Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

RECICLETA – soluția pentru o colectare selectivă accesibilă acasă și la birou

1

RECICLETA, program de antreprenoriat social empowered by ING Bank, implementat de ViitorPlus – asociația pentru dezvoltare durabilă, își crește capacitatea de colectare și își extinde aria de acoperire. 130 de scări de bloc, din sectorul 2 al capitalei se pot înscrie acum pentru a colecta selectiv deșeurile de hârtie, pe lângă firmele care apelează în mod constant la serviciile de transport Recicleta.

unnamed

Recicleta, program de antreprenoriat social dezvoltat de asociația ViitorPlus, oferă un serviciu de transport al deșeurilor reciclabile de hârtie, PET, doze de aluminiu, în cantități mici (25-150 de kilograme). Inedit este faptul că transportul acestora se face cu cargo-triciclete, mijloace de transport care nu poluează aerul, și sunt conduse de persoane care fac parte din grupuri sociale vulnerabile, cărora li se asigură un loc de muncă prin taxele percepute.

În primăvara acestui an, Recicleta a devenit unul dintre proiectele câștigătoare ale competiției de proiecte de antreprenoriat social, sesiunea ianuarie-martie 2015, organizată de ING Bank, ceea ce permite dezvoltarea proiectului prin: angajarea a încă 4 persoane din grupuri sociale vulnerabile, extinderea perimetrului în care cargo-tricicletele fac colectare, creșterea infrastructurii de colectare pentru a permite intrarea în proiect și a 100 de scări de bloc, activități de educare a populației privind necesitatea reciclării deșeurilor. Instrastructura pentru a colecta selectiv în alte 30 de blocuri este asigurată prin sprijinul companiei DB Schenker.

Asociațiile de proprietari din sectorul 2, se pot înscrie să colecteze selectiv hârtia, la parterul blocului, beneficiind gratuit de: un recipient special de depozitare, materiale educaționale privind colectarea corectă și transportul deșeurilor la reciclare. Toate blocurile înscrise în programul Recicleta până în luna martie 2016 vor participa la un concurs cu premii în valoare de 6.000 de lei, fiind câștigătoare cele care vor colecta cea mai mare cantitate de hârtie în primele 3 luni de la înscrierea în program.

Din luna octombrie 2015, aria de colectare a programului Recicleta pentru companii cuprinde zonele: Universitate, Victoriei, Aviatorilor, Dorobanți, Floreasca, Pipera, Ștefan cel Mare, Obor, Doamna Ghica, Iancului, Moșilor. Toate firmele din aceast perimetru pot apela la serviciile de transport pentru a recicla atât hârtia, cât și PET-urile și dozele de aluminiu, prin programul Recicleta. Colectarea selectivă a deșeurilor este obligatorie pentru companii, conform legii nr. 211 /25.11.2011, iar persoanele juridice care nu respectă aceste reglementări pot primi amenzi cuprinse între 20.000 lei și 40.000 lei, aplicate de către Garda Națională de Mediu și de Administrația publică locală.

Pentru bucureștenii care doresc să aibă grijă de natură și să colecteze selectiv deșeurile, dar care nu sunt localizați în perimetrul Recicleta, sau care doresc să recicleze și alte tipuri de deșeuri (baterii, becuri, telefoane, anvelope, cartușe de imprimantă, ulei alimentar, ulei auto uzat ș.a.), ViitorPlus a centralizat toate punctele de colectare selectivă din București. Depozitele colectoare, magazinele, recipiente stradale și ONG-uri identificate au fost amplasate pe Harta Reciclării București, pentru a putea găsi cu ușurință cel mai apropiat punct de colectare selectivă. Harta poate fi consultată online pe www.hartareciclarii.ro, dar va exista și varianta tipărită ce urmează să fie distribuită de către voluntarii ViitorPlus.

Toate detaliile despre înscrierea în programul Recicleta și concursul dedicat asociațiilor de proprietari se regăsesc pe website-ul www.recicleta.ro.

Partenerii pentru extinderea proiectului Recicleta în scările de bloc sunt, pentru al treilea an, Primăria Sectorului 2 și compania de salubrizare Supercom.

Despre ViitorPlus – asociația pentru dezvoltare durabilă

ViitorPlus este o organizație nonprofit, care derulează din 2006 proiecte de împădurire, reciclare, educație și conștientizare, producție de confecții textile naturale, dotarea unor obiective sociale cu colectoare solare manufacturate, proiecte ce contribuie la soluționarea unor probleme sociale și de mediu în diferite județe ale țării, precum Constanța, Călărași, Prahova, Ilfov, Sălaj și Teleorman, sau în București. Printre cele mai cunoscute proiecte ale organizației, ce au primit recunoaşteri în diferite competiţii naţionale şi internaţionale se numără „Pădurea copiilor – Adoptă un copac!”, „Atelierul de pânză”, „Recicleta” și „ecOprovocarea”.
Viziune: “Redescoperim împreună legătura cu natura şi investim în ceea ce lăsăm în urma noastră”.
Pentru mai multe informaţii, vizitaţi pagina noastră de internet: http://www.viitorplus.ro

Despre ING Bank

ING Bank România este parte a ING Group, instituţie financiară internaţională de origine olandeză, care oferă servicii bancare unui număr de peste 33 de milioane de clienţi individuali, companii sau instituţii din peste 40 de ţări. Înființată în 1994, ING Bank România este în prezent o bancă universală, oferind produse și servicii tuturor categoriilor de clienți – persoane fizice, mici antreprenori, companii medii și mari, instituții financiare.
ING Bank România a început în 2011 un proces de dialog social cu principalii beneficiari locali (clienți, angajați, presă, ONG-uri) pentru a afla care sunt așteptările și nevoile acestora. Pornind de la rezultatele acestui proces, ING Bank România și-a construit strategia de responsabilitate socială corporatistă, urmând trei direcții: Educație financiară si antreprenoriat, Educație pentru copiii din grupurile dezavantajate și Dezvoltare urbană.

Despre Recicleta

Recicleta a câștigat în 2013 marele premiu, la secţiunea de mediu, a EIB Social Innovation Tournament, organizat de European Investment Bank Institute. De asemenea, a fost finalistă în cadrul mai multor competiții internaționale ERSTE Foundation Award for Social Integration 2013, Climbiz, Impact Days 2014.
Rezultatele programului Recicleta: 10 persoane din grupuri vulnerabile au fost angajate de-a lungul celor 6 ani de activitate, peste 290 de tone de hârtie au fost colectate pentru reciclare, astfel 4.350 de arbori au fost salvați de la tăiere.

Despre autor

avatar

ViitorPlus a fost înfiinţată în România ca organizaţie neguvernamentală, nonprofit, independentă, pentru a stimula şi contribui la transpunerea în practică a conceptului de dezvoltare durabilă la nivel de individ, comunitate şi organizaţii. În viziunea noastră, dezvoltarea durabilă integrează în viaţa cotidiană abordarea sistemică a realităţii şi valorifică interconexiunile dintre planurile de mediu, uman, economic şi social, care fundamentează civilizaţia umană, în aşa fel încât generaţiile actuale şi cele viitoare să-şi poată satisface nevoile şi să-şi poată păstra oportunităţile.

Un comentariu

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.