RECICLETA implineste 3 ani de activitate

0

Recicleta, primul proiect de colectare a deseurilor de hartie fara a produce emisii de carbon, desfasurat de ViitorPlus – asociatia pentru dezvoltare durabila, sarbatoreste toamna aceasta trei ani de activitate. Acest lucru inseamna: peste 150 tone de hartie si carton colectate din birouri din Bucuresti pentru reciclare, peste 2200 arbori maturi salvati de la taiere, 5 persoane cu probleme sociale angajate in proiect si, nu in ultimul rand, 0 emisii de carbon.

Proiectul Recicleta a demarat in luna septembrie 2009 ca un proiect de colectare a deseurilor de hartie si carton din birouri din sectorul 1 al Bucurestiului. Ceea ce face ca proiectul sa fie inedit este modul de transport al deseurilor: cu ajutorul unor cargo-biciclete, care nu produc gaze nocive pentru oameni si natura. Acestea sunt conduse de persoane aflate in dificultate, care, astfel, au sansa sa lucreze legal, sa beneficieze de asigurarea medicala oferita de stat lor si copiilor lor si au un salariu care le permite cel putin acoperirea nevoilor de baza ale familiei. In prezent, in cadrul proiectului sunt angajati 2 “reciclisti”, din 5 angajati pe parcursul celor 3 ani, cel mai longeviv dintre ei fiind alaturi de Recicleta chiar de la demarare.

Proiectul a raspuns nevoii agentilor economici de a transporta cantitati mici de deseuri de hartie care nu prezinta interes pentru colectorii specializati, deoarece pentru acestia nu este viabil economic un transport al unor cantitati de hartie mai mici de 200 de kilograme. In trei ani, proiectul si-a extins aria de acoperire in zona de nord a capitalei, ajungand sa serveasca pana la 320 de companii din domeniul bancar, juridic, imobiliar, IT, leasing, turism etc.

Astfel, din toate companiile inscrise in proiect, s-au colectat in trei ani peste 150 tone de hartie si carton pentru reciclare. Acest lucru inseamna peste 2200 arbori maturi salvati de taiere, pana la 5 hectare de padure, care pot absorbi 2500 tone de CO2 din atmosfera, in 50 de ani. Nu numai atat, dar prin reciclarea deseurilor si prevenirea ajungerii acestora la groapa de gunoi, s-a prevenit si eliberarea in atmosfera prin descompunere a peste 100 tone de CO2 si metan, gaze cu puternic efect de sera.

“Recicleta este un proiect complex care inglobeaza valori economice, de mediu si sociale, deci, de dezvoltare durabila. Este un proiect prin care se colecteaza deseuri de hartie pentru reciclare, un proiect care foloseste cargo-biciclete si care incurajeaza utilizarea bicicletei ca mijloc de transport nepoluant, un proiect de reinsertie socio-profesionala care ajuta persoane defavorizate. Este un proiect care raspunde la numeroase nevoi si care nu ar fi fost posibil fara sprijinul partenerilor nostri si al tuturor companiilor de la care colectam. Speram cu totii sa vedem Recicleta pe strazile Bucurestiului pentru multi ani de acum incolo”, a declarat Cristina Simionescu, coordonator al proiectului Recicleta.

RecicletaIn angajarea persoanelor pentru conducerea cargo-bicicletelor, partenerul principal al Recicletei este SOS Satele Copiilor Bucuresti, in incinta caruia s-a desfasurat si evenimentul de aniversare a trei ani de proiect. Acesta a avut loc joi, 18 octombrie, si a inclus un concurs pentru copii cu premii oferite de Primaria Municipiului Bucuresti – marele premiu fiind un MP4 Player -, ateliere de origami si materiale reciclabile sustinute de reciclarecreativa.ro si artshapes.ro, plimbari in sau cu cargo-bicicleta si alte surprize pentru invitati si copii acestora.

Pentru anul urmator, ViitorPlus isi propune extinderea proiectului si in alte sectoare ale Bucurestiului si cresterea numarului de companii beneficiare si, implicit, a cantitatii de deseuri colectate pentru reciclare. De asemenea, se doreste o dezvoltare a laturii educationale a proiectului si obtinerea de noi investitii si sustinere financiara.

Proiectul Recicleta este castigator al Locul III la sectiunea Protectia mediului din cadrul Galei Societatii Civile, editia 2011.

Despre autor

avatar

ViitorPlus a fost înfiinţată în România ca organizaţie neguvernamentală, nonprofit, independentă, pentru a stimula şi contribui la transpunerea în practică a conceptului de dezvoltare durabilă la nivel de individ, comunitate şi organizaţii. În viziunea noastră, dezvoltarea durabilă integrează în viaţa cotidiană abordarea sistemică a realităţii şi valorifică interconexiunile dintre planurile de mediu, uman, economic şi social, care fundamentează civilizaţia umană, în aşa fel încât generaţiile actuale şi cele viitoare să-şi poată satisface nevoile şi să-şi poată păstra oportunităţile.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.