Recital de arciliuto cu Duo Iancu-Lobonț la Institutul Cervantes din București, în seria ¡Viva la guitarra!

0

Seria de concerte derulată sub genericul ¡Viva la guitarra! continuă și în luna iunie cu un nou recital. Marți, 11 iunie 2024, începând cu ora 19:00, pe scena Sălii Auditorium a Institutului Cervantes din București urcă Duo Iancu-Lobonț, care va oferi publicului muzică iberică interpretată la arciliuto, un instrument european cu coarde ciupite din secolele XVI-XVIII, precursor al chitarei moderne, din familia lăutei, cu timbru cald și expresiv. Arciliuto – sau arhilăuta, cum mai este numită – este în esență o lăută-tenor cu gât extins de teorbă, care s-a dezvoltat ca urmare a nevoii de a avea un instrument cu posibilități de interpretare a partiturilor solistice, precum lăuta renascentistă, dar totodată cu gama de bași consistentă a teorbei. Recitalul de marți, 11 iunie, reunește partituri din spațiul iberic, din creația unor compozitori precum Luis de Milan, Alonso Mudarra, Antonio Soler, Gaspar Sanz, Joaquín Rodrigo.

Duo Iancu-Lobonț este o formație camerală ce s-a remarcat în timp cântând, atât pe chitare, cât și pe instrumente de epocă, un repertoriu bogat care îmbină virtuozitatea cu plasticitatea și sensibilitatea. Olivia Iancu și Claudiu Lobonț au debutat în formula de duo în anul 2007, anul în care au absolvit cursurile Universității Naționale de Muzică din București. Din 2008, au început și studiul instrumentelor istorice (lăută, teorbă, arciliuto). Interesul lor pentru muzica veche s-a împlinit în cursurile de master și doctorat. Cu o activitate bogată, invitat să concerteze – alături de nume însemnate din domeniu – în cadrul celor mai importante festivaluri de profil din țară, duo-ul a avut colaborări cu diverse ansambluri camerale și orchestre – atât cu chitarele, cât și cu instrumentele istorice – în numeroase proiecte legate de muzica veche, pe cele mai importante scene din țară. Începând cu anul 2018 cei doi sunt invitați permanenți în orchestra barocă Musica Ricercata, ce a fost prezentă la prestigioase festivaluri din țară și străinătate. Repertoriul lor include programe variate și acoperă toate perioadele stilistice, de la muzica veche la cea contemporană; lucrările cântate fiind, în cea mai mare parte, propriile transcripții și aranjamente. 

Seria de concerte ¡Viva la guitarra! este organizată în parteneriat cu Asociația Culturală Kitarodia și are loc în Sala Auditorium a Institutului Cervantes din București, din Bd. Regina Elisabeta 38. Accesul publicului la evenimente este gratuit, în limita locurilor disponibile, pe bază de rezervare printr-un mesaj trimis către cultbuc@cervantes.es (rezervarea devine valabilă după primirea confirmării în scris).

Seria ¡Viva la guitarra! a debutat în luna martie, cu un concert Duo ARTissimo, a continuat în aprilie cu un concert susținut de Maxim Belciug și Gabriel Bălașa. Protagonistul concertului din luna mai a fost Reynier Mariño, iar concertul susținut de Duo Iancu-Lobonț încheie seria ¡Viva la guitarra!.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.