Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Razboaiele sarmalei si pacea de la Bruxelles a telemelei sau despre “pastrarea traditiilor”

0

Conferinta Razboaiele sarmalei si pacea de la Bruxelles a telemelei sau despre “pastrarea traditiilor”, sustinuta de carismaticul prof. Vintila Mihailescu.

Sarmalele, persane la origine si balcanice din fire, sunt mancarea nationala, traditionala si specifica a tuturor tarilor de la Grecia la Slovacia. Telemeaua, circum-mediteraneana, a castigat razboiul de piata sub numele de feta, dat de insusi Homer. Feta ar fi deci un produs al Greciei antice, raspandit apoi in Balcani. Turcii emigrati la Bruxelles au devenit clientii grecilor pentru a cumpara branza “balcanica”. In prezent, ei vand grecilor “produse grecesti”.

Produsele traditionale din targurile noastre recente au, adesea, doi-trei ani de la nastere. Alte traditii sunt insa mult mai vechi.

Dar ce inseamna, de fapt, “traditii”, cand si cum s-au nascut ele si de ce le pastram? Acestea sunt doar cateva dintre intrebarile la care vom incerca sa raspundem. In cadrul intalnirii noastre vom descoperi ca traditia este de fapt o constructie a modernitatii.

“Pentru a defini o traditie, trebuie sa pornim de la prezent spre trecut si nu invers, sa o intelegem ca un punct de vedere pe care il abordam in prezent referitor la ceea ce ne-a precedat.” (Pouillon)

Lector: Vintila Mihailescu

Data: 24 Octombrie 2013; Ora: 19:00

Cost: 30 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 25 ron

Locatie: restaurant Urbanesc, str. Pictor Stefan Luchian nr. 17 (intersectie cu str. Mantuleasa)

Va puteti inscrie la contact@victoriei.ro

fundatia calea victoriei

 

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.