Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Raport anual EFOR: Subminarea bunei guvernări prin clientelism politic şi propagandă. Studii de caz în România şi ţări vecine

0

 EFOR vă invită la evenimentul de lansare a raportului anual

19 februarie 2018, 11:00 – 14:00

Athenee Palace (Hilton), sala Le Diplomat
Strada Episcopiei 1-3, București

Subminarea bunei guvernări prin clientelism politic şi propagandă.
Studii de caz în România şi ţări vecine

Pot fi clientelismul politic şi corupţia măsurate obiectiv, adică altfel decât (a) prin sondaje de opinie, sau (b) evaluări ceva mai tehnice, dar finalmente la fel de subiective pe paneluri de experţi? Mai dificil, dar se poate.

Câteva proiecte derulate de EFOR în ultimii ani au pilotat instrumente care ne permit să trecem dincolo de impresii generale sau experienţe anecdotice. Ideea ar fi să putem măsura abaterea unor instituţii sau grupuri de politicieni de la norma oficială, în sectoare cruciale ale guvernării care antrenează resurse publice importante, precum fondurile pentru dezvoltare locală sau companiile publice (SOEs). La limită, distribuţia de fonduri de investiţii în teritoriu (plus procesul de achiziţii publice care urmează după aceea) alături de companiile publice, de stat sau municipale, sunt principalele surse de patronaj politic în România şi rezervoare de resurse ilicite pentru partide. Raportul EFOR pe 2018 sintetizează rezultatele noastre de măsurare a clientelismului în aceste două domenii.

Mass media joacă şi ea un rol important în peisaj. Întâi, pentru că pe piaţă operează companii de stat (precum TVR, SRR etc) care dincolo de clientelizarea tipică pentru SOEs au şi probleme specifice sectorului media. În al doilea rând, pentru că mass media în general au fost în ultimii ani deopotrivă un vehicul şi o ţintă pentru încercări de manipulare a informaţiei, destinate să submineze buna guvernare într-un stat. Vom  prezenta rezultatele unei evaluări-pilot pe Republica Moldova, evaluare ce va fi rafinată şi extinsă pentru a include comparativ şi România în anul care vine.

Vor vorbi:

  • Din partea EFOR: Sorin Ioniță, expert dezvoltare locală / Otilia Nuțu, expert energie / Septimius Pârvu, expert dezvoltare locală
  • Din partea Watchdog.md, Republica Moldova: Valeriu Pașa, consultant politic

Discussant: Laura Ștefan, expert anticorupţie EFOR

Contact și confirmări: office@expertforum.ro și 021 211 7400 – Septimius Pârvu / Cezara Grama

Evenimentul se va desfășura în limba română, fără traducere. Vă așteptăm începând cu 10.45, la cafea și discuții.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.