Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Promenada pe Ulita cea Mare / 10 aprilie 2010

1

Fundatia Calea Victoriei va invita sambata, 10 aprilie, la Promenada pe Ulita cea Mare din mahalaua Targului (Centrul Vechi), cu istoricul Adrian Majuru.

A fost cindva o mahala. Se numea mahalaua Targului si inconjura pe la nord si est Curtea Domneasca. Ea s-a schimbat fo…arte mult in ultimii 500 de ani. Numita sute de ani Targul din Nauntrul orasului dar si Targul de Sus al negustorimii bogate, aceasta mahala a comertului si negustoriilor de tot felul a fost de la bun inceput punctul de atractie a celor mai puternice investitii.

Disparitia Curtii Vechi Domnesti dupa 1798 a determinat o schimbare de peisaj. Negustorimea bogata s-a mutat treptat pe Podul Mogosoaiei, mai aproape de noua resedinta domneasca aflata in casele boierilor Golesti. In vechea mahala a Targului au sosit insa investitiile bancare.

In locul hanurilor apar instituii noi, moderne si foarte aplicate exigentelor noilor vremuri: Banca Nationala a Romaniei pe locul Hanului Serban Voda, Palatul CEC pe locul manastirii si hanului Sf.Ioan cel Mare, Palatul Postelor pe locul hanului Constantin Voda, Hotelul Universal pe locul hanului Gabroveni, hotelul Dacia amenajat in fostul hotel Manuc, Bursa Romana de Marfuri pe locul unor pravalii desuete si o multime de alte banci precum: Blank, Crissoveloni, Romano-Engleza, Banca de Scont, Creditul Urban, Societatea de Asigurari Dacia-Romania(cea dintai, aparuta la 1870), pe locul hanului Grecilor, dar si variate magazine de mode, accesorii vestimentare, cafenele, restaurante precum Carul cu Bere, biroruri particulare, cabinete medicale sau avocatesti, o fabrica de umbrele, alta de palarii si jobene, hoteluri somptuoase precum Concordia si Rahova. Vechea mahala a Targului medieval devenise la 1900 un adevarat city a carui glorie trecuta o putem admira si astazi.

Traseul: ne adunam in fata hanului Manuc, urcam pe Sepcari, apoi strada Covaci cu iesire in strada Selari, coborim si intram pe strada Franceza, apoi urcam pe strada Postei, contiunam pe Stavropoleos spre Smardan, intram din nou pe strada Lipscani de aici mergem pe strada Carada, cu pasajele Macca si Vilacrosse, apoi contiuam pe strada Doamnei, coborim pe strada Blanari, apoi Bacani, Zarafi, Pasajul Francez si intoarcere finala pe strada Sepcari si hanul Manuc.

Intalnire: in fata Hanului lui Manuc, ora 11:00
Taxa participare: 30 ron –adulti / 25 ron – elevi, studenti
Data: sambata 10 aprilie – INSCRIERI LA CONTACT@VICTORIEI.RO

(foto Florin Ghinda, 2009)

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.