Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

RESTITUIRE OCTAVIAN SMIGELSCHI 1866-1912

0

RESTITUIRE OCTAVIAN SMIGELSCHI 1866-1912

21 aprilie – 8 mai 2015, Sala Tancred Banateanu

Muzeul National al Taranului Roman

 afis_RESTITUIRE OCTAVIAN SMIGELSCHI

Asociatia culturala „pictor Octavian Smigelschi” din Sibiu in colaborare cu Muzeul National al Taranului Roman, Muzeul National Brukenthal, Complexul National Muzeal ASTRA din Sibiu si Episcopia Greco-catolica din Oradea va invita marti, 21 aprilie 2015, ora 18, la Sala Tancred Banateanu, la vernisajul expozitiei RESTITUIRE: OCTAVIAN SMIGELSCHI 1866 – 1912.

Octavian Smigelschi a fost cel mai important artist roman transilvanean al perioadei, cu contributii exceptionale in pictura religioasa si o opera laica programatic innoitoare. Crescut in mediul multicultural al Sibiului celei de a doua jumatati a secolului al XIX-lea, Smigelschi si-a desavarsit pregatirea artistica la Scoala de desen de la Budapesta, si apoi si-a cizelat maniera prin excursiile de documentare si studiu in mari centre artistice ale Europei Centrale si Italiei. O impresie puternica i-au facut manastirile din Oltenia si Moldova.

Talentul si sensibilitatea creatoare i-au asigurat deschiderea spre modernitate si tentatia experimentarilor, dar si capacitatea de identificare a sursei exceptionale a artei romanesti traditionale si a artei populare. Capacitatea sa de prelucrare si de sinteza a dat nastere unei creatii laice ce poate fi plasata stilistic la confluenta dintre academism, naturalism si simbolism, impresionanta prin diversitatea abordarilor tehnice, stilistice, compozitionale, chiar a materialelor folosite (ciment colorat, acuarela combinata cu guasa, ulei si foita de aur, colaje de hartii de diferite tipuri, culori, texturi), intr-o coerenta si unitate a ansamblului. Pictura religioasa i-a oferit posibilitatea si aria de dezvoltare si consacrare, la numai treizeci si opt de ani, Smigelschi fiind creatorul neobizantinismului romanesc. Cu penelul sau ne-a reinvatat ceea ce inseamna cu adevarat pictura bisericeasca. Naturalismul apusean de sorginte clasica trecut prin filtrul renasterii a reinsufletit figurile sale sacre, intr-o dulce comuniune dintre classic si bizantin. Nici pana astazi o asemenea armonie in programul iconografico-iconologic, cat si conceptia stilistico-formala a picturii sale religioase nu a mai fost atins.

Expozitia reuneste, pentru prima data in prezentare la Bucuresti, cartoanele monumentale realizate de pictorul Octavian Smigelschi in perioada 1902-1903, cat si creatii laice, documente originale, fotografii. Acestora li se alatura costume populare din colectia etnografica Marius Matei. Cartoanele realizate de pictorul sibian Octavian Smigelschi incanta prin rafinament, prin bogatia compozitionala si prin dimensiunile nemaiintalnite in pictura romaneasca, constituind un eveniment expozitional inedit pentru publicul din tara noastra.

Expozitia RESTITUIRE OCTAVIAN SMIGELSCHI va putea fi vizitata in sala Tancred Banateanu, din cadrul Muzeului National al Taranului Roman, in perioada 21 aprilie – 8 mai 2015, de marti pana duminica, in intervalul orar 10-18.

Parteneri media: Radio Romania, Radio Romania Actualitati, Radio Romania Cultural, Radio Romania International, Radio Romania Bucuresti Fm, RFI, Zeppelin, Igloo, Arhitext, Arhitectura, Observator cultural, Cultura, BeWhere.ro, TV City, LiterNet.ro, HotNews.ro, webpr.ro, ziare.com, Uniunea Ziaristilor Profesionisti din Romania, 24Fun, Port.ro, b365.ro, onlinegallery.ro, modernism.ro, www.ArtClue.net, www.artline.ro, www.artout.ro, www.artactmagazine.ro, www.decosieco.ro, www.daciccool.ro, www.inparc.ro, getlokal.ro, semnebune.ro, www.iqool.ro, www.cooperativaurbana.ro, www.cooperativatraditionala.ro, www.gratuitor.ro, www.comunicatedepresa.ro, Terra Magazin, www.mediaiq.ro.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.