Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Proiectul Yplan pornește de la nevoia stringentă de revitalizare a spațiilor publice din București

0

Yplan – 30 de elevi, 10 studenţi şi 4 spaţii publice revitalizate

Proiectul Yplan pornește de la nevoia stringentă de revitalizare a spațiilor publice din București şi de valorificare a acestora în interesul comunității, ca locuri de întâlnire şi de socializare. În prezent, spațiul public bucureștean este, cu excepția marilor parcuri şi a celor câteva grădini, un spaţiu de tranzit şi mai puțin unul pentru interacțiune socială.

harta-interactiva

 

Alte oraşe din Europa cum ar fi Berlin, Budapesta, sau deja celebrele cazuri Barcelona şi Copenhaga, au lansat ample politici de revitalizare şi recâștigare a spațiului public cu decenii în urmă. În cazul Bucureștiului spațiul public a început să apară pe agenda publică abia în ultimii ani dar încă fără rezultate notabile.

scuar-teleajen

În acest context, proiectul Yplan, „Young Planners Innitiative” – Iniţiativa Tinerilor Planificatori încearcă să sprijine autoritățile în procesul amplu de revitalizare a spațiului public implicând tineretul, una din principalele resurse ale orașelor noastre.

Credem că educația civică devine fundamentală în crearea de spații publice de înaltă calitate, cu participarea comunității. În consecință, sensibilizarea tinerilor și implicarea acestora de timpuriu în practicile „placemaking”, de design participativ al spațiului public este foarte importantă.

Harta interactivă pentru spaţii publice abandonate (Yplan)

 

După o serie amplă de prezentări, dezbateri şi exerciții creative în 9 licee, echipei Yplan s-au alăturat 30 de elevi cu care am pornit la drum spre revitalizarea celor 4 spații publice. Cu ajutorul hărții interactive pentru cartarea spațiilor publice abandonate (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.yplan.app&hl=en) am identificat două axe cu un mare potențial de intervenție. Este vorba de strada Vasile Lascăr –  strada Viitorului (axa 1) şi strada Orzari – strada Frunzei – Strada Ţepeş Vodă (axa 2).

Cele două axe cu spaţii publice abandonate

cele-doua-axe

scuar-tepes-voda

Prin intermediul a 4 plimbări urbane, o vânătoare de comori, două vizite cu elevii la Primăria Sectorului 2 şi alte 6 ateliere de analiză şi generare de idei au fost realizate propuneri pentru 8 spaţii publice, urmând ca 4 dintre acestea să fie amenajate. Toate propunerile se bazau pe intervenții de tip „Lighter Quicker Cheaper” (http://www.pps.org/reference/lighter-quicker-cheaper/), costuri reduse, un timp redus de implementare şi un impact semnificativ în comunitate. Rolul celor 4 intervenții semi-permanente respectiv autorizate pentru 1 an de către Primăria Sectorului 2 este de a activa aceste spații şi de a le face atractive pentru utilizatorii zonei, urmând ca ulterior primăria să poată genera amenajări permanente. În procesul de amenajare a spațiilor publice am primit un suport deosebit din partea comunității locale, care nu a contribuit numai cu idei suplimentare privind soluțiile propuse de echipă ci ne-a și ajutat la construirea elementelor de mobilier urban. Adulții s-au implicat în activități de tăiere, modelare, asamblare pe când copii se ocupau de cosmetizare, vopsit, pictat şi aplicat stencil-uri. În final am reușit să readucem în atenția comunității cele 4 spații, inițial abandonate care pot fi acum folosite pentru întâlniri, discuţii sau pur şi simplu pentru relaxare.

Mai multe informații despre demersul proiectului sunt disponibile pe pagina proiectului (www.yplan.ro) pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/YplanProject/.

De asemenea, miercuri 14 Decembrie, începând cu ora 16:00, lansăm la Impact HUB (strada Halelor, nr.5, etaj 2, sala San Francisco) cartea Yplan care cuprinde toate aventurile şi lecțiile învățate în decursul proiectului alături idei pentru următorii paşi. 50 de exemplare vor fi oferite gratuit participanților.

Proiectul YPLAN este dezvoltat de Asociaţia Urban 2020 în parteneriat cu Centrul de Excelenţă în Urbanism şi Institut für Raumentwicklung IRAP (Elveţia) fiind co-finanţat printr-un grant Elvețian (schema de granturi mari, runda a 2-a) prin Programul de Cooperare Elveţiano-Român.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.