Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Recicleta te ajută să te împrietenești cu mediul!

1

Hârtia este cel mai comun deşeu şi se eliberează din toate domeniile de activitate, dar mai ales în birourile companiilor. Ne trece prin mână zilnic, încât de multe ori nici nu ne dăm seama cât de uşor o folosim. O aruncăm în coşul de gunoi menajer, din neinformare, inconştienţă, chiar şi din nepăsare, fără să ne dăm seama că ea nu-și are locul acolo.

Hârtia poate fi salvată prin refolosire sau reciclare. O tonă de hârtie reciclată salvează de la tăiere 15 arbori maturi. Iar procesul de reciclare a hârtiei generează cu 70% mai puţină poluare decât producerea hârtiei din materie primă. Hârtia este biodegradabilă, însă în timp ce putrezeşte în gropile de gunoi, se produce metan, un gaz cu efect de seră foarte puternic. Reciclarea hârtiei ajută la reducerea emisiilor de CO2 şi metan şi ajută la diminuarea încălzirii globale. E timpul să începi să salvezi hârtia şi să te faci prieten cu mediul!

Dacă te preocupă cum să ai o atitudine prietenoasă faţă de mediu şi ai biroul în zona de nord a Bucureştiului, ViitorPlus te poate ajuta să reciclezi: colectează pentru reciclare hârtia din biroul tău, acele cantități mici care nu sunt atrăgătoare pentru firmele de colectare (sub 150 kg). Transportul hârtiei se face printr-o metodă nepoluantă, cargo-tricicletele, astfel încât Recicleta este un proiect neutru în carbon.

Pentru că este un program inițiat și dezvoltat de ViitorPlus – asociaţia pentru dezvoltare durabilă, Recicleta are atât o componentă de mediu cât și una socială. Cargo-tricicletele de transportare a hârtiei sunt conduse de persoane aflate în dificultate, recrutate dintre beneficiarii programului de consiliere şi sprijin pentru copii şi părinţi desfăşurat de SOS Satele Copiilor (tineri părinţi în dificultate care au nevoie de un loc de muncă). De la demararea proiectului până în prezent, programul Recicleta a creat locuri de muncă pentru 8 persoane defavorizate. În Recicleta li se oferă un nou start, alte oportunităti, iar parcursul lor social şi psihologic este monitorizat de personalul SOS. Susținând Recicleta, sprijini și aceste persoane, cărora li se oferă un loc de muncă stabil şi posibilitatea de integrare socială.

Recicleta

Și încă nu ai auzit vestea cea mai bună! În lunile iunie sau iulie 2014, poţi să testezi gratuit serviciile oferite de Recicleta pentru că prima colectare este gratuită. Vei primi din partea ViitorPlus şi un cadou surpriză de bun-venit în programul de reciclare a hârtiei, dovadă a dorinței de colaborare pentru protejarea mediului și susținerea persoanelor aflate în dificultate.

Ce câştigă o companie mică de pe urma acestei colaborări?

Beneficiază de un serviciu adaptat necesităţilor companiilor cu un consum responsabil (care vor să recicleze dar nu pot depozita cantităţi mari de hârtie, aşa cum solicită firmele de colectare – peste 300 kg), primeşte recipiente de colectare şi afişe cu reguli de colectare selectivă a hârtiei, are siguranţa că hârtia colectată va fi reciclată (ViitorPlus lucrează cu un colector specializat care balotează hârtia şi o transportă la fabrici de reciclare), susţine un mijloc de transport nepoluant (cargo-tricicleta) şi se asociază cu un proiect de mediu şi social recunoscut atât la noi în ţară, cât şi la nivel internaţional de către European Investment Bank, UNDP, ERSTE Foundation ș.a.

Până în acest moment, Recicleta a colectat peste 231.000 kg de hârtie pentru reciclare, ceea ce înseamnă că a salvat aproximativ 3.465 de copaci de la tăiere, a oprit eliberarea în atmosferă a peste 900 kg de CO2 prin folosirea cargo-tricicletelor ca mijloc de transport şi a creat locuri de muncă pentru 8 persoane defavorizate de la demararea proiectului.

ViitorPlus te așteaptă în programul Recicleta! Află mai multe detalii pe site-ul proiectului.

Banner Recicleta

Despre autor

avatar

ViitorPlus a fost înfiinţată în România ca organizaţie neguvernamentală, nonprofit, independentă, pentru a stimula şi contribui la transpunerea în practică a conceptului de dezvoltare durabilă la nivel de individ, comunitate şi organizaţii. În viziunea noastră, dezvoltarea durabilă integrează în viaţa cotidiană abordarea sistemică a realităţii şi valorifică interconexiunile dintre planurile de mediu, uman, economic şi social, care fundamentează civilizaţia umană, în aşa fel încât generaţiile actuale şi cele viitoare să-şi poată satisface nevoile şi să-şi poată păstra oportunităţile.

Un comentariu

  1. avatar

    Ci timpul cred ca bicileta va face mai mult decat ne dam seama, daca exista acele carturi cu pedale oare de ce nu ar fi si masini putin mai mari in genul acelor carturi?
    Intreb si eu…

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.