Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

RE:thinking Cinemas deschide discuția despre reactivarea cinematografelor

0

În contextul în care România este țara europeană cu cele mai puține ecrane raportate la numărul de locuitori, iar în București în ultimul an au fost închise mai multe cinematografe din diverse motive de securitate, necesitatea redeschiderii cinematografelor devine deosebit de actuală. RE:thinking Cinemas, un eveniment inițiat de organizația ARTA în Dialog, aduce împreună diferitele inițiative legate de reactivarea cinematografelor, în special a celor aflate în clădiri de patrimoniu, deschizând dialogul privind posibilitățile de intervenție în viitor.

rethinking-cinema_bucuresti

Evenimentul va avea loc la Nod Makerspace (Splaiul Unirii 160, București), pe 13 – 14 octombrie, și are două componente:

JOI, 13 octombrie, ora 19.00

Masă rotundă cu reprezentanții inițiativelor pentru reactivarea cinematografelor: Teatrul de vara Capitol, Cinema Marconi, Cinema Favorit și Flamura din București și Cinema ARTA din Cluj despre potențialul pe care aceste spații le au pentru comunitate, cât și despre valoarea lor de patrimoniu. La discuții vor participa și alți actori relevanți pentru acest subiect.

VINERI, 14 octombrie, ora 19.00

Seară de film UrbanEye, în cadrul căreia vor fi proiectate trei documentare care vorbesc, într-o formă sau alta, despre istoria cinematografiei și a unor cinematografe din lume.

ROLL ON CINEMA (r. Jerome Prieur, Franța, 2011, 52 min) urmărește evoluția cinematografiei începând cu anul 1798, când, în inima Parisului, Etienne-Gaspard Robertson a pus în scenă spectacolul „Fantasmagoria”, făcând fantome și siluete să danseze cu ajutorul unor lanterne. De aici până la cinematografia fraților Lumière, istoria a fost marcată de câțiva inventatori geniali: Reynaud, Plateau, Muybridge sau Marey. Toți aceștia au pavat drumul spre anul 1895, când, tot în Paris, în Salonul Indian al Grand Café, va avea loc prima proiecție de film cu public din lume.

KINOTEATRON (Armenia, 2015, 10 min) spune povestea singurului cinematograf din orașul Dilijan, Armenia, uitat de istorie și căzut în paragină. Dar ce poate face generația tânără pentru acesta? Povestea e foarte asemănătoare cu destinul multor cinematografe din România.

ISLANDS OF FORGOTTEN CINEMAS (r. Ivan Ramljak, Croația, 2016, 35 min) este un documentar poetic despre obiceiul de a merge la cinema, pierdut astăzi în orașele mici aflate pe insulele croate, dar foarte popular în a doua jumătate a secolului trecut. Șase protagoniști își aduc aminte vremurile bune, filmele preferate și evenimentele din jurul proiecțiilor cinematografice, care au avut un impact semnificativ asupra vieților lor.

INTRAREA ESTE LIBERĂ în ambele seri, iar accesul se face începând cu ora 18.30

____

Evenimentul face parte din proiectul Cinema-Patrimoniu-Comunitate, proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Un proiect Urbaniada, cu sprijinul ING Bank.

____

Evenimentul este organizat de Asociația ARTA în dialog, care dezvoltă proiectele:

Reactivarea cinematografului ARTA din Cluj, care este un proiect unic de reschidere a unuia dintre cele mai vechi cinematografe din țară.

http://www.cinema-arta.ro/
https://www.facebook.com/cinemaARTAcluj/

Proiectul UrbanEye a fost inițiat în 2014 ca platformă de discuție despre oraș prin intermediul filmului, dediată atât profesioniștilor din domeniu, cât și publicului larg. Activitatea principală este organizarea primului festival de film din România care promovează discuția despre mediul construit și viața urbană.
A treia ediție a festivalului va avea loc în perioada 16-20 noiembrie la București.

www.UrbanEye.ro
www.Facebook.com/UrbanEyeFilmFestival

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.