Reginele Europei – putere, frumusete si eleganta

0

reginele-europeiFundatia Calea Victoriei va invita, incepand de joi, 15 septembrie, de la ora 19:00, sa vorbim despre Reginele Europei – putere, frumusete si eleganta alaturi de istoricul Monica Neatu.

Fascinante, puternice, materne, seducatoare, adulate sau contestate, reginele au dat si inca dau farmec istoriei. Asociate, in mentalul popular, ideii de frumusete, putere sau fecunditate, ele au avut parte, de-a lungul istoriei, de nenumarate portrete mai mult sau mai putin reale, fiind percepute, de cele mai multe ori, prin prisma unui anumit ideal feminin.

Povestea lor nu tine doar de bogatie, putere sau eleganta, in spatele mantiei regale s-au aflat femei in carne si oase, cu idei, sentimente si dorinte. Va invit sa le descoperim, de-a lungul a trei ateliere, pe cele care au scris pagini de istorie, dar si pe cele mai putin cunoscute, sa aflam cum era definit rolul reginei in trecut si ce mai inseamna in zilele noastre si, mai ales, sa cunoastem povestea catorva doamne fermecatoare.

Temele celor trei ateliere sunt:

1. Puterea regala la feminin – din Bizant in Europa medievala. Teodora, Irina si alte cateva imparatese bizantine. Cum se alegea sotia unui viitor rege au imparat? Un fenomen straniu – concursurile de frumusete din Bizant. Casatoria, maternitatea si regenta. Reginele evului mediu occidental – de la Alienor de Aquitania la Isabeau de Bavaria. Revolta in fata puterii masculine – sanctiuni. Cum era pedepsit adulterul reginei – cateva studii de caz celebre.

2. Reginele Renasterii – putere, religie si moda. Caterina de Medici. Elisabeta I a Angliei – un suflet de barbat intr-un trup de femeie. Europa moderna si doua personalitati controversate: Ecaterina II a Rusiei si Maria Antoaneta a Frantei. O regina la esafod. Secolul XIX si epoca victoriana.Regina Victoria dincolo de mit. O imparateasa haute-couture – Eugenia de Montijo. Elisabeta de Bavaria – femeia din spatele mitului Sissi.

3. Reginele secolului XX. Regina Maria – de la tanara fermecatoare la regina Romaniei Mari-un itinerariu si cateva surse de inspiratie. Reginele sfarsitului de secol XX- ce a mai ramas dintr-un ideal?

Lector: Monica Neatu
Data incepere: 15 septembrie 2016; Ora curs: 19:00
Numar ateliere: 3
Frecventa: saptamanal, joi
Cost: 150 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 135 ron
Loc desfasurare: Fundatia Calea Victoriei – Str. Popa Soare nr. 40, etaj 1 (in apropierea Rondului Pache Protopopescu si Bisericii Sfanta Vineri – B-dul Corneliu Coposu)
Inscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.