Propunerile lui Ivan Patzaichin de redescoperire a Dâmboviței, râul uitat al Capitalei

0

Strategii de recucerire a urbanității (PLUG to NATURE): să redescoperim Dâmbovița, râul uitat al Capitalei

Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 propune:

Să redescoperim Dâmbovița, râul uitat al Capitalei

Asociația Ivan Patzaichin-Mila 23 organizează la Biblioteca Națională a României CONECTEAZĂ-TE LA NATURĂ. Strategii de recucerire a urbanității (PLUG to NATURE), o serie de evenimente  și intervenții urbane temporare cu scopul de a expune soluții de revitalizare a Dâmboviței, râul uitat al Capitalei.

“Apa și oamenii au fost dintotdeuna legați. Fie că traversează un sat sau un oraș, apa e un lucru important pentru acel loc. Este păcat că Dâmbovița și-a pierdut din farmecul și rostul ei. Bucureștenii merită mai mult de la râul lor. Noi încercăm să-i aducem împreună pe toți cei care au idei și pot ajuta la demersul de a recupera Dâmbovița în viața Capitalei.”, a declarat Ivan Patzaichin, președintele Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23 și inițator al mișcării Rowmania.

În perioada 18 octombrie – 5 noiembrie 2012 bucureștenii pot vedea la Biblioteca Națională proiecte artistice, amenajări urbane și evenimente culturale – tot atâtea exemple de repunere în circuit a râului Capitalei și de recuperare la nivel urban a spațiul public adiacent bibliotecii.

***

CENTRUL DE CULTURĂ ECO-URBANĂ BUCUREȘTI

Propunerea Asociației Ivan Patzaichin Mila 23 pentru zona Dâmbovița – Biblioteca Națională

Cu acestă ocazie, Asociația lansează propunerea de a transforma zona și luciul de apă dintre Bibliotecă și Podul Unirii într-un Centru de Cultură Eco-Urbană. Prin colaborare cu Biblioteca Națională, Primăria Municipiului București, Primăria Sectorului 3, Administrația Națională “Apele Române” și Apa Nova București, Centrul ar urma să devină un spațiu de eveniment deschis pentru bucureșteni și, în special, pentru tinerii în căutare de carte, mișcare și natură.

Prin oferta culturală a Bibliotecii Naționale și prin deschiderea râului pentru public întreaga zonă de lângă Piața Unirii poate deveni un exemplu de conexiune între urbanitate și natură.

“Să ieși cu barca cu vâsle  în mijlocul orașului este ideea pe care o am și pe care vreau să o propun bucureștenilor. Ochiul de apă de la Biblioteca Națională este cel mai potrivit pentru o plimbare cu canotca. Zilele acestea ne adunăm la bibliotecă să discutăm propunerile noastre și ale altor specialiști și să învățăm din experiența altor orașe mari din Europa, care s-au ocupat cu succes de râurile de acolo.” spune Ivan Patzaichin.

Regenerarea întregului curs al Dâmboviței la nivelul Bucureștiului presupune o viziune integrată, intervenții de lungă durată și o cooperare strategică între instituții și parteneri sociali.  Însă, pe termen scurt, Dâmbovița – Biblioteca Națională este partea râului cu cele mai mari șanse de dezvoltare rapidă. Poziția centrală și proximitatea multor repere culturale, turistice și sociale fac ca această partea a râului să fie cea mai oportună zonă de intervenție la nivel urbanistic. În plus, această parte a Dâmboviței are o deschidere care o face potrivită activităților nautice de agrement.

Datorită deschiderii recente a sediului Bibliotecii Naționale (un exemplu de simbol național și urban reinterpretat și recuperat), a poziției privilegiate în mijlocul orașului și a lărgimii râului în acestă parte a Dâmboviței, zona poate deveni în scurt timp primul refugiu natural cu luciu de apă din centrul orașului.

 

***

CONECTEAZĂ-TE LA NATURĂ. Strategii de recucerire a urbanității

 (PLUG to NATURE)  – 18 octombrie – 5 noiembrie, la Biblioteca Națională

Două săptămâni de conferințe, artă și intervenții urbane cu scopul de a evidenția potențialul zonei Dâmbovița – Biblioteca Națională 

Conectează-te la Natură (Plug to Nature), evenimentul prin care Asociația Ivan Patazichin-Mila 23 lansează dezbaterea cu public despre inițiativele pentru Dâmbovița, beneficiază de prezența unor artiști și arhitecți urbaniști din Lublijana, Berlin, Wroclaw. Prin experiența lor în proiecte similare deja realizate în alte orașe europene vor contribui cu idei avizate despre posibilitățile de recuperare a râului, prin utilzarea inteligentă a spațiului și exploatarea cu înțelepciune a funcționalităților naturale și urbane ale zonei.

 

În cadrul dezbaterilor vor participa reprezentați ai autorităților publice, parteneri instituționali, arhitecți, urbaniști, artiști din România și străinătate care vor expune și exemplifica soluțiile pe care le propun pentru recuperarea Dâmboviței în viața de zi cu zi a Bucureștiului.

Inițiativa are și rolul unei consultări publice, bucureștenii fiind invitați atât la conferințele și workshopurile care abordează soluțiile urbanistice pentru acestă parte de râu, dar și la spectacolele de muzică și film prin care Biblioteca Națională își deschide porțile pentru toți cei în căutare de relaxare în mijlocul orașului.

Evenimentele din Conectează-te la Natură. Strategii de recucerire a urbanității  (Plug to Nature) sunt deschise publicului, intrarea fiind liberă.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 16 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.