Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Quantum Zen: Maestru Zen şi Doctor în fizică în cadrul CERN vine în România

0

Quantum Zen: întâlnire la nivel înalt între ZEN şi ŞTIINŢĂ 

Vincent Keisen Vuillemin – Maestru Zen şi Doctor în fizică în cadrul Organizației Europene pentru Cercetare Nucleară din Geneva (CERN) va susţine a doua sa conferinţă în România

Large-Rectangle-336-x-280

Pe 17 octombrie 2013 va avea loc la Bucureşti conferinţa „Bosonul Higgs: un mesager al vacuității în fizică și Zen”, susţinută de Vincent Keisen Vuillemin – Maestru Zen şi Doctor în fizică în cadrul Organizației Europene pentru Cercetare Nucleară din Geneva (CERN). Conferinţa va trata relaţia dintre principalele concepte Zen şi cele dezvoltate de fizica modernă. Evenimenul este deschis publicului şi va prilejui celor interesaţi întâlnirea cu un om de ştiinţă direct implicat în succesul experimentului ştiinţific LHC (Acceleratorul de Particule), realizat la CERN, şi participant la un experiment distins cu premiul Nobel pentru Fizică. Conferinţa se va desfăşura la Templul Zen Iluminarea Tăcută, începând cu ora 19.00, şi este organizată de Mokusho Zen House.

“În timpul secolului al XXI-lea, ştiinţa şi spiritualitatea se vor apropia din ce în ce mai mult. Ştiinţa, şi în special fizica, au trecut prin schimbări majore în înţelegerea lumii noastre microscopice (prin dezvoltarea fizicii cuantice) şi a Universului (prin teoria relativităţii a lui Einstein). Noţiunea noastră asupra timpului şi a spaţiului a fost spulberată, la fel ca şi abordarea pur deterministă. Desigur că toate acestea au schimbat viziunea pe care o aveam asupra universului şi au apropiat-o cumva de conceptele intuitive ale Budismului şi zenului privind natura tuturor lucrurilor. Înţelegerea conceptelor moderne ale fizicii, împreună cu o înţelegere integrată ce izvorăţte din practica zen reprezintă cheia trezirii aflată la îndemâna oricui”, consideră Vincent Keisen Vuillemin.                                                                                   

Conferința este urmată de un sesshin (perioadă de practică meditativă zen) de vineri, 18 octombrie până duminică, 20 octombrie.

Vizita în România a lui Vincent Keisen Vuillemin urmăreşte susţinerea practicii zen ca mod de viaţă. “Lumea noastră are nevoie de o nouă paradigmă, de o schimbare în spiritul şi în mintea oamenilor. Iar Zen-ul contribuie la cunoaşterea mai profundă a sinelui, cunoaştere favorabilă unei mai mari deschideri către umanitate. În acelaşi timp, sporirea gradului de înţelegere a conceptelor de bază ale legilor universului nostru ne permite să ne situăm mai bine în această vastitate. Sper ca această vizită în România să contribuie la realizarea ambelor ţeluri”, afirmă Vincent Keisen Vuillemin.

 

Pe scurt despre Vincent Keisen Vuillemin

Vincent Keisen Vuillemin a intrat pe Calea Zen la începutul anilor ’80, urmându-l pe Maestrul Etienne Mokusho Zeisler, primul discipol al Maestrului Deshimaru. În anul 1987 a primit ordinaţia de călugăr zen la Templul Gendronnière din Franta. După moartea Maestrului său in 1990, Keisen a continuat practica zazen, în spiritul actualizării învăţăturii care ii fusese transmisa de către Maestrul Zeisler. Timp de mulţi ani, Keisen a condus practica zen zilnica a Dojo-ului din Geneva, Elveţia. În prezent, Maestrul Keisen dă învăţătura în Dojo Zen Geneva şi călătoreşte frecvent în Europa şi America de Sud, conducând perioade de practică intensă (sesshin) şi ținând prelegeri pe tema relaţiei dintre Zen şi ştiinţă.

Keisen este, de asemenea, fizician al CERN, Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară, unde a participat la construcția detectoarelor pentru LHC (Large Hadron Collider), cel mai puternic accelerator de particule. Doctor în fizică, acesta a participat de asemenea la o multitudine de experimente, unul dintre ele obţinând Premiul Nobel. A fost Directorul Departamentului de Inginerie până în vara anului 2010 moment în care a fost numit primul Ombudsman (mediator) al CERN.

Datorita celor doua activităţi desfăşurate, zen şi fizică, Vincent Keisen Vuillemin este  interesat de relaţia dintre abordarea meditativă şi cea fizică, în special în fizica cuantică, abordarea timpului în budismul zen şi relativitatea.

Implicarea în cadrul proiectului LHC

Noul accelerator LHC de la CERN, Geneva, a atins deja o nouă frontieră a energiei în coliziunile particulelor elementare. Pentru a sonda materia din ce în ce mai adânc, cheia o constituie energia particulelor primare. Ceea ce reprezintă puterea de mărire pentru un microscop, reprezintă energia pentru accelerator: cu cât este mai mare energia, cu atât putem pătrunde mai adânc în constituenţii materiei, până la nivelul la care se formează materia.

Pentru experimentele fizice, dr. Vincent Keisen Vuillemin a construit prototipuri de detectoare de particule proiectate să măsoare energia particulelor ce ies din coliziunea dintre protonii acceleraţi de LHC şi a participat la experimentul ATLAS, cel mai mare detector de particule conceput şi realizat vreodată. Împreună cu Grupul şi Departamentul său de la CERN au asamblat numeroase elemente ale acceleratorului şi sunt responsabili pentru întreaga reţea electrică a CERN-ului, pentru inginerie şi metalurgie, ca şi pentru sistemul de ventilaţie a tunelului LHC şi a multor elemente ale maşinii. Pentru mai bine de cinci ani dr. Vuillemin a condus aceste activităţi.

Implicarea în cadrul experimentului distins cu Premiu Nobel pentru Fizică

Timp de mai bine de opt ani, dr. Vincent Keisen Vuillemin a lucrat alături de Prof. Carlo Rubia în cadrul unui experiment ce a fost decisiv pentru înţelegerea interacţiunii dintre constituenţii materiei. Dr. Vuillemin a fost responsabil pentru detectorul central al experimentului care explora rezultatul anihilării la energie înaltă dintre materie şi anti-materie. In urma experimentului, noi particule ai fost descoperite, numite W şi Z, sau intermediate bosons (bosoni intermediari) care sunt particulele de bază schimbate în interacţiuni slab-electromagnetice (una dintre forţele interactive din universul nostru). Acest experiment a ajutat apoi la înţelegerea mecanismelor de bază ale interacţiunii dintre grains of matter (grăunţele de materie).

Despre Mokusho Zen House

Mokusho Zen House a fost fondată la începutul anilor ‘90 de Maestrul Zen Yvon Myoken Bec. Mokusho Zen House oferă de mai bine de 15 ani facilităţile necesare practicii zilnice a Căii Zen în templele şi dojo-urile sale, organizând de asemenea şi perioade de practică intensă, când persoanele interesate pot avea oportunitatea de a coase kesa (veşmântul sacru zen), a practica tradiţia oryoki, a primi ordinaţia de bodhisattva (laic) sau cea de călugăr zen. La ora actuală, Mokusho Zen House reuneşte mai multe temple şi dojo-uri din România, Ungaria şi Croaţia. Adresa Mokusho Zen House este Str. Complexului nr. 2 bis (metrou Dristor).

Pentru detalii, contactaţi info@mokushozen.ro.

poster QZ A4

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.