Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Promenada Centennial Talks: Mituri despre feminism

0

Promenada a lansat seria de dezbateri Centennial Talks, prin care marchează Centenarul Marii Uniri cu un prim eveniment dedicat mișcării feministe din România, desfășurat la Concept Store Molecule F din Promenada. Dezbaterea le-a avut ca invitate pe expertele în egalitate de gen Laura Grunberg și Irina Costache, care au adus în discuție începuturile mișcării feministe în România, stereotipurile asociate fenomenului, provocările actuale, dar perspectivele feminismului.

„Ne găsim astăzi într-un spațiu creat de o antreprenoare de succes, suntem practic o oază într-o lume departe de a-și fi rezolvat problemele legate de egalitatea de gen. Însă uităm demersurile făcute de-a lungul anilor pentru a ajunge chiar și la nivelul actual și luăm drepturile pe care le avem ca pe un dat.  Mișcarea femeilor a pornit de la lupta pentru dreptul la educație, la vot, de a intra pe piața muncii, dar mai are multe obiective de îndeplinit. Datele arată că nu există nicio țară în lume în care să se fi atins egalitatea de gen, avem domenii polarizate, în general cele cu câștiguri mai mari sunt rezervate bărbaților, reprezentativitatea femeilor în consiliile de administrație ale companiilor sau în mediul politic este sub 30%, conform unui raport al Comisiei Europene din 2017”, a declarat Laura Grunberg, profesoară de sociologie, președinta Asociației de Analize Feministe AnA și scriitoare.

În prezent, cele mai disputate subiecte despre feminism sunt legate de violență, reprezentativitate politică, stereotipuri, dar și un curent de opinie conform căruia mișcarea feministă și-a pierdut sensul, în pofida faptului că studii diverse dovedesc contrariul.

„România a ocupat în 2017 antepenultimul loc la egalitatea de gen, conform unui clasament al Institutului European pentru Egalitatea de Gen. Este un index calculat începând din 2005, în care ne-am situat aproape constant pe ultimul loc. Progresul înregistrat este însă unul relativ dacă ne gândim la ce se întâmplă în Ungaria și Grecia”, a declarat Irina Costache, doctor în Studii despre Egalitatea de Gen.

Cifre despre egalitatea de gen

 • Peste 60% dintre absolvenții de universități sunt femei, dar numai 1 din 3 cercetători este femeie;
 • 59 este numărul de zile pe care femeile trebuie să le muncească în plus pentru a avea un salariu egal cu bărbații;
 • Sub 30% este media europeană de prezență a femeilor în parlamentele naționale și în guverne (Sursa: raport al Comisiei Europene din 2017)

În ritmul de acum al schimbării ne mai trebuie:

 • 30 de ani ca să atingem o rată de 75% de femei angajate
 • + 70 de ani pentru a atinge egalitatea salarială generalizată
 • 40 de ani pentu a ajunge la un echilibru în responsabilitățile casnice între femei și bărbați

(Sursa: The Worlds Women 2015. Trends and Statistics)

Teme de dezbatere ale mișcării feministe în România în 2018

 • Decalajul de timp petrecut în familie versus la job între femei și bărbați
 • Egalitatea la nivelul oportunităților
 • Violența
 • O reprezentare mai bună în funcțiile publice
 • Stereotipurile
 • Eliminarea diferențelor salariale dintre femei și bărbați

Mituri despre feminism

 • Feministele urăsc bărbații
 • Feministele nu pot fi și feminine în același timp
 • Feministele își doresc matriarhat
 • Adepții feminismului trebuie să fie doar femei
 • Feministele nu cred în căsnicie, se dedică exclusiv carierei
 • Feministele au idei preconcepute despre cum ar trebui să fie percepute femeile
 • Mișcarea feministă de până acum a instituit egalitatea dintre femei și bărbați, deci nu mai este nevoie ca această mișcare să existe.

Seria de evenimente Centennial Talks va continua în luna mai cu istoria României, urmată de dezbaterile despre fotbal, muzică și modă. Evenimentele se derulează în perioada martie-septembrie 2018, în interiorul și pe terasa mall-ului Promenada.

Despre Promenada

Promenada reinventează experienţa cumpărăturilor şi a divertismentului, adresându-se unui public cu un stil de viaţă contemporan, aflat în continuă căutare de surse de inspiraţie şi de creativitate. Centrul comercial este situat în Calea Floreasca 246B, în imediata vecinătate a stației de metrou Aurel Vlaicu. Promenada este un reper în viața urbană a orașului printr-un design avangardist,  care includeterasa verde, inspirată de grădinile japoneze, unde vizitatorii se pot relaxa, bucurându-se vara de proiecţii de film, spectacole de teatru sau concerte și iarna de un patinoar în aer liber, dar și un mix de chiriaşi care satisface aşteptările unui public tot mai exigent,. La finalul anului 2014, mall Promenada a intrat în portofoliul NEPI Rockcastle, cel mai mare investitor comercial din Europa Centrala si de Est.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.