Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Psihologie si Alchimie: Jung si explorarea inconstientului

0

Fundatia Calea Victoriei va invita sambata 4 aprilie, ora 11:00, la atelierul Psihologie si Alchimie: Jung si explorarea inconstientului, sustinut de Mario Barangea.

Cursul Isi propune sa redea unei analize pertinente motivatiile afinitatii lui Jung pentru alchimie ca instrument de lucru si directie metodologica. In acelasi timp, e un prilej de a pune la Incercare discernamantul alegerii unei bibliografii autentice si de prima mana.

Se spune ca alchimia nu are ce sa ofere filosofiei, se crede ca alchimia nu apartine decat unei faze evolutive a chimiei moderne, se banuieste ca alchimia nu poate iesi din conditionarea stramta a cercetarii imaginarului. „Se spune… se crede… se banuieste…” sunt sintagme pe care Jung le-a ignorat, cu care a riscat sa lupte. Si a fost o lupta cu prejudecatile, cu superstitia si cu ignoranta, In ultima instanta.

Incepand din secolul al XVI-lea, alchimia intra In perioada numita „decadenta”. Simbologia ajunge sa capete o importanta majora, impunand un stil obscur al scriiturii. Tratatele par sa ascunda mistere a caror divulgare presupune pericole Insemnate. Vocabularul devine din ce In ce mai ermetic iar iconografia codifica fapte si stari In aceeasi masura greu descifrabile. C.G.Jung Isi angajeaza cercetarile spre acest tip de tratate. Cursul invita la accesarea critica a motivelor alchimice In opera lui Jung.

Temele atelierelor sint:

1. Interesul lui C.G. Jung pentru alchimie: cauze si efecte. „Psihologie si alchimie” – o analiza din perspectiva filosofica. – sambata, 4 aprilie

2. Cartea Rosie. Ce este de fapt alchimia? O sondare a imaginarului alchimiei de secol XVII In Europa occidentala. Limbajul si iconografia alchimiei. – sambata, 18 aprilie

3. C.G. Jung si imaginarul alchimiei. Alchimia si investigarea moderna a inconstientului. Simbolurile transformarii Intre metaforele disolutiei si promisiunea recuperarii. – sambata, 25 aprilie

Cursul se deruleaza in dimineti de sambata, din 4 aprilie, cu pauza in sambata de inaintea Pastelui.

 

Lector:  Mario Barangea

Data incepere: 4 Aprilie 2015; Ora curs: 11:00

Frecventa: saptamanal, sambata (cu pauza de Paste)

Cost: 150 ron (total 3 intalniri); Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari):    135 ron (total 3 intalniri)

Locul desfasurarii: Str. Popa Soare nr. 40, etaj 1 (in apropierea Rondului Pache Protopopescu si Bisericii Sfanta Vineri – B-dul Corneliu Coposu)

Inscrieri la CONTACT@VICTORIEI.RO

Detalii la www.victoriei.ro

Psihologie si Alchimie

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.