Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Raul Pop: ”Prevenirea risipei alimentarea înseamnă prevenirea deșeurilor”

0

CONFERINȚELE GREEN REPORT

”Risipa alimentară, potențată de termenul de valabilitate”
Raul Pop: ”Prevenirea risipei alimentarea înseamnă prevenirea deșeurilor”

”EAT SMART”, conferință-reper pe tema risipei alimentare, a avut joi joi, 23 iunie, la Kaufland Basarab (Șoseaua Orhideelor, nr 46A, Sector 1, București).

EAT SMART a fost al doilea eveniment din seria de Conferințe Green Report din 2016, organizate în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Evenimentul a adus laolaltă componenta de business și cea socială, reprezentanți ai FMCG, Retail, HoReCa, ai autorităților publice centrale și locale, ai asociațiilor de profil, presă.

Eat Smart7

Cei mai importanți responsabili pe probleme de risipă alimentară din România și reprezentanți ai autorităților europene s-su reunit în cadrul ”EAT Smart”: Giovanni la Via, Presedintele Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) din PARLAMENTUL EUROPEAN, Patrick Alex, Secretarul General al Federatiei Europene a Bancilor de Alimente – FEBA, Francois Saint-Paul, Ambasadorul Frantei in Romania, Mihai Ponea, Președintele Autorității Naționale Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Bogdan Borcea, Manager Regional Vânzări Kaufland România, Markus Marquardt, Food & Beverage Manager JW Marriott Grand Hotel, Simon Suitner, Director General, Asociația SOMARO, Cosmina Simiean Nicolescu, Primaria Municipiului București – Frigiderul Comunitar, Marco Lucchini, Director General, Banca Alimentara Onlus, jurnalistul Maria Coman; președintele Asociației Green Revolution, Raluca Fișer.

Participanții la eveniment au avut ocazia să adreseze întrebări autorităților publice centrale și locale și să afle răspunsuri la chestiuni arzătoare legate de risipa alimentară.

Prevenirea risipei alimentarea înseamnă în fapt prevenirea eliminării deșeurilor, a declarat în cadrul conferinței domnul Raul Pop, secretar de stat în, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Combaterea risipei alimentare în România necesită, de asemenea, un efort legislativ conjugat care să asigure o reglementare eficientă și care să răspundă, atât provocărilor de mediu, cât și celor de costuri, dar si prevenirea fenomenului prin măsuri educative, care ar trebui să stea la baza oricărei stategii de prevenire, a mai spus Raul Pop.

Francezii aruncă 7 kilograme de alimente pe an, irosind astfel între 100 și 115 euro. Francois Saint-Paul, Ambasadorul Franței în România, crede însă că problema este pe cale să fie rezolvată. Soluția: o lege adoptată în februarie de Parlamentul francez. “Pentru prima dată, legea face o ierarhie a acțiunilor care trebuie luate în cadrul luptei împotriva risipei alimentare: pe locul întâi avem informarea și sensibilizarea, pe 2 – donarea sau redistribuirea produselor, pe 3 – valorificarea alimentelor și pe ultimul – utilizarea în scopul producerii de îngrășăminte pentru agricultură sau valorificarea energetică”.

Mihai Ponea, Vice-Preșesintele ANSVSA, a vorbit despre diferențele între „a se consuma, de preferință, înainte de” și „expiră la”, cele două termene pe care le regăsim pe ambalajul alimentelor. Ele comunică informații diferite despre produse, însă puțini consumatori știu asta. Prima formulare indică o scădere a calității, fără pericol pentru sănătate, cea de-a doua ar trebui respectată „cu sfințenie”, așa cum recomandă medicii și producătorii.

Despre Conferintele Green Report:

Conferintele Green Report vin în peisajul conferințelor de business cu o abordare nouă și creativă, axată pe rezultate. În acest sens, echipa Green Report schimbă „standardul“ și aduce cateva abordări diferite: în loc de un prezidiu monoton, schimbarea scenografiei pentru fiecare panel; în loc de prezentări power point anoste, interviuri 1:1; în loc de urmărirea ceasului până la finalul evenimentului, dinamica și implicarea activă a publicului.

Partenerii media ai ”EAT SMART” sunt: Antena 3, Forbes, News.ro, Ziare.com, Business Arena, Business 24, Calendar Evenimente, România pozitivă

Pentru mai multe detalii privind „EAT SMART“, accesati www.greenreport-conferinte.ro.

Despre autor

avatar

In cinci ani de existenta, Asociatia Green Revolution a demonstrat ca imaginatia, energia si entuziasmul unei echipe tinere au avut capacitatea de a dezvolta proiecte locale si nationale de impact, cu rezultate vizibile, cuantificabile. Green Revolution sustine reducerea poluarii in marile orase, a impactului pe care activitatile umane il au asupra mediului, cat si cresterea calitatii vietii locuitorilor in marile aglomerari urbane. Cea mai mare parte din viata o petrecem in orase, iar “sanatatea” oraselor este si sanatatea noastra. Credem ca reconstruirea unui oras pe principii verzi reprezinta o prioritate, atat pentru cetateni, cat si pentru autoritati. Ecologia inseamna evolutie, inseamna o viata mai sanatoasa si mai fericita pentru noi si urmasii nostri.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.