Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Retrospectiva de filme „IN MEMORIAM RADU GABREA”, 1-5 martie 2017

0

Program Retrospectivă In Memoriam Radu Gabrea.

1-5 martie 2017, Cinemateca Union.

Intrarea liberă.

INVITATIE RETROSPECTIVA RADU GABREA MARTIE 2017

Miercuri 1 martie

17:00 Amintiri Bucureştene (Uşa, Cadenţe, scurt metraje UNATC, 1969, 64 min.)

Filmul este un documentar inteligent construit, cu multe tuşe de umor şi cu secvenţe originale, care evocă convingător dragostea cineastului pentru Capitala ţării, dar şi buna cunoaştere a regulilor genului.

19:00 Prea mic pentru un război atât de mare (1969, 77 min.)

Filmul de debut al regizorului Radu Gabrea a fost prezentat la Cannes în 1971, în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs, după ce câştigase deja premiul juriului pentru tineret la Locarno.

Inspirat de fapte reale, filmul vorbeşte despre prietenie şi maturizare, într-un context dramatic precum războiul. Un băiat orfan crescut de regiment pleacă pe front în căutarea celui mai bun prieten şi se confruntă cu experiențe terifiante. Filmul este inspirat din nuvela lui Aurel Petri.

 

Joi 2 martie:

17:00 România! România! II: Căutându-l pe Schwartz (2008, 66 min.)

România! România! II este o incursiune în muzica idiş traditională, muzica „klezmer”, dezvăluind legatura dintre aceasta şi „Doina”, adânc înrădăcinată în folclorul românesc.

19:00 O poveste de dragoste – Lindenfeld (2014, 95 min.)

Un reportaj pe Televiziunea Germană despre un sat părăsit din Banat îi reaminteşte unui fiu al satului, emigrat în Germania cu 60 de ani in urmă, de satul copilăriei sale „Lindenfeld” („Poiana Teilor”). Bolnav de o boala incurabilă, eroul porneşte pe urmele copilăriei sale. O descoperire neaşteptată pare să-i schimbe viaţa.

Vineri 3 martie

17:00 Moştenirea lui Goldfaden (2004, 80 min.)

Povestea fascinantă a poetului şi dramaturgului Aavram Goldfaden, supranumit Shakespeare-ul evreilor, cel care a întemeiat primul teatru evreiesc profesionist şi a cărui influenţă e prezentă şi astăzi.

19:00 Cocoşul decapitat (2007, 98 min)

Cocoşul Decapitat este o poveste emoţionantă şi dureroasă despre maturizare într-o perioadă de schimbări extreme. Ecranizare a bestsellerului în limba germană al scriitorului sas Eginald Schlattner.

 

Sambata 4 martie

17:00 Concerte la Biserica Neagră (2009, 45 min.)

Concerte la Biserica Neagră, reprezintă o evocare istorică şi muzicală, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu, a celui mai reprezentativ monument de arhitectură gotică din România, Biserica Neagră.

Lăcaș de cult, Biserica a reprezentat de-a lungul timpului și un spațiu muzical pentru compozitori locali, care proveneau din rândul saşilor transilvăneni. Filmul îl surprinde pe dirijorul Andreescu într-un concert susținut la Biserica Neagră, în care prezintă publicului o parte dintre lucrările acestor compozitori, în cea mai mare parte descoperite de el însuși.

19:00 Călătoria lui Gruber (2008, 100 min)

Călătoria lui Gruber se bazează pe realitatea vizitei la Iaşi a lui Curzio Malaparte, fără a fi, însă, o adaptare a romanului „Kaputt”. Realizat după un scenariu original, rezultat al propriilor cercetări ale scenariştilor Răzvan Rădulescu şi Alexandru Baciu, filmul povesteşte vizita la Iași a celebrului ziarist şi scriitor ajuns în acest oraș suferind din pricina unei severe alergii.

Duminica 5 martie:

17:00 Nu te teme, Iacob (1982, 101 min.)

Nu te teme, Jacob! este povestea unei transformări uimitoare a unui om alienat într-un om ferm și hotărât, o schimbare cu atât mai extraordinară în contextul anti-semitismului obiectiv şi internalizat. Înfruntându-şi soarta direct, Lejba simbolizează Evreul modern.. Adaptare după nuvela “O făclie de Paști” de I.L.Caragiale.

19:00 Dincolo de nisipuri (1974, 104 min.)

În zona Brăilei, dramele sociale şi pasionale au un final care nu poate fi evitat nici chiar atunci când eroii filmului cred că pot detaşa de realitate „dincolo de nisipuri’.

Ecranizare după romanul “Îngerul a strigat” şi după nuvela “Dincolo de nisipuri” de Fănuş Neagu.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.