Regina Maria si “Casele sale de vis”

0

Fundatia Calea Victoriei va invita simbata, 26 septembrie, de la ora 11:00, la un nou eveniment cu istoricul Georgeta FILITTI.

Vom povesti despre PALATELE SI LOCUINTELE in care a trait Regina Maria si ne vom bucura de elegantul decor de la Grand Hotel Continental, una dintre cele mai bine conservate cladiri de patrimoniu ale orasului.

Personalitate marcanta a inceputului de secol XX, Regina Maria a fost o femeia puternica, eleganta, pasionata de arte, arhitectura, design interior si peisagistica. Spatiile in care a locuit au fost concepute, infrumusetate, renovate sau redecorate de aceasta doamna care si-a spus povestea prin elementele decorative pe care le regasim in fotografiile din epoca. In incaperile palatelor pe care le-a locuit, regasim elemente art-nouveau sau ale stilului neoromanesc, flori din abundenta – mai ales crini, obiecte orientale pretioase, elemente medievale reinterpretate, icoane ortodoxe si multe alte lucruri care au dat viata si o aura de mister spatiului.
Regina Maria si “Casele sale de vis”
Pornind de la marturiile istorice pe care le regasim in jurnale si documente din epoca, vom descoperi mai multe locuri extraordinare in care Regina Maria – si diversi membri ai familiei regale, apropiati sau personalitati culturale – au trait momente festive, istorice sau pur si simplu s-au bucurat de liniste, de cei dragi si de intimitate.

Vom poposi, cu ajutorul imaginilor de epoca, in atmosfera romantica a Castelului Bran, la fastuosul Castel Peles si delicatul Pelisor de la Sinaia, sau la Palatul de la Scrovistea, incercand se reconstruim parfumul Belle Epoque, de final de secol XIX si inceput de secol XX.

Vom calatori, de asemenea, pe malul Marii Negre, la Balcic, unde vom descoperi un spatiu intim si luminos, construit sub semnul Orientului, al simbolurilor spirituale si al unei mari iubiri pentru natura: gradini in trepte, invadate de flori, specii de plante exotice si copaci din diverse spatii geografice.

Palatul Cotroceni va fi, de asemenea, unul dintre spatiile istorice pe care le vom explora, remarcand darul reginei Maria de a transforma si de a innobila spatiile prin care a trecut, marturie si desfatare pentru noi azi fiind numeroasele poze cu Regina Maria la diverse virste, mereu demna si surizatoare.

Lector Georgeta Filitti
Data 26 Septembrie 2015; Ora 11:00
Numar ateliere 1
Varsta Minima14 ani
Cost 35 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari) 30 ron
Locul de desfasurare: Grand Hotel Continental, Sala Nicolae Grigorescu; Calea Victoriei nr. 56, intrare din str. I. Campineanu
Inscrieri la CONTACT@VICTORIEI.RO
Detalii la www.victoriei.ro

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.