CIA, escale fără logică ale avioanelor închiriate de CIA, pasageri debarcaţi din aceste aeronave, documente falsificate, protecţia serviciilor secrete.

La dezbaterea media vor lua parte realizatorii investigației „ROantanamo”: Ștefan Cândea, jurnalist freelancer și cofondatorul Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație și George Colgiu, jurnalist de investigație, membru al Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație, alături de Diana-Olivia Hătneanu, membru al board-ului APADOR-CH.

Ștefan Cândea a lucrat pentru prima emisiune TV de investigație din România: „Reporteri Incognito”. Și a acoperit toate tipurile de media: print, radio, TV și online, pentru Deutsche Welle. Ștefan Cândea a făcut cercetări jurnalistice și producție pentru BBC, Channel 4, ITN, ZDF și Canal Plus. Din martie 2001 este corespondentul Reporters sans Frontières în România.
Ștefan Cândea este membru al International Consortium for Investigative Journalists și a câștigat mai multe premii, inclusiv distincția IRE Tom Renner și premiul Overseas Club of America pentru jurnalism online.
Ștefan Cândea predă jurnalismul de investigație la Universitatea București și, în 2011 a primit bursa Carroll Binder Nieman la Universitatea Harvard.

George Colgiu a inceput sa lucreze în presă în urmă cu doisprezece ani, ca redactor al agenţiei Rompres. După aproape trei ani s-a alăturat Redacţiei de Ştiri a postului Antena 1 pentru care face in continuare investigatii jurnalistice pentru emisiunea de stiri „Observator”. George a realizat mai multe anchete şi reportaje despre implicarea României in traficul cu arme, programul secret al CIA derulat pe teritoriul României, mafia retrocedării proprietăţilor confiscate de regimul comunist, corupţia din companiile de stat şi cea din procesul de privatizare, asocierile păguboase ale entităţilor de stat cu cele private, afacerile lui Paul Lambrino, situaţia copiilor adoptaţi din România imediat după 1989 sau starea actuală a foştilor coloşi industriali.
El a urmat mai multe cursuri de specializare în jurnalism politic şi de investigaţie organizate de CJI şi Freedom House şi a petrecut în primăvara 2011 câteva săptămâni alături de jurnaliştii britanici de la The Bureau of Investigative Journalism (BIJ). Din 2012 este şi membru al Centrului Român pentru Jurnalism de Investigaţie
Colgiu a castigat cinci premii ale Asociaţiei Profesioniştilor de Televiziune din România (APTR) şi a fost nominalizat la premiile Clubului Român de Presă (CRP).

Frontline Club București își propune să devină un punct și un prilej de întâlnire, atât pentru jurnaliștii români, cât și pentru reprezentanții societății civile dornici să dezbată pe marginea subiectelor aflate pe agenda publică, atât în România, cât și la nivel internațional.
Programul clubului în perioada februarie – mai 2014 include mai multe proiecții de film, cât și dezbateri media.

Frontline Club are ca scop susținerea și promovarea jurnalismului independent și a fost înființat în anul 2003 de către Vaughan Smith, recunoscut jurnalist, cameraman și videoreporter în zone de conflict. De-a lungul anilor, activitatea jurnalistică a lui Smith s-a concentrat pe corespondența de război din Iraq, Afghanistan, Bosnia și Kosovo.
http://www.vaughansmith.com/.

Detalii despre activitățile și despre proiectele Frontline Club regăsiți pe paginile dedicate:
http://www.frontlineclub.com/about-us/
http://www.frontlineclub.com/romania/
https://www.facebook.com/FrontlineClubBucharest

Parteneri media: Șapte Seri, Dilema Veche, RFI România, LiterNet.ro, Dela0.ro, Vice România, SUB25, Institute, The Magazine. Frontline Club București este susținut de Fundația Gala Societății Civile.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.