Proiectul „Green-Frilensăr pe contour” a ajuns la final, lansare documentar “Granița”

0

Asociația Green Hours anunță lansarea documentarului „Granița”, marcînd încheierea ineditului  proiect ”Green-Frilensăr pe contour”.  Filmul-documentar va rula în premieră duminică, 29 octombrie de la ora 19.00, la Centrul Cultural Ceh, București (Str. Ion Ghica 11), urmînd să fie reprogramată o a 2-a vizionare în decembrie, la sediul nostru din Calea Victoriei 120.

”Granița” arată povestea caravanei celor 7 artiști care au făcut deplasarea și tratează cu umor și energie descoperirile celor 7 exploratori culturali. Un documentar autentic despre poporul român și cultură, un documentar despre cum este privit teatrul …acolo unde nu există scenă.  Un documentar despre încercările culturale, despre singurătatea românului de rînd și despre cum, de la noi, din păcate…se pleacă. Un documentar construit pe comparația dintre tânărul actor și locurile culturale pe care le-a descoperit. Neaoș, mioritic în același timp balcanic și inevitabil cultural.

Acest film documentar reprezintă rezultatul celei de-a doua părți a proiectului ”Green-Frilensăr pe contour” – finanțat parțial de AFCN -, prin care membrii trupei teatrale Frilensăr au ales să prezinte descoperirile pe plan cultural și social ce li s-au relevat  pe parcursul caravanei de teatru de pe granițele României (activitățile culturale frecvente, acolo unde există, care este impactul acestora, ce factori decizionali sunt (sau nu) prezenți etc.)

Caravana de teatru a reprezentat prima parte a proiectului ”Green-Frilensăr pe contour”, în care, de-a lungul a 25 de zile (21 iulie – 15 august), au avut loc 10 reprezentații în localități de pe granițele României.

O viziune din interior despre caravană, semnată Daniel Chirilă – manager proiect:

”Green-Frilensăr pe contour a fost pentru noi o călătorie a cunoașterii. Poate părea exagerat și desprins, așa, din tipologia declarațiilor frumoase, dar pentru noi ca oameni-artiști caravana a fost mai mult decât un simplu proiect cultural. N-a fost totul minunat, dar n-a fost nici atât de obositor pe cât ne închipuiam la început. Am trecut prin localități în care probabil nu vom mai ajunge niciodată, am cunoscut oameni care trăiesc pentru cultură, am cunoscut oameni care se luptă în fiecare zi cu lucruri mult mai importante decât cultura și ne-am văzut noi pe noi confruntați cu tot felul de întâmplări care, undeva în timp, vor conta. Interesant este că, deși am reacționat de multe ori din instinct și întotdeauna din convingere, într-o notă pragmatică, ne-am atins așa cum era de dorit și obiectivele pentru care am plecat în expediție. Spectacolele noastre au atras în localitățile în care au fost reprezentate public tânăr și foarte tânăr, am dezbătut împreună cu spectatorii după fiecare spectacol creațiile dramatice și nu în ultimul rând, ne-am testat calitățile de producători culturali. Evident că mai avem foarte multe de învățat, dar caravana reprezintă un prim pas în vederea viitoarelor noastre demersuri culturale.”

Caravana ”Green-Frilensăr pe contour” a însemnat pentru actorii trupei (Loredana Cosovanu, Alina Mîndru, Claudia Chiraș, Tiberiu Enache, Dumitru Georgescu, Ovidiu Cosovanu, Daniel Chirilă) parcurgerea a peste 4000 de kilometri din teritoriul de graniță – și nu numai – al României și prezentarea spectacolelor din trilogia Tristory* în fața a peste 700 de spectatori din intervalul de vârstă tînără urmărit de aceștia, adaptîndu-se la spații de joc cu dotări tehnice minime decorurile și recuzita spectacolelor.

*Trilogia TristoryMălăieș în Călcăieș, Once Upon și Mioritza. Tristory sau trilogia emoțiilor tradițional neînchipuite reprezintă o poveste (Mălăieș în Călcăieș), un basm (Once upon) și-o baladă (Mioritza.) transformate prin dramaturgia și regia lui Daniel Chirilă în spectacole de teatru pornite de la tradiții, obiceiuri, laitmotive sau mituri ale poporului român, exploatate în context european.

FRILENSĂR este un grup de tineri și foarte tineri artiști independenți care se manifestă cît mai liber cu putință prin teatru. Încearcă orice, nu fug de nimic, fără compromisuri, dimineața, la amiază, noaptea, în bar, în teatru, pe stradă, de la experiment la tradiție, oriunde există sau pot capacita un public sincer și atent. A avut peste 100 de reprezentații în București și în țară, reușind să participe la numeroase festivaluri, dintre care amintim Premiul pentru cea mai bună trupă de actori, cîștigat în cadrul Galei Hop în 2016. Frilensăr are în prezent patru spectacole active în stagiunea Teatrului LUNI (Mălăieș în Călcăieș, Mioritza, Once upon și Înaintea erei noastre) și încă două spectacole în pregătire ( Privește cerul și Who I am). Frilensăr are 7 membri stabili (Loredana Cosovanu, Alina Mîndru, Claudia Chiraș, Tiberiu Enache, Dumitru Georgescu, Ovidiu Cosovanu și Daniel Chirilă) și doi colaboratori (Maria Veronica Vârlan și Tudor Morar).

De cca. 2 ani, Trupa Frilensăr a fost ”adoptată” în București de Teatrul LUNI de la Green Hours, producător al caravanei Green-Frilensăr pe contour, prin Asociația Green Hours.

Asociația Green Hours reprezintă organizațional și administrativ  cel mai vechi spațiu cultural-artistic independent din România, Green Hours jazz & theatre café.

Aici a luat ființă Teatrul LUNI, în seara de Luni, 1 decembrie 1997, odată cu prezentarea premierei Chantan au Lait (Maia Morgenstern & Dorina Crișan Rusu – pe texte de Mircea Dinescu, Ienăchiță Văcărescu și Joshua Sobol).

Istoria Teatrului LUNI (ce va marca 20 de ani de existență pe 1 decembrie 2017), continuă cu perseverență  munca și eforturile de a menține un spațiu și condiții de exprimare pentru artiști care se simt creativi și liberi – așa cum în acest moment se întîmplă în colaborarea noastră cu Frilensăr.

Teatrul LUNI a fost recunoscut, de-a lungul anilor, inclusiv prin premii naționale (Premiul de Excelență UNITER, Premiul pentru Creație în Teatrul Independent – acordat de Ministerul Culturii) și internaționale ( Dublin Fringe Festival, Fringe New York, ș.a.).

Proiect co-finantat de Aministrația Fondului Cultural Național

Organizatori: Asociația Green Hours, Frilensăr

Sponsor principal: Kaufland România

Sponsor secundar: Julius Meinl

Parteneri instituționali: Poliția de Frontieră, Centrul Cultural Ceh, Primăria comunei Malu, Primăria Nădlac, Primăria comunei Toboliu, Primăria comunei Halmeu, Primăria comunei Săpânța, Primăria Rădăuți, Primăria comunei Păltiniș, Primăria comunei Drînceni, Primăria comunei Jurilovca, Primăria municipiului Mangalia prin Direcția Cultură și Sport.

Parteneri media: Radio Romania Cultural, Haute Culture, Scena 9, Stiri de vest, Graiul Maramureșului, Ziarul de Tulcea, Crai Nou, Satu Mare Online, Buletin de Carei, Gazeta de Botoșani

*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.

Asociația Green Hours & Frilensăr

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine aproape 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele informații care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. 12 ani De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.