Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Rețeaua națională a ariilor naturale urbane: 15 noi arii naturale urbane pentru România, pornind de la modelul Parcului Natural Văcărești

0

Lansarea proiectului Rețeaua națională a ariilor naturale urbane

15 noi arii naturale urbane pentru România, pornind de la modelul Parcului Natural Văcărești

Pentru următorii doi ani, Asociația Parcul Natural Văcărești, împreună cu organizațiile partenere, și-a propus să mobilizeze comunitățile urbane pentru a identifica, documenta, cartografia și promova 10 arii naturale în marile orașe ale țării și alte 5 în spațiul urban și peri-urban al Bucureștiului.

Spre deosebire de parcurile urbane, ariile naturale implică elemente de conservare a biodiversității, de educație de mediu în natură și au un rol esențial în procesul de adaptare a orașelor la schimbările climatice. În fața acestui fenomen orașele se numără printre cele mai vulnerabile ecosisteme.” – Florin Stoican, specialist în conservarea naturii și președintele Asociației Parcul Natural Văcărești.

Alinierea României la standardele Uniunii Europene

Rețeaua ariilor naturale urbane reprezintă o adaptare la nivel local a strategiei Uniunii Europene pentru biodiversitate, parte a Pactului Ecologic European.

Promotorii proiectului susțin, printr-o campanie națională de advocacy, aprobarea proiectului de lege a ariilor naturale urbane, care se află în prezent în Camera Deputaților. Proiectul de lege este o noutate pentru România și vine în întâmpinarea angajamentelor asumate de către aceasta prin aderarea la Pactul Ecologic European, care îndeamnă statele membre să planifice și să implementeze soluții de conservare a biodiversității în orașe.

Proiectul are o componentă educativă puternică

Pe parcursul celor doi ani sunt planificate 15 evenimente educative dedicate publicului larg cu invitați din România și din alte țări; 15 tururi ghidate în ariile naturale identificate; promovarea în spațiul online a importanței naturii din orașe printr-un podcast și organizarea unei școli de jurnalism de mediu.

Partenerii proiectului

Asociația Parcul Natural Văcărești este inițiatorul proiectului, având în prezent ca parteneri alte 4 organizații non-guvernamentale: Funky Citizens, Asociația Societatea Organizată Sustenabil S.O.S, Centrul de Ecologie Montană și Societatea Carpatină Ardeleană EKE Satu Mare. Pe parcursul celor doi ani, Asociația și-a propus cooptarea mai multor organizații non-profit și grupuri de inițiativă active în sfera protecției mediului, a educației și a recreerii sănătoase, care să preia ștafeta pe plan local și să continue demersurile de înființare și protejare a ariilor naturale urbane.

Beneficiarii proiectului sunt, în primul rând, locuitorii orașelor aglomerate. În viziunea proiectului, implicarea comunității este esențială, iar România poate avea o rețea națională de arii naturale urbane protejate chiar de către orășeni.

Ariile naturale protejate urbane pot fi o realitate doar dacă cetățenii se implică civic și cer asta pentru comunitatea lor. Avem nevoie de sprijinul și încăpățânarea fiecărui cetățean pentru a cere autorităților locale și centrale ca zonele urbane sufocate ale României să facă și ele tranziția la orașe verzi europene” – Elena Calistru, președintele Funky Citizens.

Contextul proiectului. Parteneri. Finanțare.

Proiectul ”Rețeaua națională a ariilor naturale urbane” este derulat de Asociația Parcul Natural Văcărești în parteneriat cu Asociația Funky Citizens, Asociația Societatea Organizată Sustenabil S.O.S, Fundația Centrul de Ecologie Montană și Societatea Carpatină Ardeleană Satu Mare și beneficiază de o finanțare în valoare de 224,136 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este protejarea biodiversitatii urbane prin activarea și implicarea cetățenilor orașelor mari în crearea rețelei naționale de arii naturale urbane.

Despre Programul Active Citizens Fund România:

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru

Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro.

Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.

Despre inițiatorul proiectului, Asociația Parcul Natural Văcărești:

Este organizația non-guvernamentală formată din specialiști în domeniul mediului, care a inițiat și susținut demersurile necesare înființării Parcului Natural Văcărești, primul parc natural urban din România și cel mai mare spațiu verde compact din București.

Asociația desfășoară proiecte de educație de mediu, acțiuni de monitorizare și conservare a biodiversității și facilitează accesul publicului la natura urbană prin amenajarea și întreținerea infrastructurii de vizitare.

Viziunea asociației este ca natura să devină o componentă majoră a infrastructurii urbane, cu rol esenţial în optimizarea calităţii vieţii oamenilor, prin facilitarea accesului populaţiei la recreere sănătoasă şi educaţie ecologică.

Pentru informații suplimentare: https://parcnaturalvacaresti.ro/portfolio-item/reteaua-nationala-a-ariilor-naturale-urbane-2021-2023/

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.