Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Recicloniada: Bucureştenii au reciclat 590 de kilograme de deşeuri

0

Apa Nova București, în parteneriat cu Primăria Municipiului București, a organizat în data de 29 iunie pe strada Lipscani din Centrul Vechi a treia ediție a evenimentului manifest eco – Recicloniada, dedicat promovării importanței reciclării materialelor și colectării selective. Pe durata evenimentului au fost strânse 590 kg de deșeuri.

Bucureștenii au avut la dispoziție zone de colectare pentru fiecare categorie, iar efortul lor a fost răsplătit cu vouchere de reduceri la diverse produse, precum și cu bilete la cele mai așteptate concerte ale verii. De asemenea, PET-urile și dozele de aluminiu au putut fi trasformate în răcoritoare și dulciuri.

La finalul evenimentului au fost strânse 125 kg de electrice, electronice și electrocasnice, 220 kg de hârtie, 175,5 kg de materiale plastic, 36 kg de metal și 35 kg de deșeuri din sticlă.

,,Bucureștenii sunt din ce în ce mai receptivi în ceea ce privește reciclarea, colectând selectiv la finalul anului 2011 cu 58% mai mult decât anul anterior, respectiv, 6 milioane de kg de deșeuri de ambalaje. Astfel, au fost răsplătite eforturile substanțiale de extindere a numărului de containere colorate, condiție absolut necesară pentru creșterea performanței colectării selective în relația cu cetățenii. De altfel, studiile noastre la nivel național (IMAS 2011) arată că 88% dintre cetățeni preferă depunerea separată a deșeurilor de ambalaje cât mai aproape de casă, în detrimentul altor opțiuni. Separarea deșeurilor reciclabile este un serviciu public obligatoriu și ar trebui aplicate și în România instrumentele care au dat rezultate foarte bune în celelălte țări europene: ar trebui să plătim serviciile de ridicare a deșeurilor în funcție de cantitatea pe care o generăm, iar pentru cei care nu colectează selectiv, costurile serviciului de salubritate ar trebui să fie mult mai mari decât pentru cei care depun separat deșeurile”, a declarat Lorita Constantinescu, PR&Communication Director, Eco-Rom Ambalaje.

Recicloniada își propune să convingă bucureștenii că orașul lor poate fi mai curat. Fiecare dintre noi are datoria de a contribui la protejarea mediului în care trăim, reciclarea și colectarea selectivă fiind modalități prin care putem face acest lucru. Ne propunem să iniţiem şi să sprijinim astfel de activităţi de informare şi de mobilizare a bucureştenilor, până când colectarea selectivă a deşeurilor va deveni o obişnuință.” a declarat Bruno Roche, Directorul General Apa Nova.

*******

Conform unui studiu realizat anul trecut în capitală, comportamentul față de colectarea deșeurilor și serviciile de canalizare în general depinde, în principal, de nivelul de informare al utilizatorilor dar și de ansamblul serviciilor și echipamentelor destinate gestionării deșeurilor.

Bucureștenii recunosc importanța implicării individuale în problemele care țin de colectarea deșeurilor: 27% dintre cei chestionați au declarat că cetățenii sunt cei responsabili pentru strângerea deșeurilor din spațiul public, iar 41% au declarat că aceștia trebuie să plătească pentru curățarea gunoaielor. De asemenea, participanții la studiu au declarat că o colectare selectivă ar fi necesară (94%), că responsabilitatea de gestiune corectă a deșeurilor se împarte între administrația publică și indivizi și că educația este determinantă. În acest sens iau în calcul și mass-media, 78% declarând că aceasta are rol important.

Referitor la prezența containerelor stradale pentru colectarea selectivă, 64% au declarat că le-au observat. 40% dintre respondenți evaluează distanța acestora față de casă ca aproape sau acceptabilă. Cu toate acestea 41% nu le-au folosit niciodată, iar 37% doar ocazional. Doar 15% le utilizează în mod constant.

Principalul mod în care bucureștenii pot fi motivați să colecteze selectiv este financiar. 64% au declarat că o remunerare modică ar fi utilă, 75% dintre subiecţi ar fi dispuşi să facă eforturi individuale suplimentare pentru o colectare selectivă dacă prin aceasta ar putea reduce costurile serviciilor. Mai mult, 74% ar renunța la comoditatea oferită de o ghenă de gunoi în schimbul colectării selective astfel încât să scadă costurile serviciului de salubritate.

*******

Evenimentul s-a bucurat de sprijinul Centrului de Informare ONU pentru România.

Parteneri media: Radio ZU, RFI, iconcert.ro, Ecofrecvența, Asociația Bucureștiul Meu Drag, Româniapozitivă.ro, BeWhere.ro, metropotam.ro, Radio România București.

Companii partenere: Eco-rom Ambalaje, Rosal, H2O, SkullCandy, Praktiker, Sky Wellnes.

Asociații și ONG-uri partenere: Green Revolution,  Generația Verde, Desculț în iarbă, Mai mult verde, Viitor Plus, Recicleta, Beneva, Pași către viață, CRSC Europe, EcoAssist, Turism Verde, Creative Arts, Creative Ideas, Environ, Recolamp.

                                                                                    *******

 

Apa Nova Bucureşti, filiala Veolia Apa, este din noiembrie 2000, pentru o durată de 25 de ani, concesionarul serviciilor publice de alimentare cu apă şi canalizare din Bucureşti și are ca principal obiect de activitate gestionarea resurselor de apă, tratarea şi distribuţia apei către consumatori, evacuarea apelor uzate şi a apelor meteorice de pe teritoriul Municipiului Bucureşti.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.