Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Reducerea vulnerabilitatilor strainilor la traficul de persoane

0

REDUCEREA VULNERABILITĂŢII RESORTISANŢILOR ŢĂRILOR TERŢE LA TRAFICUL DE FIINŢE UMANE ÎN CONTEXTUL ROMÂNIEI ŞI AL UNIUNII EUROPENE

Asociația Alternative Sociale și Instituto de Formación Integral, Spania, au colaborat la realizarea ¨Raportului de recomandări privind reducerea vulnerabilităților resortisanților țărilor terțe la traficul de persoane în Europa¨, lansat cu ocazia Zilei Mondiale a Refugiatului.

Eveniment 19.06.2015_2

Asociația Alternative Sociale din Iași și Instituto de Formación Integral, Spania, au organizat la București seminarul ¨Reducerea vulnerabilităţii resortisanţilor ţărilor terţe la traficul de fiinţe umane în contextul României şi al Uniunii Europene¨, care marchează și data de 20 iunie, Ziua Mondială a Refugiatului.

În contextul actual, al escaladării conflictelor și al adâncirii sărăciei în țări aflate la granița Uniunii Europene, numărul în creștere al refugiaților atrage după sine multiple fenomene sociale. ¨Raportul de recomandări privind reducerea vulnerabilităților resortisanților țărilor terțe la traficul de persoane în Europa¨, lansat cu ocazia evenimentului, a fost realizat în cadrul proiectului ca un instrument util în dezvoltarea capacității rețelelor instituționale locale în vederea diminuării riscului resortisanților țărilor terțe (RTT) de a cădea victime ale traficului de ființe umane. Raportul poate fi descărcat de pe www.antitrafic.ro

Raportul propune spre dezbatere specialiștilor o serie de recomandări privind: importanţa înţelegerii diverselor dimensiuni ale vulnerabilităţii; măsuri concrete pentru a îmbunătăţi situaţia RTT, atât prin elaborarea și revizuirea politicilor în domeniu, cât şi prin standardizarea diferitelor tipuri de asistenţă acordate acestora; necesitatea de a asigura colectarea datelor minime privind RTT aflați în risc de traficare şi schimbul şi comunicarea acestor date între părțile interesate; coordonarea interinstituțională pentru reducerea vulnerabilităţii RTT la traficare şi exploatare continuă, cu accent pe România ca studiu de caz naţional, însă vizând practicile la nivelul UE ce pot fi implementate în beneficiul RTT; implicarea potențialilor angajatori ca resurse cheie.

Raportul prezentat a fost realizat de o echipă de experți naționali și internaționali în conformitate cu cele patru mari prioritați pe termen mediu și lung ale Comisiei Europene și vizează nu doar România, ci și alte țări ale Uniunii Europene care au frontiere externe.¨, a declarat dr. Cătălin Luca, Expert Team Europe România, Director executiv al Asociației Alternative Sociale, în deschiderea evenimentului.

La eveniment au fost prezenți: domnul Daniel-Constantin Horodniceanu, Procuror Șef Direcție, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, însoțit de doamna Alina Albu, Procuror Șef Serviciu de Combatere a Criminalității Organizate, Adrian Petrescu, Șef Serviciu în cadrul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane și domnul Dorin Țepușă, Comisar șef de poliție, Direcția de Migrație, Inspectoratul General pentru Imigrări, care au prezentat activitatea desfașurată în perioada 2013 – 2015 în domeniul prevenirii și combaterii traficului de persoane, cu accent pe RTT, din cardul instituțiilor pe care le reprezintă.

Prof. dr. Markus González Beilfuss, profesor la Universitatea din Barcelona și expert al Instituto de Formación Integral a prezentat experiența Spaniei în reducerea vulnerabilităţii resortisanţilor ţărilor terţe la traficul de fiinţe umane, precizând că ¨Bineînțeles că sunt importante datele statistice, măsurile legislative sau realizarea unui profil al migranților din țările terțe vulnerabili la traficul de persoane. dar, în primul rând, ideea în sine că un cetățean poate deveni ținta traficului de persoane reprezintă o problemă pe care trebuie să o abordăm

Dezbaterea a fost deschisa cu prezentarea recomandărilor privind reducerea vulnerabilităţii resortisanţilor ţărilor terţe la traficul de fiinţe umane – în contextul României şi al Uniunii Europene – făcuta de drd. Alexandru Gulei, coordonator proiect, Asociația Alternative Sociale, urmând apoi discuții între cei prezenți la eveniment pe marginea temei abordate.

Raportul de recomandări va fi diseminat la nivel național și internațional către autoritățile publice, instituțiile și organizațiile implicate în rezolvarea problemelor legate de migrație și în lupta împotriva traficului de persoane, precum și către reprezentanți ai mediului de afaceri, în calitate de potențiali angajatori ai resortisanților.

Proiectul este implementat de Asociația Alternative Sociale în parteneriat cu Instituto de Formacion Integral din Spania, Inspectoratele de Poliție Județene Iași, Vaslui și Botoșani, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Iași, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Iași, Școala de Formare Inițială și Continuă a Personalului Poliției de Frontieră Iași, Asociația Oamenilor de Afaceri Iași și Malya Travel.

Proiectul a fost finanțat cu susținerea Comisiei Europene. Acest comunicat exprimă doar punctul de vedere al autorilor, iar Comisia Europeană nu poate fi considerată responsabilă cu privire la modul în care sunt utilizate informațiile prezentate.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.