Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Punti catre resurse – program de consultanta in atragerea de fonduri

0

PUNTI CATRE RESURSE – PROGRAM DE CONSULTANTA IN ATRAGEREA DE FONDURI

I. Context

In Romania ultimilor ani, organizatiile neguvernamentale au facut pasi importanti pentru imbunatatirea viabilitatii lor financiare atragand sume considerabile de la donatorii particulari, fie ei indivizi sau sector de afaceri. In acelasi timp populatia, folosind mecanisme de donatie din ce in ce mai bune puse la dispozitie de organizatii sau sectorul de afaceri, a inceput sa-si dezvolte, incet, o cultura a donatiei.

Cu toate aceste evolutii pozitive Romania este inca foarte departe de situatia altor tari europene: in Romania un procent estimat la 15-20% din populatia adulta a facut o donatie unei organiziatii (Conform studiilor realizate in 2008 si 2012 de Asociatia pentru Relatii Comunitare (ARC) si de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile) in timp ce, in multe tari, acest procent este intre 60-90% din populatia adulta. Una din piedicile majore care impiedica dezvoltarea culturii filantropice in Romania o reprezinta capacitatea redusa a organizatiilor de a recruta noi donatori si de a comunica cu donatorii existenti, pentru a dezvolta increderea acestora in sectorul neguvernamntal si in actul filantropic.

sigla arc simplaMisiunea Asociatiei pentru Relatii Comunitare (ARC) este sa sprijine mobilizarea de resurse pentru comunitatile din Romania, contribuind astfel la dezvoltarea comportamentului filantropic. Doar între 2008 și 2010, o investiție de 46.000 de dolari în capacitatea de atragere de fonduri a 17 ONG-uri s-a transformat în 271.000 de dolari strânși de aceste ONG-uri de la donatori din România. Pentru că ce face ARC cel mai bine e să le dea organizațiilor puterea de a fi pe picioarele lor. Puterea aceasta înseamnă să le ajute să-și cunoască punctele tari și pe cele slabe în atragerea de fonduri, să găsească soluții pentru a fi independente financiar și, mai ales, să ducă soluțiile și planurile acestea la capăt.

Datorită ARC, organizațiile au mai multă stabilitate financiară și pot să-și ajute mai bine comunitatea, iar comunitatea din jurul lor știe mai bine cât de importantă este organizația neguvernamentală care le rezolvă problemele. De aceea, ARC lanseaza programul „Punti catre resurse”, proiect finantat prin granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania.

Programul are trei componente:

 • Consultanta pentru dezvoltarea si imbunatatirea activitatii de atragere de fonduri a organizatiilor neguvernamentale
 • Cursuri de scurta durata pentru persoanele responsabile cu atragereqa de fonduri si comunicarea cu donatorii
 • Dezvoltarea de resurse informationale despre construirea si mentinerea relatiei cu donatorii

II. Organizatii beneficiare

Programul „Punti catre Resurse” se adreseaza preponderent organizatiilor neguvernamentale active in Romania care doresc sa isi dezvolte sau sa isi imbunatateasca activitatile de atragere de fonduri de la donatorii individuali. Va fi acordata prioritate organizatiilor active in domeniul civic/democratie/drepturile omului, dar sunt eligibile si organizatiile active in alte domenii ca protectie sociala, educatie, sanatate, protectia mediului, arta/cultura, dezvoltare comunitara, voluntariat/filantropie si altele. Pe baza unei aplicatii atasate acestui document vor fi selectate 5-7 organizatii beneficiare. Nu sunt eligible organizatiile care discrimineaza pe baze etnice, religioase sau de orice alta natura.

III. Mod de lucru

Fiecare organizatie selectata va putea primi 5-7 zile de consultanta. Cel putin jumatate din timpul de consultanta se va desfasura la sediul organizatiei. Procesul de consultanta va avea obiective clare, masurabile si elemente livrabile ce vor fi incluse intr-un contract de consultanta. Toate costurile procesului de consultanta sunt suportate prin intermediul finantarii primita de la Fondul ONG.

IV. Domenii consultanta

Consultanta poate fi acordata in orice domeniu legat de atragerea de fonduri, cum ar fi:

 • Initierea sau dezvoltarea unor metode sau campanii de atragere de fonduri
 • Dezvoltarea sau evaluarea unei strategii sau a unui plan anual de atragere de fonduri
 • Coaching pentru dezvoltarea sau imbunatatirea performantei responsabililor cu atragerea de fonduri
 • Comunicarea cu donatorii si cultivarea lor
 • Implementarea unui sistem de baze de date

Exemplele de mai sus sunt doar cu caracter ilustrativ.

V. Termen aplicatii

25 octombrie – incheierea perioadei pentru depunerea aplicatiilor
10 noiembrie – anuntarea organizatiilor incluse in program
Noiembrie 2014 – Octombrie 2015 – desfasurarea proceselor de consultanta
Calendarul cursurilor si a webinariilor va fi stabilit si anuntat ulterior.

VI. Criterii de selectie

 • Exista sustinere si implicare in fundraising din partea leadership-ului organizatiei
 • Exista experienta anterioara in domeniul atragerii de fonduri (au fost deja testate metode de atragere de fonduri, chiar daca nu exista continuitate, rezultate majore sau donatori constanti in urma experimentarii acestor metode)
 • Organizatia intelege valoarea donatorilor individuali si prioritizeaza lucrul cu acestia
 • Organizatia are capacitatea de a aloca resurse umane pentru activitatile de atragere de fonduri si comunicare cu donatorii
 • Organizatia are capacitatea de aloca un buget dedicat atragerii de fonduri pentru dezvoltarea unei metode sau a planului de atragere de fonduri
 • Organizatia opereaza transparent (are raport annual, iar datele financiare ale organizatiei sunt publice)

VII. Procedura de aplicatie

Cererea de consultanta trebuie sa includa urmatoarele documente:

– formular de aplicatie (dati click dreapta – Save as)
– raport anual – organigrama organizatiei, cu evidentierea persoanelor responsabile cu atragerea de fonduri
– alte documente pe care le aveti si le considerati relevante (plan de atragere de fonduri, materiale de fundraising si comunicare)
– scrisoare de intentie din partea conducerii organizatiei motivand necesitatea de sprijin si implicarea leadership-ului organizatiei

Aplicatiile trebuie trimise prin email la roxana@arcromania.ro nu mai tarziu de 24 octombrie 2014

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.