Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Rituri si ceremonii pentru Noul An @ Fundatia Calea Victoriei

0

Fundatia Calea Victoriei va invita joi, 15 decembrie, la conferinta Rituri si ceremonii pentru Noul An. Evenimentul va avea loc la Grand Hotel Continental. Cladirea, clasata ca monument istoric, candva centrul high-life-ului bucurestean, va putea fi vizitata cu aceasta ocazie, prin amabilitatea gazdelor.

Veti asista la un dialog fascinant intre doi dintre cei mai carismatici lectori ai fundatiei: etnologul Laura Jiga Iliescu si Mario Barangea, absolvent al Facultatii de Filozofie.

 

Vom analiza impreuna cum este pregatita trecerea de la un an la altul in societatea traditionala romaneasca; ce impact a avut acest eveniment in mintile si sufletele oamenilor simpli, de odinioara si cum au aparut toate aceste ritualuri si ceremonii care ne incanta astazi si ne fac sa intram in atmosfera sarbatoreasca.

Laura Jiga Iliescu ne va povesti, cu farmec si umor, despre toate aceste “secrete” ale unei lumi ce ne-a devenit, in ultima vreme, inaccesibila. Mario Barangea ne va purta in alte tari si culturi, mai indepartate.

Riturile de trecere in Noul An reprezinta o parte insemnata din folclorul si traditiile oricarui popor. Pentru a intelege sensul ceremoniilor pe care le traim in arealul nostru cultural sunt necesare unele contextualizari indo-europene.


Poporul roman face parte din aceasta familie larga a popoarelor indo-europene – limba si traditiile noastre nu pot fi percepute corect si in intregime fara cunoasterea radacinilor lor culturale si de civilizatie. Fie ca vorbim despre populatiile germanice, slave sau mediteraneene, ritualurile Noului An au un scenariu comun. Care este acesta si ce reprezinta, urmeaza sa aflam impreuna.” – Mario Barangea

Lector: Laura Jiga Iliescu, Mario Barangea

Data: 15 Decembrie 2011; Ora: 19:00

Cost: 30; Cost studenti: 25

Locatie: Grand Hotel Continental, Calea Victoriei nr 56

Inscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.